Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor beszéde, orosz csapatok Ukrajnában, tűzszünet Gázában, sáskajárás Madagaszkáron, izmos lábak a tangó-világbajnokságon, karnevál az esőben, és elindultak a zarándokok Mekkába. A hét eseményei képekben.

Budapest – Hétfőn megtartotta a szokásos, éves eligazítást a külföldre delegált magyar nagyköveteknek Orbán Viktor. A kormányfő legfontosabb mondanivalója az volt, hogy értékek helyett érdekeket kell követnie a magyar diplomáciának. ''Tisztelt nagykövet urak, ne szégyelljenek akár vállalatvezetőkkel is leülni tárgyalni, ha azok munkahelyeket teremtenek Magyarországon!'' – ez volt a kormányfő legfontosabb üzenete a külföldi diplomáciai képviseletek vezetői felé.
©
Kijev, Ukrajna – Bevetésre készülődő ukrán katonától búcsúzik lánya az eskütétel és búcsúztatás során. A zászlóalj Kijevből indult az ország keleti részébe, hogy terroristaellenes akciókat hajtson végre. Ukrán szakértők szerint a héten orosz katonák hatoltak be az ország területére, amelyet a NATO által készített műholdfelvételek is bizonyítani látszanak.
©
London, Egyesült Királyság – Táncosok esőben a Notting Hill-i karneválon Nyugat-Londonban. A brit főváros azonos nevű negyedében 1964 óta rendezik meg évente a karibi gyökerű Notting Hill-i karnevált, Európa egyik legnagyobb utcai mulatságát.
©
Gáza – Gyerekek kezükben fegyverrel ünnepelnek, miután hosszú távú tűzszüneti megállapodást kötött a Gázai övezetet uraló Hamász radikális palesztin iszlamista szervezet és Izrael.
©
Újdelhi, India – Indiai fiatalok ugranak vízbe Újdelhiben.
©
Narathiwat, Thaiföld – Rokonok búcsúztatják az éves zarándoklatra induló családtagjaikat. A mekkai zarándoklat, vagyis a haddzs az iszlám ötödik pillére. Minden muszlim kötelessége legalább egyszer életében – ha megteheti – elvégezni a zarándoklatot Mekkába, a Szent Mecsethez.
©
Vatikán – Ferenc pápának ismét meggyűlt a baja az öltözékével.
©
San Cristobal, Venezuela – Kormányellenes tüntetők és rendőrök néztek farkasszemet San Cristobal utcáin, ahol egy Molotov-koktél éppen az egyik rendőrt találta el.
©
Újdelhi, India – Indiai fiatalok keresnek menedéket egy üzlet ponyvája mögött a monszun elől menekülve.
©
Gáza – Egy izraeli légitámadásban megsemmisült, a terület második legmagasabb lakó- és irodaépületének romjai. A tizenhárom emeletes épületben nem tartózkodott senki, mert Izrael előtte figyelmeztette a lakókat és a dolgozókat. Az izraeli hadsereg július 8-án Erős szikla fedőnévvel hadműveletet indított a Gázai övezet ellen a palesztin fegyveresek Izrael elleni rakétatámadásainak leállítására.
©
Manila, Fülöp-szigetek – Gyerekek mutatják be akrobatatudásukat egy aluljáróban. A Fülöp-szigetek gazdasága a második negyedévben visszaállt a 6,4 százalékos növekedésre, így visszanyerte egykori státuszát, mint az egyik legerősebb ázsiai állam. A kormány új célja, hogy csökkentse az országban a szegénységet. 2012-ben a lakosságnak körülbelül a 25 százalékáról lehetett azt állítani, hogy szegénységben él, a cél az, hogy ez a szám 2016-ra 18-20 százalékra csökkenjen.
©
San Sebastian De Los Reyes, Spanyolország – Bikát hergelő szurkolók egy bikafuttatáson.
©
Bunol, Spanyolország – Egy résztvevő a hagyományos paradicsomcsata közben, a kelet-spanyolországi Bunolban évente megrendezett paradicsomhajigáló népünnepélyen, a Tomatina fesztiválon. Ebben az évben közel 22 000 résztvevő mintegy 125 tonna paradicsomot hajigált egymásra. Az augusztus utolsó szerdáján megtartott bunoli Tomatina hagyománya az 1940-es évekre nyúlik vissza, amikor a helybeli gyerekek egyszer megdobálták egymást a főtéren, majd annyira megtetszett nekik a mulatság, hogy a következő évben már a járókelőknek is jutott a paradicsomból.
©
Valahol Észak-Koreában – Kim Dzsong Un figyeli az ejtőernyős egység bemutatóját.
©
Napa, Kaliforniában – A megyei könyvtár egyik dolgozója szortírozza a könyveket a kaliforniai Napában, két nappal az után, hogy egy 6-os erősségű földrengés rázta meg a San Franciscó-i öböl térségét. Több épület összedőlt vagy kigyulladt, tüzek keletkeztek, és tízezrek maradtak áram nélkül.
©
Ankara, Törökország – A Török Köztársaság alapítóját, Mustafa Kemal Atatürköt ünnepli 6000 rajongója, így emlékezve meg a török győzelem napjáról. 1922-ben ezen a napon sorsfordító győzelmet arattak a görögök felett.
©
Allahabad, India – Indiai kígyóbűvölő kobrájával a Teej fesztiválon. A háromnapos Teej fesztiválon a házas nők férjük hosszú életéért, a hajadon lányok pedig jóképű férjért és boldog házasságért imádkoznak.
©
Kuangcsou, Kína – Három egy hónapos óriáspanda-kölyök orvosi vizsgálata a dél-kínai Kanton (Kuangtung) tartományban fekvő Kuangcsou Csimelung Szafariparkjában. A három bocs a kínai mesterséges pandatenyésztési program keretében született július 29-én. Az óriáspandáknál rendkívüli a hármasikrek világra jötte.
©
Hongkong, Kína – Éjszakai piac fényei Hongkongban.
©
Antananarivo, Madagaszkár – Sáskaraj támadja meg Madagaszkár fővárosát.
©
Srinagar, India – Nomád lányok egy ideiglenes szálláshelyen. A nomádok haszonállataikkal együtt utaznak át a hegyvidéken, hogy elfoglalják téli szálláshelyüket a völgyek menedékében.
©
Argentína, Buenos Aires – Az argentin Manuela Rossi és Juan Malizia Gatti táncol a Buenos Airesben rendezett tangó-világbajnokság döntőjében.
©
Bordeaux, Franciaország – Gyerekek játszanak Bordeaux egyik legérdekesebb turistalátványosságánál, a Víztükörnél, vagyis a Le Miroir d'Eau-nál.
©
Velence, Olaszország – A velencei lagúna legtarkább pontja a 3000 fős Burano szigete, amely színesre festett házfalai mellett a csipkekészítéséről is híres. Itt, ha valaki át akarja festeni a házát, akkor a kiválasztott színt kérvényeznie kell a kormánynál, ugyanis nem minden árnyalat fér bele a szivárványszigeti idillbe.
©
LaLahor, Pakisztán – Egy férfi rögzíti csónakját a lemenő nap fényében a Ravi folyó partján.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Csipkék és színek szigete – Nagyítás-fotógaléria

