Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megérkezett az első fagy, almaakció a József nádor téren, kerékpáros demonstráció a Critical Mass szervezésében, ''Múmiavilág'' a Magyar Természettudományi Múzeumban, trójai faló a Kossuth téren - képes válogatásunk a hét fontosabb eseményeiből.

Ahmedabad, India: Ram Singh Chauhan és tizennyolc méter hosszú bajsza
©
Budapest: Szijjártó Péter szerdai miniszteri eskütétele a parlamentben. Nem sokkal később meg is tette első hivatalos nyilatkozatát külügyminiszteri minőségében Barack Obama szavaira reagálva: az amerikai elnök a civil társadalmakra nehezedő nyomást, illetve a demokrácia eszméjének aláaknázását célozta kritikájában a rossz példák között említve Magyarországot. Szijjártó szerint azonban ''a magyar nép egy szabadságszerető nép, ezért nem viselné el szabadságának semmilyen korlátozását.''
©
Zabar: fagyott dér egy levél szélén. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérése szerint Zabaron szerdán hajnalban 0,8 Celsius-fokig hűlt a levegő.
©
Teherán, Irán: haditengerészeti csapatok felvonulása az éves katonai parádén
©
Budapest: az almavásárlást szeretné ösztönözni a Nemzetgazdasági Minisztérium, ezért azt üzeni a magyar vásárlóknak, fogyasszanak egy rekesszel több almát, hogy megoldódjon az almatermesztők problémája. Az akció poszterarca Glattfelder Béla gazdaságszabályozási és almaügyi államtitkár lett, aki péntek reggel a József nádor téren látványos mutatványokra is kapható volt.
©
Vége a fekete kockafejű rendőrök világának - az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nem kell többé kitakarni a rendőrök arcát a fotókon, csak nagyon indokolt esetben. Erre a jövőben csak akkor lesz szükség, ha egy rendőr megsérül, esetleg rajta kívül álló okok miatt megalázó helyzetbe kerül, és a kép közlésével sérülnek a személyiségi jogai. A döntés alkalmából néhány kedvenc képünkkel emlékezünk erre a fotóiporterek által talán soha el nem feledhető, magunk mögött hagyott időszakra. Képünk 2014. szeptember 9-én készült az Ökotárs-razzián
©
Paleo Faliro, Athén, Görögország: a görög hadsereg egyik Apache helikopterének bemutatója a repülőhéten
©
Gáza: palesztin fiúk lepedő mögött a család szétlőtt házánál
©
Gudauri, Grúzia: játék a parkban
©
Hanoi, Vietnam: munkások egy fa szállításának és átültetésének munkálatai közben. A kidöntött fa hamarosan egy frissen épült külvárosi lakóparkba költözik.
©
Incshon, Koreai Köztársaság: a páston Csen Hajvej Kínából és Cseung Szi Lun Hongkongból - férfi vívó elődöntő az Ázsiai Játékokon
©
Maglód: Czunyiné Bertalan Judit és Balog Zoltán az óvodai férőhelyek bővítésének országos programjáról szóló sajtótájékoztatón
©
Újdelhi, India: megtámadott és halálosan megsebesített egy indiai fiút a delhi állatkert fehér tigrise. Az állatkert vezetője szerint a fiú a kerítésen át beugrott a tigris kifutójába, egy szemtanú szerint viszont csak áthajolt a nagyon alacsony korláton és feltehetően beesett a vadállathoz. A rendőrök hamar kiérkeztek, de már nem tudtak segíteni rajta. Az indiai tévé felvételeket is közölt a balesetről, ezeken az látható, ahogy a fiú egy fal mellé húzódott, a tigris pedig vele szemben állt.
©
Zsitomir, Ukrajna: javításra váró tankok és csapatszállítók a város egyik szerelőcsarnokában
©
Veszprém: almával kínálják Félixet, a Veszprémi Állatkert három új ázsiai elefántbikájának egyikét az állatkert elefántházában. A három ázsiai elefántbika Németországból érkezett; Nuka, Dinkar és Félix, a három fiatal bika közül kettő Osnabrückből, egy pedig Hannoverből érkezett Magyarországra.
©
Bajkonur, Kazahsztán: a Szojuz TMA-14M kilövése. Az űrhajó a terveknek megfelelően indult a Nemzetközi Űrállomásra, fedélzetén két orosz és egy amerikai asztronautával
©
Az amerikai űrkutatási Hivatal, a NASA által 2014. szeptember 23-án közreadott kép a Cassini űrszonda szűk látószögű kamerájával július 14-én készített felvétel a Szaturnusz három holdjáról, a Tétiszről (k), a Hyperionról (b, felül) és a Prométeuszról (b, alul), valamint a gyűrűjének egy részéről. A kép a bolygótól mintegy 1,9 millió kilométeres távolságból készült.
©
Hidaka, Japán: virágzó vörös pókliliom a Kincsakuda Parkban. A japánok által higanbanának nevezett virág a nyár végét, egyúttal az ősz beköszöntét jelzi.
©
Budapest: kerékpáros demonstráció a Critical Mass szervezésében - gyülekező a Jászai Mari téren a ''Legyen bringázható a Nagykörút, együtt közlekedünk, találjunk közösen megoldást!'' mottóval rendezett megmozduláson.
©
Budapest: múmia feje a ''Múmiavilág'' című kiállítás sajtóbemutatóján a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az október 1-jén nyíló időszaki tárlat öt földrész múmiáit mutatja be.
©
Suruc, Sanliurfa tartomány, Törökország: szíriai kurd család átkelése a Mursitpinar kapunál. Az utóbbi néhány napban szíriai kurd városok több százezer lakója menekült át Törökország területére, szakértők szerint azonban számuk még tovább emelkedhet, ha folytatódik a dzsihadisták előrenyomulása a Szíriában dúló polgárháborúban. Csütörtökön érkezett meg az ENSZ első, szíriai menekülteknek szánt segélyeket szállító repülőgépe, amely a ENSZ megbízásából segélycsomagokat szállít az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet támadásai elől török területre menekültek szíriai civileknek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Genfben közölte: a repülőgép a jordán fővárosból, Ammánból indult és a déltörök Adana városában szállt le, fedélzetén egyebek között alvószőnyegeket, takarókat és főzőedényeket szállított. A következő napokban további hét repülőgépet indít útnak hasonló rakománnyal az UNHCR. Az utóbbi néhány napban szakadatlanul özönlöttek a menekültek Kobani (arab nevén Ain-el-Arab) szíriai kurd városból Törökországba a dzsihadisták folyamatos támadásai miatt. A világszervezet kedden közölte, felkészül arra a lehetőségre is, hogy a városban tartózkodó négyszázezer - többségében kurd - lakos és menekült török területen keres oltalmat a szélsőségesek elől.
©
Budapest: trójai falovat mintázó, nyolc méter magas légszoborral demonstrált a Magyar Természetvédők Szövetsége az EU és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény ellen a Kossuth téren szerdán. Az akcióra reagáló Párbeszéd Magyarország szerint az egyezmény kinyitná a sorompókat a génkezelt vetőmagok és élelmiszerek előtt, perelhetővé tenné az államokat, ha a multinacionális cégek érdekeit sértő törvényeket hoznak, és újra lehetővé tenné a pénzpiac teljes liberalizálását.
©
Tokió, Japán: a Murata elektronikai cég robotmazsorettjeinek bemutatója. A tízfős robotcsapat tagjai giroszkópos érzékelő segítségével tudják tartani egyensúlyukat, illetve ütközés nélkül képesek minden irányban szinkronmozgást végezni.
©
Izmir, Törökország: a ritmikus sportgimnasztika világbajnokság egyik versenyzőjének, Arina Csaropának labdagyakorlata multiexpozíciós felvételen.
©
Genf, Svájc: galambok villanyvezetéken
©
Antrona Piana, Olaszország: alpesi kőszáli kecske a Cingino-tó közelében 2 200 méter magasságban.
©
Párizs, Franciaország: Dries Van Noten belga tervező 2015-ös tavaszi-nyári kollekciójának bemutatója a Párizsi Divathéten
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Nem vagyunk mások - Nagyítás-fotógaléria

