Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Épül a Lego-torony, Kovács Bélát meghallgatták, Thaiföldön rendkívüli állapotot hirdettek, Károly herceg szemüveget, Mundruczó Kornél pedig hatalmas puszit kapott - képes összeállításunkban a hét fontosabb eseményeiből válogattunk.

Kijev, Ukrajna: az Ukrán Nemzeti Gárda gyakorlata a fővároshoz közeli lőtéren
©
Figyelem!
A kép megtekintését kizárólag erős idegzetű, felnőtt látogatóinknak ajánljuk!
Tovább a fotóra...
Donyeck, Ukrajna: oroszbarát fegyveresek egy ukrán aktivista holtteste mellett a város határában. A szakadárok szerint a térségben lezajlott csütörtöki összecsapásoknak a közel negyen sebesült mellett húsz halottja is van. Harcok folytak Szlovjanszkban is, a kormányerők lövedékeitől több ház megrongálódott.
©
Krupanj, Bosznia-Hercegovina: házak a kapu tetejéig érő sártenger mögött. Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában a mintegy harminc eltűnt személy mellett összesen több mint negyvenen vesztették életüket a térségben példátlan árvízi katasztrófa következtében. Szerdán egy árvíz által kimosott akna robbant fel Bosznia-Hercegovina északi részén található Brckóban, sérültek nem voltak. A több ezer ember evakuálciójához Oroszország, Macedónia, Koszovó és az Európai Unió is bekapcsolódott.
©
Port-au-Prince, Haiti: esti vihar a város felett
©
Budapest: Eva Rezesova másodfokon folytatódó tárgyalásának első napján, ahol kizárták Melegh Gábort, a védelem szakértőjét. Mivel az új szakértőnek el kell készítenie az új szakvéleményt június 20-ig, csak utána folytatódhat a bizonyítás. Ez azt jelenti, hogy az ügyészség javaslatával szemben egyelőre nem lesz hatályon kívül helyezés, hanem másodfokon folytatódik tovább az ügy. A vádlott a korábbiaktól eltérően először beszélt hosszabban a balesetről és bocsánatot kért a családtól. Rezesova védelme korábban mindent megtett, hogy bebizonyítsa: a szlovák nő csak a négy ember halálával végződött ütközés után, sokkos állapota miatt ivott vodkát. A hvg.hu megtudta, hogy másodfokon gyökeresen más védekezési stratégiával állnak elő. Arra fognak hivatkozni, hogy valóban ivott vezetés közben, de pont a karambol előtt – így az alkohol még nem szívódott fel, vagyis fel kell menteni. Információink szerint az ügyvéd azzal is érvelhet, hogy a minimum 165 kilométer per órás száguldás nem az ittasság miatt volt, és amúgy is ''csekély sebességtúllépés''-nek számít.
©
Budapest: hétfőn kezdődött meg az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése, amelyen a Jobbik egyik európai parlamenti képviselőjét ért kémváddal kapcsolatban hallgatták meg az érintett politikust, Kovács Bélát, valamint Vona Gábort, a Jobbik elnökét. Kovács Béla elmondása szerint ''tiszta szívvel és lélekkel érkezett'', Vona Gábor pedig az ülés előtt jelezte, hogy teljes nyilvánosságot akarnak az ügyben. Kovács kedden mellkasi fájdalmai miatt kórházba került. A Jobbik kémkedéssel gyanúsított politikusának feladata elsősorban az unióellenes hangulatkeltés volt, össze kellett fognia, frakcióvá szerveznie a szélsőséges EU-szkeptikusokat – írja a Népszabadság. A lap szerint ugyanis Kovács Béla "szakterülete" a bomlasztás, így őt nem arra használták orosz megbízói, hogy például titkos dokumentumokat szerezzen meg nekik.
©
