Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Véget ért a ramadán, forróság és árvíz, gigantikus szarvasgomba, magyar érem a vízilabda Európa-bajnokságon, és az eddig sosem látott bennszülöttek. Képes összeállításunkban a hét fontosabb eseményeiből válogattunk.

Guwahati, India: mecset sziluettje a Eid al-Fitr fesztivál elején, mely a ramadán után következik.
©
Hongkong, Kína: védekezés a hongkongi forróság ellen
©
Eastbourne, Egyesült Királyság: a teljesen kiégett eastburne-i móló váza. A XIX. századi legendás épülete 1870-ben épült, napjainkban szórakozóhely és étterem is üzemelt benne, szerdán azonban teljesen leégett. A móló több filmben is feltűnt, a Poirot-sorozatban például többször is helyettesítette a brightoni mólót.
©
Budapest: rekordméretű szarvasgombát ajándékoztak a Földművelésügyi Minisztériumnak. Az 1,28 kg-os gombaóriást, preparálás után a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban fogják elhelyezni. Az ünnepélyes átadón kiderült: szarvasgomba-nagyhatalom vagyunk, a gomba pedig csak a pockok miatt nem lehetett világrekord. Képünkön Tari András, Jászivány polgármestere, Papp Béla, a szarvasgomba megtalálója és Milla nevű kutyája, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Fekete Oszkár és Bagi István, a Truffleminers Kft. tulajdonosai.
©
Kaohsziung, Tajvan - Csütörtök este több robbanás rázta meg a tajvani Kaohsziung belvárosát. Előtte a csatornákból több helyen fehéres gáz szivárogott, ami ködszerű réteget képzett az aszfalt felett. A detonáció utakat szakított fel, autókat borított fel. A hatóságok péntek reggel közölték, hogy a halottak száma megközelíti a harmincat, és csaknem háromszázan sérültek meg. A halottak között több tűzoltó van. A robbanásokat egy közeli petrolkémiai üzemből történt szivárgás okozhatta.
©
Budapest: az ezüstérmes magyar válogatott játékosai a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának eredményhirdetésén a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában. Befejeződött a vízilabda Eb-döntő a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában a magyar és a szerb csapat között. Az Európa-bajnokságot Szerbia nyerte, a végén 12-7 lett oda. Az első negyedben a szerbeknek ment jobban és 3-1-es vezetést szereztek. A magyar csapat több átlövési kísérlete is a blokkról jött le. A második negyedben sem ment a gólszerzés. A második negyed elején a szerbek hozták el a labdát, előnyt kaptak és újabb gólokat lőttek. A meccs első felében 6-ból egy emberelőnyt sikerült kihasználni. Utána ez is jobban ment, a harmadik negyedet 4-2-re nyertük. A negyedik szerb góllal indult, nagyjából már a ráúszás alatt kiállították Hosnyánszkyt. Négyből háromszor nem hoztuk el a labdát. Két meg nem adott gólt is lőttünk.
©
Gáza: minaret omlott egy palesztin család nappalijába, miután éjjel izraeli légicsapás érte a szomszédos mecsetet és környékét.
©
Egy eddig teljes elszigeteltségben élő amazonasi bennszülöttcsoport lépett kapcsolatba a külvilággal Brazíliában. Az esetet videóval is rögzítették. A brazil bennszülöttügyi hivatal, a Funai videóján az látható, amint a már ismert asaninka indiánok egy rövidnadrágos képviselője felkínál egy fürt banánt az esőerdőből előmerészkedett két idegennek, akiket a Rio Xinane népeként azonosítanak és akik a panó nyelvcsalád egy változatát beszélik. Az idegenek rendkívül bizalmatlanok, de aztán elfogadják a banánt, és visszaszaladnak vele az erdőbe.
©
Vonszan, Észak-Korea: nők főznek egy mólón kialakított nemzetközi turistaövezetben
©
Gáza: Palesztin mentősök pihennek a gázai Sifa kórházban, amikor a Gázai övezetet uraló Hamász radikális palesztin iszlamista szervezet és Izrael között több mint három héttel korábban kirobbant konfliktus eddigi leghevesebb légi és tüzérségi támadását intézi az izraeli haderő az övezet ellen.
©
Kína: meghajoltak az orvosok a 11 éves kisfiú előtt - Liang Yaoyit évek óta kezelték agydaganattal, aki halála előtt felajánlotta szerveit. Donorként végül három ember életét mentette meg.
©
Ahmadábád, 2014.07.30. Egy kutya egy árvízben elakadt jármű tetején az indiai Ahmadábád egyik elöntött utcáján 2014. július 30-án.
©
Párizs, Franciaország: Vincenzo Nibali és segítői a 2014-es Tour de France utolsó szakaszán. A várakozásnak megfelelően Vincenzo Nibali nyerte meg a 101. Tour de France országúti kerékpáros körversenyt. Az utolsó, párizsi szakaszon a német Marcel Kittel volt a leggyorsabb. Az olasz kerekes a vasárnapi zárás előtt már csaknem nyolc perccel vezetett közvetlen üldözője, a francia Jean-Christophe Péraud előtt, így gyakorlatilag csak arra kellett ügyelnie, hogy ne bukjon, és a mezőnnyel érjen célba. olasz győzelem legutóbb 1998-ban született, akkor az azóta elhunyt Marco Pantani győzött a francia körversenyen.
©
Balatonlelle: vihar a Balaton felett - villámok Balatonszemes és a Tihanyi-félsziget térségében
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Iliás Katalin (szerkesztő) Nagyítás

