Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Budapest négy mérkőzést is rendezhet a 2020-as futball-Európa-bajnokságon, ám Pintér Attila szövetségi kapitány pályafutása a héten befejeződött. A héten eldőlt, Skócia nemet mondott a függetlenségre. A Corvinusról eltűnt a Marx-szobor, elkezdődött az őszi parlamenti ülésszak, új világcsúcs a velodromban. Képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Los Cabos, Mexikó: az Odile hurrikán érkezése. Péntek reggelre tizennyolcezer turistát menekítettek ki. Az Odile vasárnap érte el a félsziget déli csúcsát, és nagy pusztítást végzett a festői szépségű tájon, amely kedvelt célpont főleg az amerikai turisták számára. Utána a területhez közelített a Polo hurrikán is, de haladása közben trópusi viharrá szelídült, és valószínűleg el is kerüli a szárazföldet.
©
Örvényes: traktorral lehetett csak közlekedni a főutcán, miután az esőzések miatt a hegyekből érkező hatalmas vízmennyiség elárasztotta a település egy részét.
©
Portadown, Egyesült Királyság: résztvevő a Mud Madness versenyen
©
Irak felett: Rafale vadászbombázók GBU 12 bombák, Damoklész és Mica rakétákkal felszerelve. Péntek reggel kezdődtek meg a francia légicsapások Irakban, egy nappal azután, hogy Francois Hollande francia elnök engedélyezte a francia légierő bevetését az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái ellen. Barack Obama amerikai elnök csütörtökön üdvözölte, hogy Franciaország csatlakozott az alakuló nemzetközi koalícióhoz az Iszlám Állam elleni amerikai légicsapásokban, amelyek augusztus 8-án kezdődtek Irakban, ahol az ország negyven százalékát a dzsihadisták tartják ellenőrzésük alatt. A francia erők hétfőn kezdték meg a felderítő repüléseket Irak légterében.
©
Miskolc: nyomortelep-felszámolási program. A városban tizenhárom kisebb-nagyobb nyomortelep található, amelyekből eddig az elmúlt fél évben négyet számoltak fel.
©
Bicske: már három éve nyelik a port az Orbán-család kamionjai miatt a bicskei Móricz Zsigmond utca lakói, miután a miniszterelnök édesapja gánti bányájából érkező murvát épp a kertes házak szomszédságában lévő vasúti rakodón pakolják át. Száraz időben mindenen vastagon áll a por, ha esik, az utca csupa sár. Hiába minden tiltakozás, a hatóságok szerint minden rendben és az önkormányzat is úgy véli, megtesznek minden tőlük telhetőt. Orbán Áron, a kormányfő testvére azt tanácsolta a tiltakozóknak, hogy forduljanak segítségért az Európai Unióhoz.
©
Genf, Svájc: Michel Platini és az UEFA döntése: nyolcaddöntőt és három csoportmeccset rendez Budapest a 2020-as futball-Európa-bajnokságon – jelentették be csütörtökön az UEFA végrehajtó bizottsága ülését követően. Az Európa bajnokság döntőjének London lesz a házigazdája. A negyeddöntőket (és három csoportmeccset) Münchenben, Bakuban, Szentpéterváron és Rómában, a nyolcaddöntőket (és szintén három csoportmeccset) a magyar főváros mellett Koppenhágában, Bukarestben, Amszterdamban, Dublinban, Bilbaóban, Brüsszelben és Glasgowban rendezik majd.
©
Misurina, Olaszország: nemzetközi highline-találkozó a Dolomitokban
©
Grenchen, Svájc: Jens Voigt az egyórás kerékpározás új világrekord-kísérletének felállítása közben. A velodromban 60 perc alatt végül 51,115 kilométert tett meg a német kerekes, felállítva ezzel az új világcsúcsot.
©
Baja: Orbán Viktor egy felújított kórterem ágyán a Szent Rókus Kórházban az egészségügyi komplexum 4 milliárd forintos fejlesztésének ünnepélyes zárórendezvényén.
©
Fülöpszállás: Kántor Róbertné kertjében nyolc darab 50 és 80 kilogramm közötti tök termett.
©
Glasgow, Egyesült Királyság: öröm a függetlenséget ellenzők egyik rendezvényén. A skót függetlenségi népszavazáson a választásra jogosultak 84,51 százaléka vett részt. 2,002 millióan szavaztak nemmel, 1,618 millióan igennel arra a kérdésre, hogy független ország legyen-e Skócia. A 32 körzetből négyben kerültek többségbe az igenek. David Cameron péntek reggeli beszédében utalt rá: nincs lehetőség a skóciai függetlenségi népszavazás belátható időn belüli megismétlésére. Kijelentette: a referendum ezt a kérdést ''egy nemzedéknyi, talán egy egész életnyi időre rendezte''. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke megkönnyebbüléssel fogadta a skóciai népszavazás eredményét.