Isztambul, Törökország: tüntető menekül a rendőrség vízágyúja elől. Zavargásba torkollott az a csütörtöki tüntetés, amelyen az egy évvel ezelőtti megmozdulások alkalmával halálos lövést kapott fiatalra emlékeztek, s amelyen a Soma-i bányakatasztrófa felelőseinek megbüntetését követelték. Egy tüntetésen kívüli járókelő rendőrségi fegyverből leadott golyótól sérült meg, a kórházba szállítást követően pedig életét vesztette. Az összecsapásokban eddig hét rendőr és több civil is megsérült.
©
Genf, Svájc: utolsó simítások a svájci díszőrség sorfalán Giorgio Napolitano látogatása előtt. Az olasz elnök kétnapos hivatalos látogatásra érkezett az országba.
©
Budapest: már javában zajlanak az építési munkálatok a Bazilika előtt, ahol Guinness-rekord-magasságú, 36 méteres Lego-tornyot építenek. Az építést hivatalos dán Lego-építőmesterek segítik, az alapokat pedig magyar általános iskolás gyermekek rakják össze. A torony várhatóan vasárnap délután 13 és 14 óra között éri el a legmagasabb pontját, amely megközelíti majd a 36 métert. Ezt követően egész nap bárki megcsodálhatja, vagy akár fotózkodhat is az elkészült rekordméretű építménnyel.
©
Budapest: Sopron belvárosának makettje a Miniversumban. az Andrássy úti Krausz-palota földszintjén és átriumos udvarán 300 négyzetméteres kiállítási terepasztalon Magyarország, Ausztria és Németország egyes nevezetességeit mutatják be.
©
San Fransisco, USA: torlódó autók a Lombard utcában. A helyi tömegközlekedési ügynökség úgy határozott, hogy az ikonikus, mindössze 400 méter hosszú, 27%-os meredekségű, nyolc hajtűkanyarral kialakított utcát júniustól - egyelőre kísérleti jelleggel - négy hétvégén át zárva tartják a járműforgalom elől.
©
Moszkva, Oroszország: májusi napfürdő a Moszkva folyó partján
©
Bangkok, Thaiföld: kedd hajnalban rendkívüli állapotot hirdetett a thaiföldi hadsereg, hogy megálljt parancsoljon a fél éve zajló, időnként véres zavargásokba torkolló kormányellenes tüntetéseknek. A hadsereg ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem veszi át a hatalmat. Nyilatkozatában a hadsereg hangoztatta: ''a béke és a rend fenntartása" érdekében hozta meg döntését, egyúttal bejelentette, hogy katonák szállták meg néhány, a tüntetőket támogató kereskedelmi televízió épületeit. A bangkoki jelentések szerint mostantól Prajuth Csan-ocsa, a hadsereg főparancsnoka fogja vezetni a kormány és a biztonsági szervek vezetőinek válságtanácsát.
©
Budapest: EP-vita az ATV stúdiójában, amelyen a Fidesz-KDNP és a DK jelöltjeinek távolmaradása miatt csak hat párt vett részt. A hat listavezető lényegében elbeszélt egymás mellett a pénteki európai parlamenti választási vitán. Az MSZP listavezetője, Szanyi Tibor például időnként a szociális európát emlegette, de a legtöbbet az Orbán-kormánnyal foglalkozott, egyenesen odáig ment, hogy azt állította: Európa erejével fogják rákényszeríteni a magyar kormányt, hogy csökkentse az élelem áfáját. Szanyi arra is többször kitért, hogy nem érdemes másra szavazni, csak az MSZP-re, mert a többi párt be vagy be sem kerül az EP-be, vagy ott nulla lesz az érdekérvényesítő képességük. Bajnai Gordon, az Együtt-PM listavezetője főleg a Jobbikot támadta, mivel annak politikája szerinte veszélyes, végső soron polgárháborúhoz vezetne. Bajnai emellett sokat beszélt arról, hogy az EU-ban lehetőségük lesz szembeszállni az Orbán-kormány káros politikájával. Külön kitért a fejlesztési forrásokra, amelyeket szerinte a korrupció fenyeget, ezért is zárták el időlegesen a pénzcsapokat. Az MSZP-nek üzenve úgy fogalmazott: az EP-választás tétje egyebek mellett az is, hogy megújul-e a baloldal, lesz-e alternatívája Orbánnak 2018-ban.
