Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Leesett az első hó, ismét pályára lépett a magyar válogatott, szuperhold a szerelmesek mögött – képes összeállításunkban a hét fontosabb eseményeiből válogattunk.

Burgos, Spanyolország: pár a szuperhold előtt
©
Elhunyt Sztankay István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze, aki számos emlékezetes alakítást nyújtott színpadon és filmen egyaránt, emellett számos filmhez kölcsönözte hangját. A művész temetéséről később intézkednek. Sztankay István tavaly jelentette be, hogy betegsége miatt visszavonul: ''megöregedtem. Egyelőre jól vagyok, de nincs mit szépíteni a dolgon, hamarosan elmegyek, ezzel számolnom kell'' – mondta akkor a Borsnak. 21 évvel fiatalabb feleségét idén februárban vette el. Képünk 2008 május 13-án készült a József Attila Színház ''Sosem halunk meg'' című előadása előtt.
©
Apfeltrang, Németország: kisrepülő a felhők közt
©
Managua, Nicaragua: hajnali meteorbecsapódás helyszíne a fővárosban. Földrengéstől tartva a közelben élők közül több százan menekültek el házaikból, a hatóságok szerint egyelőre nem világos, hogy a meteorit teljesen elégett, vagy az általa ütött kráter mélyén fekszik. A kormány amerikai geológusok segítségét kérte a tudományos jelenség felméréséhez.
©
Budapest: a készenléti rendőrség egyenruhásai kísérik Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány igazgatóját. Hétfő reggel, előzetes bejelentés nélkül jelent meg az Nemzeti Nyomozó Iroda tucatnyi alkalmazottja a norvég civil pénzeket is kezelő alapítvány irodájában, ahol később dokumentumokat, számítógépes adatokat, illetve Móra Veronika laptopját is lefoglalták. A gazdasági bűnözés elleni főosztály 43 tagja tartott házkutatás az Ökotárs Alapítvány ügyében, az intézkedést nyolc rendőr biztosította. A rendőrség szerint a fellépés nem volt megfélemlítő jellegű.
©
Thesszaloniki, Görögország: mutatványosok a Nemzetközi Vásáron (TIF)
©
Budapest: Vanczák Vilmos a sérült Lipták Zoltán lábának nyújtása közben az Észak-Írország ellen játszott Eb-selejtező mérkőzésen. A magyar válogatott rövid vezetés után végül 2:1 arányban kapott ki.
©
Santiago, Chile: látogató az 1973 és 1990 közötti katonai diktatúra alatt kivégzett áldozatok emléktáblája előtt
©
Gáza: palesztin férfi gyermekével
©
Aluthgama, Srí Lanka: Buddha szobra a telihold alkalmából rendezett vallási fesztiválon, a Poyán
©
Berlin, Némtország: hajó a Wannsee városrészben, Berlin délnyugati Steglitz–Zehlendorf kerületében
©
Portofino, Olaszország: ugrás a helyi patakba
©
Budapest: Eva Rezesova a csütörtök reggeli ítélethirdetésen. A négy halálos áldozattal járó balesetet okozó szlovák nőt első fokon hat év fogházra ítélte a bíróság, melyet most kilenc év börtönben letöltendő szabadságvesztésre módosítottak jogerősen, illetve nyolc évre eltiltották az autóvezetéstől.
©
Budapest: Mészáros Attila ''Lámpagyújtó'' című szobra a megújult józsefvárosi Teleki téren
©
Budapest: díszdoktori címet vett át a Budapesti Corvinus Egyetemtől José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke, aki szerint az EU nem külföldi hatalom. Barroso szerint 2004-ben a kontinens újraegyesítése zajlott le, az uniós forrásokkal pedig sokat nyert, illetve fog nyerni Magyarország. A Norvég Civil Alappal kapcsolatos magyar kormányzati csörtére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, hogy figyelemmel kísérik a fejleményeket.
©
Soligorsk, Fehéroroszország: fotós a helyi sóbányából származó káliumhalmon
©
Pretoria, Dél-Afrika: Oscar Pistorius útja a tárgyalóterembe. Büntetéséről pénteken még nem határozott a bíróság, pedig sokan erre számítottak. Egyelőre csak azt tudni, hogy a műlábairól ismert sportoló nem tervelte ki előre, hogy 2013. február 13-án meggyilkolja barátnőjét, Reeva Steenkampot, sőt a bíróság szerint nem bűnös a gyilkosság vádjában sem. Thokozile Masipa bírónő azt azonban nem mondta ki csütörtökön, hogy megáll-e a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja, vagy a sportoló jogos önvédelemből cselekedett. A tárgyalást októberben folytatják, addig óvadék ellenében szabadlábon lehet.
©
Zamboanga, Fülöp-szigetek: helyi lakos a muszlim lázadók és kormányzati erők közti összecsapásokban megsemmisült házak közt
©
Miskolc: dolgozók a frissen átadott egységes segélyhívó rendszer hívásfogadó központjában. A segélyhívó rendszer kialakítása, fejlesztése az Európai Unió támogatásával 5 milliárd 450 millió forintból valósult meg.
©
Bishkek, Kirgizisztán: kaszkadőr vágtája az első Nomád Világjátékokon
©
Otsego, Michigan állam, USA: Zeus, a dán dog és gazdája, Kevin Doorlag. 111,76 centiméteres marmagasságával a világ legmagasabb kutyájaként nyilvántartott Zeus két hónappal a hatodik születésnapja előtt, 2014 szeptemberének első hetében pusztult el végelgyengülésben. Két lábra állva 2,23 méter magas volt.
©
Bagdad, Irak: John Kerry amerikai külügyminiszter érkezése közel-keleti körútjának első állomására
©
New York, USA: férjét gyászoló nő a World Trade Center emlékhelyén. 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet öngyilkos merényletsorozatot indított az Egyesült Államok ellen. A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba két repülőgép csapódott be, a harmadik repülőgép a Pentagon épületét vette célba, a negyedik eltérített gép a Fehér Házat, ám azt az utasok visszafoglalták, és idő előtt lezuhant. A repülőjáratok egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat. A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét.
©
Hill City, Dél-Dakota, USA: egy 1880-ban készített, ma már nosztalgiavonatként futó szerelvény a hófödte hegyek között. Pénteken több mint húsz centiméter hó esett a térségben. Ilyen korai havazásra több mint 120 éve nem volt példa.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Iliás Katalin Nagyítás