©
Milánó, Olaszország: modell a ''Fay'' kollekció 2015 tavaszi / nyári részének bemutatója előtt a milánói divathéten.
©
Budapest: Az MLSZ-elnökség csütörtökön döntött úgy, meneszti Pintér Attilát, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát. Ideiglenesen, a következő három tétmeccsen Dárdai Pál irányítja – ingyen – a válogatottat. Hosszabb távon nem vállalja, mert még Németországban akar élni. Csányi szavaiból kiderült: az biztos, hogy Bölöni László nem lesz szövetségi kapitány.
©
Strasbourg, Franciaország: az olasz európai parlamenti képviselő, Gianluca Buonanno véleménye egy ''ne legyenek szankciók Oroszország ellen'' feliratú pólóban, miután a kijevi parlament ratifikálta Ukrajna EU-társulási megállapodását.
©
Lábod: őgő gímszarvas bika (Cervus elaphus) a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészetének területén. A gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái szeptember-októberben bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek. Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban ivarérett nőstényt terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki a háremet. Fizikai erejüket fitogtatva arra törekednek, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak. A hétvégétől a visegrádi és a pilisszentkereszti erdészet szervez túrákat, amelyeken megnézhető és meghallgatható a szarvasbőgés.
©
Ófehértó: dohánytörés a határban - dohánylevelek a szárítóban
©
Diósgyőr: az újabb stadion és utánpótlás-akadémia egyik látványterve. A DVTK-stadion felújításának külön miniszteri biztosa is van. A stadion mellé kétmilliárd forintért utánpótlás-akadémiát is építenek. A miskolci projekt összességében 6,5 milliárd forintba kerül majd, a tervek szerint 2016 nyarán adják át az új komplexumot. A polgármester elmondta: azért, hogy Miskolcon, ''itthon'' tudják tartani a meccseket, alkalmassá teszik az MVSC spottelepet NB I.-es találkozók lebonyolítására, a stadionban feleslegessé vált világítást, székeket, eredménykijelzőt átszállítják. Olyan felújítást végeznek majd, hogy a pálya ötezer néző befogadására alkalmas legyen. Később ez a pálya lesz az utánpótlás-nevelés központja.
©
Wellington, Új-Zéland: biológusok vizsgálják az óriási, több mint négy méteres tintahalat, amelyet halászok fogtak az Antarktisznál. A tengeri lényt korábban azért fagyasztották le, hogy viszonylag ép maradhasson a vizsgálatig, melyre a napokban került sor.
©
Budapest: Szentivánéji álom a Nemzeti Színházban - Mátyássy Bence ''Demetrius'' , Tompos Kátya ''Heléna'' és Horváth Lajos Ottó ''Oberon'' szerepében William Shakespeare vígjátékának próbáján.
©
Budapest: tüntetők a Nyugati téren. Szerdán mintegy negyven devizahiteles tüntető zárta le a felüljárót. Az egybegyűlteket a rendőrök 17 óra után a elkezdték Westend irányából a Bajcsy-Zsilinszky út felé terelni, autójukat elszállították, a tüntetést pedig feloszlatták.
©
Vatnajoekull, Izland: izzó láva ömlik a jeges vízbe a Bardarbunga vulkánból. A vulkán az Izland középső részén fekvő Vatnajökull Nemzeti Park területén található, a Dyngjujökull gleccsertől északra fekvő Holuhraun lávamezőn.
©
Budapest: árvízi védekezés, a bankok teljes átvilágítása és elszámoltatása, a rezsicsökkentés újabb fejezete, NATO-csúcs, partnerségi megállapodás Brüsszellel a következő évek uniós támogatásairól - Orbán Viktor miniszterelnök beszéde nyitotta meg hétfőn a parlamenti őszi ülésszakát.
©
Budapest: eltűnt a Marx-szobor a Corvinusról. A szobrot ugyanis az egyetemtörténeti kiállításon helyezik el. Rostoványi Zsolt rektor azzal indokolta a döntést, hogy a Marx-szobor a múlt része, nem pedig a jelené. A szobrot az akkor még Karl Marx nevét viselő Közgázon 1959-ben avatták fel. De már a közvetlenül a rendszerváltást követően is felmerült az ötlet az átszállításra, ám az intézmény úgy döntött, helyén hagyja az alkotást, az ugyanis az egyetem múltjának a része. Aztán idén a KDNP-s Rétvári Bence indított támadást a szobor ellen, azzal, hogy Marx antiszemita is volt. Akkor Rostoványi még olyan választ adott, amely alapján úgy tűnt, nem tervezik, hogy Rétvári kedvéért eltávolítják a szobrot.
©
Sehnde, Németország: hajnali macska a kerítésen
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