©
Budapest: Pintér Attila, a Győr vezetőedzője a kispesti Bozsik József Stadionban játszott Budapest Honvéd-Győri ETO FC mérkőzésen 2013. május 19-én. Jól és őszintén nyilatkozik Pintér Attila szövetségi kapitány, de stílusán egy kommunikációs tréninggel fognak segíteni - mondta Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a labdarúgó-szövetség keddi küldöttgyűlésén. Pintér lelkesedését és szakmai felkészültségét szerinte továbbra sem kérdőjelezi meg senki.
©
Szeged: Bohács Zsolt Csongrád megye útügyi miniszteri biztosa, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Novák Sándor, a Strabag Kft. területi igazgatója az 5-ös főút szegedi, Kossuth Lajos sugárúti egy kilométeres, 357 millió forintból felújított szakaszának átadásán 2014. április 1-jén. ''Új nemzeti fejlesztési miniszter dolgozik majd a kormányban'' - ezt a Miniszterelnökséget vezető államtitkár mondta pénteken újságíróknak egy hódmezővásárhelyi utcafórum után. Az új tárcavezetőről Lázár János csak annyit mondott: ''valószínűsíthetően az Országgyűlés tagja''.
©
A 2015-ös Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának látványterve. Az épület két végén elhelyezkedő sámándobok az ősi gyökerekre, az ember és a természet misztikus kapcsolatára utalnak, míg a központi részben a bőséget jelképező hordóra, de a földi életet megmentő Noé bárkájára is könnyű asszociálni, fedélzetén az élővilág kaleidoszkópját jelképező tetőkerttel - olvasható a terv ismertetésében. A tetőkerten túlnyúló bordák, vagy hordódongák akár egy monumentális csontváz részei is lehetnének, de egyben a felfelé nyitottság, a napfény felé fordulás, a „lényeget” körülölelő és óvó virágszirmok, levelek motívumait is megjelenítik - tették hozzá a tervezők.
©
Winnipeg, Kanada: Kamilla hercegnő kíséretében Károly herceg négynapos látogatásra utazott Kanadába, ahol egy Google-szemüveget is kipróbált.
©
Cannes, Franciaország: Buddy és Mundruczó Kornél a 67. Cannes-i Filmfesztiválon, ahol a rendező Fehér Isten című alkotása fődíjat nyert ''Un certan regard'', azaz ''Egy bizonyos nézőpont'' elnevezésű kategóriájában. A 39 éves rendezőnek ez a hatodik filmje, és az ötödik, amely meghívást kapott a világ legrangosabb filmes találkozójának hivatalos programjába. A Fehér Isten magyar-német-svéd koprodukcióban készült, vezető producere Petrányi Viktória volt. Mundruczó Kornél alkotása révén először szerepelt a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával készült játékfilm a cannes-i filmfesztiválon.
©
A NASA Spitzer Űrteleszkóp közelmúltban készült felvételein hatalmas gáz- és porfelhőben kialakuló gócok láthatók, amelyek nem mások, mint éppen születőben lévő csillagok. A felfedezett gócpontok a tudósok feltételezései szerint idővel az egyik legnagyobb tömegű csillagklaszterré fejlődhetnek.
©
Algír, Algéria: repülő útja a hold előtt
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Iliás Katalin Nagyítás