A velencei lagúna legtarkább pontja a 3000 fős Burano szigete, amely színesre festett házfalai mellett a csipkekészítéséről is híres. Itt, ha valaki át akarja festeni a házát, akkor a kiválasztott színt kérvényeznie kell a kormánynál, ugyanis nem minden árnyalat fér bele a szivárványszigeti idillbe.

hvg.hu Nagyítás

Felkészületlenül érte Amerikát egy újabb "feketelázadás" - Nagyítás-fotógaléria

St. Louis egyik elővárosában, a főleg feketék lakta Fergusonban azután kezdődtek a zavargásokká fajuló tüntetések, hogy augusztus 9-én egy fehér rendőr több lövéssel agyonlőtt egy fegyvertelen fekete fiatalt, a 18 éves Michael Brownt. A faji előítéletek és a megkülönböztetés miatt utcára vonuló tüntetők többször összecsaptak az állításuk szerint brutális és rasszista rendőrséggel. A helyi kormányzó rendkívüli állapotot rendelt el, kijárási tilalmat vezetett be és kivezényelte a nemzeti gárdát is. Úgy tűnik, Obama sem tudta megoldani a feketekérdést.

Stiller Ákos Nagyítás

B.my.Lake: Partysétány a Balatonon - Nagyítás-fotógaléria

Csak elsőre tűnik üresnek a fesztivál, a délután a színpadok előtt lézengőkkel éles kontrasztban áll a fesztivál kempingje, ahol egy heringesdobozt sem lehetne már leejteni. Ahogy egyre hűvösebbé válik az idő az estére, úgy válik a zene is egyre pörgősebbé, amire az estig alvók is megérkeznek, hogy újra napfelkeltéig táncoljanak - képriport a B.my.Lake fesztivál első napjáról.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Ukrajna vérzik – Nagyítás-fotógaléria

Háborús propaganda, frontra induló katonák, a nehéztüzérség elől pincében menedéket keresők, szétlőtt otthonok, egy bőrönddel az otthonukat elhagyók – az első világháború rémképei újra megelevenedtek a határon túl. Ukrajna keleti részéből tömegével menekülnek az ott lakók a harcok elől.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

25 éves a Páneurópai piknik – Nagyítás-fotógaléria

Történelmet írtak, akik részt vettek 1989 egyik világpolitikai jelentőségű eseményének, a Páneurópai pikniknek a szervezésében, amiről még a korabeli új-zélandi tévé is a helyszínről tudósított – a magyar állami tévé azonban nem. Minderre az egyik szervező, Nagy László emlékszik vissza a neten is olvasható terjedelmes beszámolójában. Nagy felidézi a szervezés legapróbb részleteit, de maga is hiányolja például a világpolitikai hátteret, az események valódi mozgatórugóit. A korabeli magyar állami és állampárti vezetés tényleges szándékait sem ismerhetjük pontosan, jóllehet Pozsgay Imre – akkori államminiszter, az MSZMP elnökségi tagja – ''piknikfővédnök'' pozitív és ösztönző szerepét minden beszámoló kiemeli, ahogy Habsburg Ottóét is, aki az esemény ''nyugati'' fővédnöke volt.