Az évezred árvize pusztít a Balkánon – Nagyítás-fotógaléria

A több napig tartó heves esőzések miatt kritikus a helyzet a Nyugat-Balkánon. Szerbiában több mint 24 ezer embert költöztettek ki eddig az otthonából, sokfelé mellmagasságig ér a víz. A Belgrádtól 30 kilométerre fekvő Obrenovacon a legsúlyosabb a helyzet, ott vasárnapig 12 holttestet találtak. A rendőrség, a katonaság, valamint a szerbiai és a külföldi mentőalakulatok több mint 25 ezer embert mentettek ki az országban. Aleksandar Vucic szerb kormányfő szerint ezer éve a legsúlyosabb árvíz pusztít. Bosznia-Hercegovinában a Száva folyó áradása okozza a legnagyobb problémát. Az országban három nap alatt három hónap csapadékmennyiségének megfelelő eső esett, amire legalább 120 éve nem volt példa. A napok óta tartó esőzés, az áradások és a földcsuszamlások miatt több ezer embernek kellett elhagynia otthonát, több száz család pedig otthon nélkül maradt, miután a földcsuszamlások elsodorták házaikat. A földcsuszamlások miatt megnőtt az aknaveszély is, ugyanis egész aknamezőket mozdíthatott el a víz. Horvátország keleti részén, 15 ezer ember kényszerült otthona elhagyására, egy ember meghalt és kettőt eltűntnek nyilvánítottak.