80 éves lenne az első űrhajós, Jurij Gagarin - Nagyítás-fotógaléria

A világon elsőként Jurij Gagarin jutott fel az űrbe, ahol pontosan 108 percet töltött: Vosztok-1 űrhajójával 1961 április 12-én indult útnak, mely alatt megkerülte a Földet, a visszatérést követő zajos ünneplés után nem sokkal pedig kezdetét vette az amerikaiakkal folytatott űrverseny. Gagarint első útján hadnagyból őrnaggyá léptették elő, az űrben töltött percekről hangfelvételt és írásos jegyzeteket is készített. A hazatérést követő hirtelen jött népszerűséget nehezen viselte, megromlott házassága után pedig alkoholproblémái voltak. 1962-től a Legfelső Tanács tagja lett, később visszatért Csillagvárosba, ahol többször használható űrhajók tervezésével foglalkozott. 1967-ben újabb feladatot kapott: Komarov űrhajós tartalékaként Gagarint választották a Szojuz–1 repülésére. Az újbóli gyakorlatokhoz ismét vadászgépbe ült, 1968. március 27-én egy MIG-15-össel végrehajtott rutinrepülés során kiképzőjével, Vlagyimir Szerjoginnal együtt lezuhantak. A baleset körülményei sokáig tisztázatlanok voltak, ám a 2013-ban nyilvánossága hozott, korábban titkosított dokumentumokból kiderült, hogy Gagarinék az akkor tesztelt új Szu-15 vadászgép tesztrepülésének hibája miatt kerültek bajba, s vesztették életüket. Képes összeállításunk az első űrhajós életéből.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

II. János Pál pápa - pillanatok egy szent életéből - Nagyítás-fotógaléria

Halála után alig több mint kilenc évvel Ferenc pápa szentté avatta II. János Pált, a pápaság történetének első lengyel pápáját. 1978-tól haláláig, 2005-ig, huszonhét évig volt a katolikus egyház feje, így övé az összes eddigi pápa közül a harmadik leghosszabb hivatalban töltött idő. A wadowicei születésű, akkor 58 éves krakkói püspököt, Karol Wojtylát 1978. október 16-án választotta pápának a bíborosok testülete, miután elődje, I. János Pál harminchárom nap hivatalban töltött idő után elhunyt. Vele együtt XXIII. János pápát is szentté avatták a római Szent Péter Bazilikában. Képes összeállításunkban II. János Pál pápa életének pillanataiból válogattunk.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Kórházon kívül: ilyen a szülés otthon - Nagyítás-fotógaléria

