Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Állatkerti mérés és óratisztítás Londonban, B.my.Lake Aligán - képes összefoglalónk a hét fontosabb eseményeiből.

Ferguson, St. Louis, Egyesült Államok: rohamrendőrök a tiltakozó megmozdulások egyik helyszínén. Jay Nixon Missouri állam kormányzója augusztus 8-án rendkívüli állapotot hirdetett és éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, hogy megfékezze a több mint egy hete tartó zavargásokat: Michael Brownt, a tizennyolc éves fegyvertelen fekete tinédzsert egy fehér rendőr lőtte le augusztus 9-én bolti lopás gyanúja miatt.
©
Wofford Heights, Kalifornia: erdőtűz a térségben
©
Tokió, Japán: helyi férfi az egyik legnevesebb tokiói buddhista templom, a Szenszodzsi árnyékában. Az ország fővárosában kedden 34 Celsius-fokot mértek.
©
Berlin, Németország: eredményeink az úszó Európa-bajnokságon: Cseh László a férfi 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén, középen fent Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntőjében, középen alul a 4x200 méteres női gyorsváltó bronzérmesei: Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka és Hosszú Katinka, jobbra Hosszú Katinka további két aranyérme 200 méteres vegyesúszás és a 100 méteres hátúszás döntőjéről.
©
Balatonaliga: látogatók a B.my.Lake fesztiválon
©
Budapest: Kertész Imre (balra) és felesége a Sándor-palotában az állami kitüntetések átvételekor. Augusztus huszadikán a miniszterelnök előterjesztésére a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István Rendet a köztársasági elnök adományozza. Idén Rubik Ernő feltaláló és Kertész Imre Nobel-díjas író kapta.
©
Beit Hanun, Gáza: romokban a 2008-ban kialakított Biszán állatpark, amelyet találat ért a Gázából indított rakétatámadásokra válaszul indított egyik izraeli légicsapásban
©
Szíria: képkocka a James Foley amerikai újságíró kivégzéséről szóló videóból. Brit lapok egybehangzó értesülése szerint valószínűleg londoni illetőségű az Iszlám Állam nevű szélsőséges milícia azon tagja, aki kivégezte az amerikai újságírót. A Times úgy tudja, a terrorista immár a brit belső és külső elhárítás – az MI5 és az MI6 –, valamint a brit hadsereg kommandós feladatokra kiképzett különleges alakulata, az SAS első számú célpontja. A The Times által megszólaltatott szakértők szerint a kivégzést ábrázoló videót professzionális szoftverrel szerkesztették, ami nyugati médiaprodukciós képzettségre utal. A Scotland Yard felhívásban figyelmeztette a brit lakosságot arra, hogy az amerikai újságíró meggyilkolásáról készített és egyes közösségi portálokra felkerült videó letöltése, terjesztése, sőt akár csak megtekintése is bűncselekménynek minősülhet a terrorellenes brit törvények alapján. Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter csütörtöki bejelentése szerint vizsgálat indul a lefejezett újságíró ügyében: ''Azoknak, akik ilyen cselekményeket követnek el, valamit meg kell érteniük: azt, hogy ennek az igazságügyi minisztériumnak, ennek a védelmi minisztériumnak és ennek a nemzetnek nagyon hosszú az emlékezete és a keze nagyon messzire elér''. Holder bejelentése egyúttal nyitva hagyta az elvi lehetőséget az előtt is, hogy az Egyesült Államok katonai eszközökkel vegyen elégtételt a történtekért. A nyilatkozatot megelőzően az Egyesült Államok fokozta az IÁ elleni légicsapásokat. Az amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) csütörtöki közleménye szerint augusztus 8. óta 90 ilyen bevetés történt, közülük 57 a moszuli gát közelében. A Pentagon emellett fontolóra vette, hogy újabb katonákat küldjön Irakba.