hvg.hu Nagyítás

Kiürítik a világ legmagasabb nyomornegyedét – Nagyítás-fotógaléria

A hatóságok a héten kezdték meg az első családok elköltöztetését a függőleges szegénynegyednek is nevezett, 190 méter magas befejezetlen felhőkarcolóból, amelyet 2007-ben foglalt el több mint kétezer fedél nélküli család. Az építtetőjéről Dávid-toronynak nevezett épületben mára 1156 család maradt, őket város széli szociális lakásokba telepítik át. A venezuelai főváros kellős közepén emelkedő, bankközpontnak szánt felhőkarcoló építése 1994-ben maradt félbe a befektető, David Brillembourg ingatlanfejlesztő halála és a pénzügyi válság miatt. A félkész felhőkarcoló állami tulajdonba ment át, az elárverezésére 2001-ben tett kísérlet pedig eredménytelen maradt. Végül a csupasz betonszerkezet 45 emeletéből 28-at hajléktalan családok foglaltak el, azt egészen otthonossá tettek, lakásokat, boltokat, szolgáltató-műhelyeket alakítottak ki, gondoskodtak a víz- és áramellátásról, kerteket létesítettek, a gyermekek védelmében befalazták a réseket. A nemzetközi hírnév ellenére a hatóságok az épület kiürítése mellett döntöttek, mert – mint mondták – "a toronyban a biztonság és méltóság minimuma sem garantálható". Az elmúlt években többen is szörnyethaltak a korlát nélküli lépcsőkről vagy az épületszegélyekről a mélybe zuhanva. Nicholas Maduro elnök szerint hiba volt ilyen sokáig hagyni, hogy az emberek egy befejezetlen toronyépületben éljék az életüket. A felhőkarcoló kiürítés utáni sorsáról még nincs döntés. Az elnök szerint társadalmi vitát nyitnak arról, hogy lebontsák-e, üzletközponttá vagy lakóépületté alakítsák-e át, de szerinte mindenképp közösségi célokat kell szolgálnia. A helyi sajtóban elterjedt a hír, hogy az épületet kínaiak vásárolnák meg és bankcenterré alakítanák, de a kínai elnök e heti caracasi látogatásán nyilvánosan nem esett szó ilyen tervről.

hvg.hu Nagyítás

Abu Ghraib: 10 éves az amerikai hadsereg legnagyobb szégyene – Nagyítás-fotógaléria

Éppen tíz éve tudta meg a világ, miket művelnek az emberi mivoltukból kivetkőzött amerikai katonák egy iraki börtönben. Válogatott kínzások, megalázások, embertelen vallatások. A botrány miatt a nemzetközi közösség elítélte az Egyesült Államok magatartását, és alapjaiban ingott meg az Irak ellen háborúzó amerikai hadsereg tekintélye.

Iliás Katalin Nagyítás

Magukat és a focit fotózták a brazil nyomornegyedben lakó gyerekek – Nagyítás-fotógaléria

Brazíliában a mindennapi élet szerves része a foci, ami persze nem is csoda egy olyan országban, ahol Pelé és más legendás játékosok példája áll a fiatalság előtt. Az AFP hírügynökség fotósa, Christophe Simon azzal a feladattal érkezett Rió de Janeiróba, hogy a világbajnokság előtt javítsa egy kicsit munkájával a városról kialakult képet, azonban minden alkalommal, amikor fotózni indult azon kapta magát, hogy körbeveszik a munkája iránt érdeklődő gyerekek. Simon végül úgy gondolta, az Isten városa nevű nyomornegyedben lakó gyerekek saját maguk mutathatják be a focihoz való szenvedélyes viszonyukat. Kamerát adott a projektben részt vevő, 10-15 év közötti gyerekeknek, akikkel négy hónapon keresztül, majdnem minden hétvégén járta a várost. Nem volt könnyű dolga, hiszen reggel a gyerekekért kellett mennie, este pedig haza kellett vinni őket, ám közben megismerte a gyerekek különleges látásmódját, és bepillantást nyerhetett a favelák titkos életébe is.

hvg.hu Nagyítás

Ramadán – pillanatok az iszlám szent ünnepéből – Nagyítás-fotógaléria

Befejeződött a Ramadán, kezdődhet az adakozás – az iszlám szerint a testi-lelki megtisztulás időszaka alatt a pokol zárva tartja kapuit. Az elmúlt hónap alatt a hívők hagyományaik szerint napkeltétől napnyugtáig böjtöltek: tartózkodtak az evéstől, az ivástól, a testi örömöktől, kerülték az erőszakot, a dühöt, a vágyat, az irigységet. A böjt mentességét csak az utazók, a terhes anyák, a tizennégy éven aluli gyermekek, a betegek, valamint a csatában harcolók élvezhetik.

Tóta W. Árpád, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

A leghosszabb nap – Nagyítás-fotógaléria

Ismeretterjesztő Nagyítással emlékezünk meg a normandiai partraszállásról, amelyen nemcsak a világháború, de a háború utáni Európa sorsa is múlt. Emberek, tankok, hajók és csodafegyverek, amelyeknek hatása ma is velünk él.