110 éve született Salvador Dalí - Nagyítás-fotógaléria

Salvador Dalí szürrealista festő 110 éve született a katalóniai Figueresben. A megszületést Dalí a paradicsomból való kiűzetéshez hasonlította, nem csoda, hogy később próbálta megfejteni a méhen belüli örömök rejtélyét. 8 évesen rendezte be első műtermét a családi ház padlásán, első munkái körülbelül tíz éves korában születtek. „A technikai tárgyak lettek a legnagyobb ellenségeim, például az órák, amelyeknek puhának kellett volna lenniük, vagy semmilyeneknek.” - írja egyik naplóbejegyzésében, magyarázatot adva ezzel a festményein feltűnő eldeformálódott órák megjelenésére is. Jó barátságot ápolt Federico García Lorca költővel, aki ódát is írt Daíhoz, járt Sigmund Freudnál Londonban, akinek végül egy könyvét is illusztrálta. Első önálló kiállításán Pablo Picasso is tiszteletét tette, de végül nem lett túl virágzó a kapcsolatuk, mivel Dalí azt vallotta, hogy egyetlen Dalí-kép többet ér, mint Picasso egész életműve. Több mint 1500 festményt, körülbelül 30 könyvet, néhány balettszövegkönyvet, számos könyvillusztrációt, litográfiát, színházi jelmeztervet, tucatnyi szobrot, sőt, Walt Disney részére rajzfilmet is alkotott, de a Luis Bunuellel közösen készített Andalúziai kutya című filmje által a szürrealista film megteremtője is.

hvg.hu Nagyítás

25 éve temették újra Nagy Imrét - Nagyítás-fotógaléria

1989. június 16-án, ma 25 éve temették újra Nagy Imrét és társait. A szervezők annak idején néhány ezres tömegre számítottak, ehelyett több százezren jelentek meg a Hősök terén tartott szertartáson. A Műcsarnok homlokzata előtt már reggel elhelyezték Nagy Imre, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József koporsói, valamint és az ismeretlen mártírokat jelképező koporsó, melyre az 1956-os forradalmat szimbolizáló lyukas magyar zászlót terítettek. 10.10-től 45 percen át felolvasták az 1956-ot követő kivégzések áldozatainak névsorát. A 11 órakor kezdődött koszorúzási rendbe csaknem 70 szervezet iratkozott fel. Elsőként Nagy Imre szülővárosa, Kaposvár polgárai helyezték el a kegyelet koszorúját. A járókelők egyperces néma megállással, a gépjárművezetők megállással és dudálással tisztelegtek Nagy Imre és mártírtársainak emléke előtt. Ezt követően felszólalt Vásárhelyi Miklós, Rácz Sándor, Mécs Imre, Zimányi Tibor, Király Béla és Orbán Viktor. A legnagyobb vihart kavaró beszédet utóbbi mondta, aki először követelte az országos nyilvánosság előtt a szovjet csapatok kivonását. A temető kapujában újabb százak várták a menetet.