©
Budapest: pénteken tárgyalta a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma az első olyan devizahiteles pert, amelyet hitelintézet indított a magyar állam ellen a szerződések egyoldalú módosításának tisztességtelenségét vélelmező törvénnyel kapcsolatban. Az állam képviselője a kereset elutasítását kérte, a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet képviselője szerint ugyanakkor brutálisan korlátozzák a bizonyítékok benyújtásának lehetőségét. A délutánra ígért ítélet hamar meg is született: bukta a pert a takarékszövetkezet - elutasította a Fővárosi Törvényszék a takarékszövetkezet keresetét, és a perköltség megfizetésére kötelezi. Ugyanakkor engedett a takarékszövetkezet perköltség csökkentésére vonatkozó kérésének, ezért csak 464 ezer forintot kell fizetnie. A tárgyalás utána a felperes ügyvédje, Dr. Komáromi József elmondta: szerinte az ítélet gyakorlatilag megfellebbezhetetlen - bár nem tudja egyelőre, hogy a megbízói fellebbezni akarnak-e –, mivel a szerződésekhez kapcsolódó kockázatfeltáró kiegészítéseket a bíróság nem vette figyelembe arra hivatkozva, hogy a törvény szerint meghatározott pontoknak az általános szerződési feltételekben kell szerepelniük. A takarékszövetkezet ugyanakkor erre hivatkozott a tárgyalás során, ez viszont a bíróság szerint nem képezte a vizsgálat tárgyát. Vagyis hiába hozta be a Kéthely és Vidéke ezeket a kiegészítéseket, a bíróság csak szigorúan az általános szerződési feltételeket nézte.
©
London, Egyesült Királyság: vörös maki az éves állatkerti mérésen
©
Mumbai, India: hindu hívők a anmashtami fesztiválon az ''emberpiramis'' építése előtt
©
London, Egyesült Királyság: takarítási munkálatok a Big Benen
©
Karo, Indonézia: füstölög a Sinabung vulkán Szumátra szigetén
©
Az orosz ITAR-TASZSZ és a spanyol EFE hírügynökség magyar idő szerint péntek este azt jelentette, hogy 262 orosz segélyszállító kamion elérte Luhanszkot. A konvoj élelmiszert, ivóvizet, gyermektápot és gyógyszert vitt Kelet-Ukrajnába. A városi tanács egyik szóvivője azt mondta, hogy megkezdték a szállítmány kirakodását. Nem kizárt, hogy a segély egy részét tovább viszik Donyeckbe. Eközben egy NATO-tisztségviselő szerint orosz irányítással orosz tüzérség lőheti az ukrán katonákat Ukrajna területén – ez a hír jelent meg magyar idő szerint péntek este 6 óra után a The New York Times internetes kiadásában, amit aztán finomítottak arra, hogy orosz tüzérségi egységeket telepítettek a napokban Ukrajnába. Egyes értékelések szerint most már konkrét bizonyítékok is vannak arra, hogy az orosz hadsereg közvetlenül beavatkozik Ukrajnában. Közben péntek este összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa az orosz segélykonvoj ügye miatt. Az ugyanis a Nemzetközi Vöröskereszt, illetve az ukrán hatóságok felügyelete nélkül lépett az ország területére
©
Lishui, Kína: helyi lakos árvíz után
©
Pereira, Kolumbia: kolibri a város egyik kertjében
©
Budapest: eltemették Bajor Imrét. Bajor Imre volt az, aki ha vicces akart lenni, és poént mondott, volt egy pici szomorúság is a hangjában, olyan, ami nem keverhető össze semmivel - emlékezett a színészre Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház igazgatója. ''Azt mondtad, ragaszkodsz ahhoz, hogy a temetéseden szép idő legyen és telt ház. Imre, szép idő van és telt ház'' - idézte fel búcsúbeszédében néhány héttel ezelőtti beszélgetésüket Gáti Oszkár színművész. Bajor Imre augusztus 6-án, életének 58. évében hunyt el, régóta tartó daganatos betegségben.
©
Vatikánváros: Ferenc pápa távozóban az általános audienciáról. Az egyházfő ötnapos dél-koreai látogatásáról hazafelé tartva újságírói kérdésekre elmondta: helyénvalónak tartja a katonai erő alkalmazását Irakban: ''ezekben az esetekben, amikor egy igazságtalan agresszióról van szó, csak azt mondhatom, hogy helyénvaló megállítani az igazságtalan agresszort''. A pápa hangsúlyozta, hogy válaszával nem kíván automatikusan zöld utat adni a bombázásoknak vagy egy háborúnak, de a helyzet súlyos, és arra a nemzetközi közösségnek közösen kell reagálnia.
©
Bangkok, Thaiföld: kóbor macska zsákmányával
©
San Pedro, USA: a holland művész, Florentijn Hofman gumikacsája érkezik a Tall Ships fesztiválra.
©
Budapest: véget ért Sziget fesztivál
©

Kövessenek minket a Facebookon is!