Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hétvégi esőzések miatt árvízvédelmi készültséget rendeltek el számos településen. Vasárnap elsőfokú készültséget rendelt el a polgármester a Nógrád megyei Ipolytarnócon az Ipoly folyó vízszintjének folyamatos emelkedése miatt; a faluba ezer homokzsákot szállítottak. A Siófok–Kaposvár-vasútvonal egy szakaszán több napig pótlóbusz közlekedik majd, mert szombat éjjel a Tab és Siófok közötti szakaszon a tartós esőzés miatt kialakult vízátfolyások kimosták a vasúti pálya ágyazatát. Vasárnap estére Zalaszombatfáról ötven, Szijártóházáról harminckét embert telepítettek ki a fenyegető árvíz miatt a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársai. Kész terv van arra is, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik, de ezt egyelőre a vízügyi helyzet nem indokolja – jelezte Bakondi György. A víz továbbra is elzárja az utakat Bödeházára és Gáborjánházára. A Rába védműveit Körmendnél a régi hídtól keletre hétszáz méter hosszan csaknem százan magasítják. Képes összeállításunk a hétvégi esőzések utáni állapotokról.

Maróc: tűzoltók és önkéntesek pakolnak homokzsákokat a maróci víztározónál szeptember 15-ére virradó éjjel. A tározó gátja a rendkívüli esőzések miatt megcsúszott, ezért önkéntesek segítségével ötezer homokzsákot töltöttek meg a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársai.
©
Bödeháza: az intenzív esőzések miatt ár- és belvízzel elöntött útszakasz. Bödeháza az egyik elzárt település Zala megyében, amely csak Szlovénia felől közelíthető meg.
©
Siófok: lakó a Rét utcában. A városban szeptember 14-én fél nap alatt három hónapnyi csapadék hullott, több ház lakhatatlanná vált.
©
Örvényes: tűzoltók vizsgálják a főutcát, miután az esőzések miatt a hegyekből érkező hatalmas vízmennyiség elárasztotta a település egy részét. A vízátfolyások miatt a 71-es számú főutat több helyen le kellett zárni
©
Csákánydoroszló: Bálint László helyi lakos hétvégén kenuval közlekedett a Dózsaligetben, ahonnan tizennyolc embert kellett ideiglenesen kiköltöztetni otthonából a Rába és a Vörös-patak áradása miatt.
©
Örvényes: homokzsákokkal a főutcán
©
Alsómocsolád: fennakadt törmelék egy gyalogoshídon a baranyai településen. Ár- és belvíz miatt huszonhat úton van érvényben teljes útzár, Alsómocsolád a kiöntött halastó miatt személyautóval nem közelíthető meg.
©
Örvényes: vízben elakadt autó a 71-es főúton
©
Csákánydoroszló: homokzsákokat terítenek be fóliával egy vízzel elöntött háznál a Dózsaligetben.
©
Csákánydoroszló: asszony a vízben álló bútorok közt a csákánydoroszlói Dózsaligetben lévő házában.
©
Alsómocsolád: halász tisztítja az alsómocsoládi halastó túlfolyóját.
©
Rédics: munka egy híd mellett a Zala megyei Rédicsen, ahol az árvíz miatt összedőlt egy esővédő. A több mint száz milliméternyi eső miatt teljesen megtelt a lendvadedesi záportározó és a túlfolyóján, a vészapasztón keresztül zúdult hajnalban a víz Lentire és Rédicsre.
©
Örvényes: trakorral a főutcán
©
Maróc
©
Tornyiszentmiklós: autó próbál áthaladni az M70-es út lehajtójánál. Zala megyében, Lenti és Nagykanizsa térségében több utat is elöntött az hétvégi éjszakai esőzések miatt kialakult áradás, a hömpölygő sáros víz elérte az M7-es autópályát és az M70-es utat is, Rédicsen autókat sodort el az ár.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!