Éva és Péter első gyermeke, egy most hároméves kisfiú, kórházban született. Az otthonszülés szabályozásáról szóló 2011 májusától hatályos jogszabály adta lehetőséggel élve úgy döntöttek, második gyermeküket saját otthonukban szeretnék világra hozni: a szabályozás szerint a szülés levezetőjének működési engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ad ki.

hvg.hu Nagyítás

Jött, ölt és tört: Xaver végigdúlta Európát – Nagyítás-fotógaléria

Hat halálos áldozata volt péntek délutánig az elmúlt évtized legnagyobb észak-európai viharaként számon tartott Xavernak. Az orkán pénteken Lengyelországban három emberrel végzett, és mintegy négyszázezer háztartásban okozott áramkimaradást, csütörtökön pedig Dániában egy, Nagy-Britanniában két ember halálát okozta. A közlekedés megbénult, ezrek ragadtak reptereken, kikötőkben, állomásokon vagy utakon. A brit meteorológiai intézet 225 kilométeres széllökéseket is feljegyzett. Észak-Németországban, Hamburgban az utóbbi évtizedek legnagyobb vihardagálya tetőzött: a belvárosi St. Pauli negyed több része víz alá került. Berlinben és környékén rendkívül erős a szél és hófúvások is nehezítik a közlekedést. Felső-Ausztria és Salzburg tartományokban mintegy hatszáz tűzoltó dolgozott az éjjel kidőlt fák eltakarításán. Nézze végig Xaver kíméletlen portyájának képeit.

hvg.hu Nagyítás

Megalakult az új Országgyűlés – Nagyítás-fotógaléria

A képviselők a történelmi zászlók jelenlétében letették az esküt, ezzel megalakult az új Országgyűlés. Első feladatukként a képviselők szavaztak a Nemzeti Választási Bizottság beszámolójáról: 165-en igen, 31-en nem gombot nyomtak. Bejelentették a képviselőcsoportok megalakulását is, a frakcióvezetők: Rogán Antal, Harrach Péter, Mesterházy Attila, Vona Gábor, Schiffer András. A Demokratikus Koalíció képviselői ''kiegészítették az eskü szövegét'', ez így szól: ''Fogadom, hogy mindent megteszek a köztársaság újbóli megalapításáért. Minden erőmmel azon leszek, hogy népszavazással új alkotmánya legyen a Magyar Köztársaságnak''. A titkos szavazás miatti szünetben Molnár Csaba sajtótájékoztatón magyarázta a kiegészítés minden szavának jelentőségét.

Iliás Katalin, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Elszabadult a pokol Kijevben – Nagyítás-fotógaléria

A fegyvernyugvási megállapodás ellenére folytatódtak az összecsapások Kijevben: az áldozatok száma a csütörtök délelőtti adatok szerint már eléri a 54 főt, 445 sérülthöz hívtak mentőt, és 287 ember szorult kórházi kezelésre. A kórházba szállítottak között 88 rendőr, hat újságíró, négy gyermek, illetve két külföldi állampolgár volt. Több vidéki városban is voltak megmozdulások, Ungváron a tüntetők elfoglalták a Kárpátalja megyei közigazgatási hivatal épületét. Az ukrán biztonsági szolgálat terrorellenes műveletet indított, amelynek értelmében bárkit bevihetnek 72 órára, és jogi végzés nélkül átkutathatják és lefoglalhatják bárkinek a magántulajdonát, valamint a katonaságot is bevethetik. Brüsszelben rendkívüli ülést tartanak, előtte a francia, a német és a lengyel külügyminiszter találkozott az ellenzék vezetőivel, és leülnek tárgyalni Viktor Janukoviccsal. A tüntetők kedden betörtek a kormánypárt székházába, megostromolták a parlamentet, és több utcában autógumikat, szemetet gyújtottak fel.