110 éve született Salvador Dalí - Nagyítás-fotógaléria

Salvador Dalí szürrealista festő 110 éve született a katalóniai Figueresben. A megszületést Dalí a paradicsomból való kiűzetéshez hasonlította, nem csoda, hogy később próbálta megfejteni a méhen belüli örömök rejtélyét. 8 évesen rendezte be első műtermét a családi ház padlásán, első munkái körülbelül tíz éves korában születtek. „A technikai tárgyak lettek a legnagyobb ellenségeim, például az órák, amelyeknek puhának kellett volna lenniük, vagy semmilyeneknek.” - írja egyik naplóbejegyzésében, magyarázatot adva ezzel a festményein feltűnő eldeformálódott órák megjelenésére is. Jó barátságot ápolt Federico García Lorca költővel, aki ódát is írt Daíhoz, járt Sigmund Freudnál Londonban, akinek végül egy könyvét is illusztrálta. Első önálló kiállításán Pablo Picasso is tiszteletét tette, de végül nem lett túl virágzó a kapcsolatuk, mivel Dalí azt vallotta, hogy egyetlen Dalí-kép többet ér, mint Picasso egész életműve. Több mint 1500 festményt, körülbelül 30 könyvet, néhány balettszövegkönyvet, számos könyvillusztrációt, litográfiát, színházi jelmeztervet, tucatnyi szobrot, sőt, Walt Disney részére rajzfilmet is alkotott, de a Luis Bunuellel közösen készített Andalúziai kutya című filmje által a szürrealista film megteremtője is.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

II. János Pál pápa - pillanatok egy szent életéből - Nagyítás-fotógaléria

Halála után alig több mint kilenc évvel Ferenc pápa szentté avatta II. János Pált, a pápaság történetének első lengyel pápáját. 1978-tól haláláig, 2005-ig, huszonhét évig volt a katolikus egyház feje, így övé az összes eddigi pápa közül a harmadik leghosszabb hivatalban töltött idő. A wadowicei születésű, akkor 58 éves krakkói püspököt, Karol Wojtylát 1978. október 16-án választotta pápának a bíborosok testülete, miután elődje, I. János Pál harminchárom nap hivatalban töltött idő után elhunyt. Vele együtt XXIII. János pápát is szentté avatták a római Szent Péter Bazilikában. Képes összeállításunkban II. János Pál pápa életének pillanataiból válogattunk.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Van-e élet egy szükséglakásban? – Nagyítás-fotógaléria

Egyes becslések szerint Budapest néhány kerületében a szükséglakásra pályázó családok száma lakásonként túllépheti a hatszázat is, ám a gyakran rossz állapotú, komfort nélküli, lakhatatlan ingatlanokat az új lakástörvény értelmében már nem adhatják ki újra. Az önkormányzatok nehéz anyagi helyzete miatt felújításra nincs lehetőség, amelyiket pedig mégis sikerül lakhatóvá tenni, azokat rövid idő alatt elviszik. Képeinken keresztül egy budapesti család mindennapjaiba nyerünk betekintést: a hét gyermekkel lakó három felnőtt jelenleg az önkormányzattal közösen keresi lakáshelyzetük megoldását, ezzel sorsuk jobbra fordulását.

Iliás Katalin Nagyítás

Újabb zavargásokat robbantott ki Törökországban a bányászok halála – Nagyítás-fotógaléria

Legalább 282 bányász vesztette életét kedden a nyugat-törökországi bányakatasztrófában, és mintegy 142 bányász sorsáról továbbra sem lehet tudni. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerdán ellátogatott az Isztambultól mintegy 480 kilométerrel délnyugatra fekvő Soma városába, a katasztrófa helyszínére, a szívélyes fogadtatás helyett azonban a feldühödött helyiekkel kellett szembenéznie. A tiltakozók összecsaptak a biztonsági erőkkel, és miután a tömeg gyilkosnak és tolvajnak nevezte a kormányfőt, Erdogan kénytelen volt egy szupermarketben meghúznia magát, amíg valamelyest le nem csillapodtak az indulatok. A baleset az egész országban tiltakozásokat idézett elő, Isztambulban többezres menet alakult ki, Ankarában mintegy négyezren gyűltek össze, a rendfenntartók könnygázzal és vízágyúkkal oszlatják a tömeget. Tovább rontja Erdogan helyzetét, hogy csütörtökön napvilágra került egy videofelvétel, amelyen a kormányfő egyik tanácsadója egy, a biztonsági erők által lefogott tüntetőt rugdos. A kormányfő hivatala csütörtökön elhatárolódott az incidenstől.