hvg.hu Nagyítás

Megy a csipeszelés a magyar pavilonban a Velencei Biennálén - Nagyítás-fotógaléria

November 23-ig várja a látogatóit a 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás, de szombaton már kiosztották a díjakat. Idén az Alapelemek (Fundamentals) a témája a biennálénak. A főkurátor, Rem Koolhaas holland építész szándékai szerint az idei kiállítás nem az építészekről, hanem az építészetről szól, annak elementáris alkotóelemeit a középpontba állítva. 66 nemzet tárlata és 22 kísérőrendezvény lesz a velencei Giardini nemzeti pavilonjaiban, az Arsenale központi kiállítóterében, valamint a város különböző helyszínein. Az Arany Oroszlán-díjat a dél-koreai pavilon, az Ezüst Oroszlánt a chilei projekt érdemelte ki. Magyarország idén Jakab Csaba és Márton László Attila Építés/Building című projektjével vesz részt a biennálén, míg társművészeti kiállításként Berszán Zsolt erdélyi képzőművész Decomposition című tárlata látható egy hónapig.

hvg.hu Nagyítás

Kiürítik a világ legmagasabb nyomornegyedét – Nagyítás-fotógaléria

A hatóságok a héten kezdték meg az első családok elköltöztetését a függőleges szegénynegyednek is nevezett, 190 méter magas befejezetlen felhőkarcolóból, amelyet 2007-ben foglalt el több mint kétezer fedél nélküli család. Az építtetőjéről Dávid-toronynak nevezett épületben mára 1156 család maradt, őket város széli szociális lakásokba telepítik át. A venezuelai főváros kellős közepén emelkedő, bankközpontnak szánt felhőkarcoló építése 1994-ben maradt félbe a befektető, David Brillembourg ingatlanfejlesztő halála és a pénzügyi válság miatt. A félkész felhőkarcoló állami tulajdonba ment át, az elárverezésére 2001-ben tett kísérlet pedig eredménytelen maradt. Végül a csupasz betonszerkezet 45 emeletéből 28-at hajléktalan családok foglaltak el, azt egészen otthonossá tettek, lakásokat, boltokat, szolgáltató-műhelyeket alakítottak ki, gondoskodtak a víz- és áramellátásról, kerteket létesítettek, a gyermekek védelmében befalazták a réseket. A nemzetközi hírnév ellenére a hatóságok az épület kiürítése mellett döntöttek, mert – mint mondták – "a toronyban a biztonság és méltóság minimuma sem garantálható". Az elmúlt években többen is szörnyethaltak a korlát nélküli lépcsőkről vagy az épületszegélyekről a mélybe zuhanva. Nicholas Maduro elnök szerint hiba volt ilyen sokáig hagyni, hogy az emberek egy befejezetlen toronyépületben éljék az életüket. A felhőkarcoló kiürítés utáni sorsáról még nincs döntés. Az elnök szerint társadalmi vitát nyitnak arról, hogy lebontsák-e, üzletközponttá vagy lakóépületté alakítsák-e át, de szerinte mindenképp közösségi célokat kell szolgálnia. A helyi sajtóban elterjedt a hír, hogy az épületet kínaiak vásárolnák meg és bankcenterré alakítanák, de a kínai elnök e heti caracasi látogatásán nyilvánosan nem esett szó ilyen tervről.

hvg.hu/MTI Nagyítás

A világtörténelem legnagyobb választása - Nagyítás-fotógaléria

A kontinensnyi Indiában április elején kezdetét vette a világtörténelem eddigi legnagyobb parlamenti választása, amelynek során több mint egy hónapon át 814 millió embert várnak az urnákhoz a világ legnépesebb demokráciájában. A közvélemény-kutatások szerint a maratoni voksolás véget fog vetni az ázsiai országot az 1947-ben kivívott függetlensége óta eltelt idő nagy részében irányító párt, az Indiai Nemzeti Kongresszus uralmának, és az Indiai Néppárt tűnik biztos befutónak.