Október 11-e az előbújás napja. Joseph Falcon és párja, Petes-Varga Róbert két éve él együtt, homoszexualitásukat nyíltan vállalják, saját bevallásuk szerint nincsen „másságtudatuk”. Kallos Bea egy napjukat követte végig. A Nem Vagyunk Mások kiállítás, amelyet a Humen Magazin, Magyarország egyetlen meleg magazinja rendezett, a Művész moziban látható, amelynek keretein belül több fotós mutatja be munkáit, akik egy-egy meleg férfit követtek egy napon keresztül, hogy a leghétköznapibb mozzanatokon keresztül mutassák be azt, hogy bár a „más” jelző él az emberek fejében a melegekről, ez a másság igazából elnagyolt.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

50 éve halt meg Edith Piaf – Nagyítás-fotógaléria

Soha nem volt könnyű élete a világ talán leghíresebb sanzonénekesnőjének. Nagy szerelme halála után rászokott az alkoholra és a morfiumra, de élete legnagyobb szenvedélye mindig is a színpad maradt – képösszefoglaló.

hvg.hu Nagyítás

Vidnyánszky rálicitált Alföldire – Nagyítás-fotógaléria

A Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház második premierje, a Johanna a máglyán című oratórium, amelyet az igazgató rendezett. A színház honlapján Pilinszkyt idézik a darabbal kapcsolatban: „Paul Claudel oratóriuma valójában azt a drámát idézi, mely Jeanne d’Arc szentté avatási perekor az egyház szívében lejátszódott. Ez a választás egyszerre jelentette Claudel számára a remekművet és az igazságot.” Bár nyáron Vidnyánszky Attila nagy bajnak tartotta, „hogy jelenleg Európába egy olyan előadással nem lehet elmenni, hogy 'Édes hazám, szeretlek!', vagy 'Feleségem, hű vagyok hozzád!'”, valamint többször kikelt elődje szerinte provokációra épülő színháza, és a meztelenkedés ellen, ezúttal mintha egy színházi ellencsapást mért volna ugyanazokkal az elemekkel az Alföldi-érára, amivel elődje dolgozott. Jövő hét kedden színikritikát közlünk a hvg.hu-n a darabról.

hvg.hu/MTI Nagyítás

Bikaviadal és barcogás Magyarország erdeiben - Nagyítás-fotógaléria

Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása. A bikák rangsor alapján elfoglalt barcogóhelyükön kis teknőszerű mélyedéseket kaparnak a talajba, amelyeket testnedveikkel, szaganyagaikkal jelölnek meg és erősen védelmeznek, miközben gurgulázó torokhangot hallatva várják, hogy valamelyik tehén őket válassza leendő borjaik nemzőjének.

hvg.hu Nagyítás

Kicipelt tüntetők és pokol a tájfun után - a hét képei - Nagyítás-fotógaléria

Demonstrálók hekkelték meg a Fővárosi Közgyűlés ülését, amin végül elfogadták a hajléktalanokat sújtó rendeletet. De tüntettek még a héten a szociális ágazatban és a közszférában dolgozók is. A Haiyan tájfun hatalmas pusztítást mért a Fülöp-szigeteken, a Szojuz-űrhajó viszont visszahozta az olimpiai fáklyát. A hvg.hu képes összefoglalója.