Iliás Katalin Nagyítás

Apokalipszis most: a pusztítás nyomai Szíriában - nagyítás-fotógaléria

Két hete a felkelők utolsó konvoja is elhagyta a Szíria nyugati részén fekvő, több mint két éve ostromlott Homsz óvárosát. Az összesen mintegy 1200 felkelő és polgári személy kivonulása gyakorlatilag véget vetett a szembenállásnak a szinte porig rombolt városban, amely 2011-ben az elsők között kezdett tiltakozni Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányzata ellen. 24 busszal legkevesebb 980 embert szállítottak el szerdán a forradalom fővárosának nevezett Homszból az onnan mintegy 20 kilométerre északra fekvő Dár-el-Kabírába. A lázadók és a kormányerők tűzszüneti megállapodása értelmében minden harcos egy kézi fegyvert és egy csomagot vihetett magával, valamint minden egyes buszra egy gránátvetőt és egy géppuskát engedtek fel. A kiürítési folyamatot a szíriai rendőrség felügyelte, az ENSZ munkatársai szintén jelen voltak. Homsz gyakorlatilag visszakerül a kormányerők ellenőrzése alá, így Aszad jelentős politikai és katonai győzelmet könyvelhet el: a hadsereg befolyása erősödik az ország nyugati felén, az elnök politikai hatalma pedig növekszik a június harmadikán esedékes elnökválasztás előtt. A város lakói elkezdtek visszaszállingózni egykori otthonaikba, de valószínűleg nem örülnek a látványnak, ami fogadta őket. A távozó lázadók szinte csak romokat hagytak maguk után Szíria harmadik legnagyobb városában.

Iliás Katalin (szerkesztő) Nagyítás

Az évezred árvize pusztít a Balkánon – Nagyítás-fotógaléria

A több napig tartó heves esőzések miatt kritikus a helyzet a Nyugat-Balkánon. Szerbiában több mint 24 ezer embert költöztettek ki eddig az otthonából, sokfelé mellmagasságig ér a víz. A Belgrádtól 30 kilométerre fekvő Obrenovacon a legsúlyosabb a helyzet, ott vasárnapig 12 holttestet találtak. A rendőrség, a katonaság, valamint a szerbiai és a külföldi mentőalakulatok több mint 25 ezer embert mentettek ki az országban. Aleksandar Vucic szerb kormányfő szerint ezer éve a legsúlyosabb árvíz pusztít. Bosznia-Hercegovinában a Száva folyó áradása okozza a legnagyobb problémát. Az országban három nap alatt három hónap csapadékmennyiségének megfelelő eső esett, amire legalább 120 éve nem volt példa. A napok óta tartó esőzés, az áradások és a földcsuszamlások miatt több ezer embernek kellett elhagynia otthonát, több száz család pedig otthon nélkül maradt, miután a földcsuszamlások elsodorták házaikat. A földcsuszamlások miatt megnőtt az aknaveszély is, ugyanis egész aknamezőket mozdíthatott el a víz. Horvátország keleti részén, 15 ezer ember kényszerült otthona elhagyására, egy ember meghalt és kettőt eltűntnek nyilvánítottak.

Iliás Katalin Nagyítás

Akik semmiképpen sem dobnának ki egy kutyát az ablakon – Nagyítás-fotógaléria

Az ablakon kizuhant gazdagréti kiskutya esete ismét aktuálissá tett egy régóta húzódó problémát: hol kezdődnek az állatok jogai, meddig tart az egyén, illetve a hatóság felelőssége az állatkínzásoknál? És megbecsüljük-e azokat, akik valami rendkívülit tesznek egy állatért. Képgalériánk néhány különleges esetet elevenít fel – állatokról, akik kaptak még egy esélyt, illetve jótevőikről, akik ezt megteremtették.