Tetszett a cikk?

Számot ajánlott neki Bob Dylan, férfiak milliói rajongtak érte, nők milliói irigyelték és utánozták. Ő volt a hatvanas évek első számú szexszimbóluma, ruházkodása, frizurája megszabta az évtized divatját. Sokak szemében persze ő testesítette meg a bűnt. Egyik leghíresebb filmje az 1956-os És Isten megteremté a nőt. Brigitte Bardot színésznő, énekes és harcos állatvédő 80 éves.

1946. - Franciaország: ''Mrs. Bourgat balettiskolája''
©
1950. - Párizs, Franciaország: a Cannesi Filmfesztiválon
©
afp.1954.10.01. - Párizs, Franciaország: Thilda Tamar és Brigitte Bardot egy harisnyabolt kirakatában - nagyítás
©
1955. - Párizs, Franciaország: Catherine Anouilh, Claude Rich, Brigitte Bardot és Yves Robert a ''Les Grandes Manoeuvres / A nagy hadgyakorlat'' forgatásán
©
1956. - Párizs, Franciaország: Brigitte Bardot a ''Mio figlio Nerone / Fiam, Néró'' című filmben
©
1956. - Brigitte Bardot és Vittorio De Sica a ''Mio Figlio Nerone / Fiam, Néró'' című filmben
©
1957. - Párizs, Franciaország: André Luguettel a ''La Parisienne / Egy párizsi lány'' című film forgatásán
©
1957.05.17. - Nizza, Franciaország: szamárral a ''La Parisienne / Egy párizsi lány'' című film forgatásán
©
1959. - Brigitte Bardot a ''La femme et le pantin / Az asszony és a báb''
©
1959. április 1. - London, Egyesült Királyság: a ''Babette s'en va-t-en guerre / Babette háborúba megy'' forgatására érkezve
©
1960. január 13. - Párizs, Franciaország: férje Jacques Charrier, és Nicolas fia társaságában
©
1960. május 1. - Joinville, Franciaország: Sami Frey és Henri-Georges Clouzot oldalán a ''La vérité'' című filmben
©
1961. - Brigitte Bardot a ''Vie privée / Magánélet'' című film forgatásán
©
1965. december 7. - New York, USA: sajtótájékoztatón a Kennedy reptéren
©
1966. szeptember 22. - London, Egyesült Királyság: jelenet a ''A coeur joie'' című filmből Serge Bourguignon rendezésében
©
1967. december 3. - Párizs, Franciaország: Brigitte Bardot egy karácsonyi tévéműsor próbáján
©
1967. december 3. - Párizs, Franciaország: Brigitte Bardot egy karácsonyi tévéműsor próbáján
©
1972. augusztus 4. - Stockholm, Svédország: Brigitte Bardot a ''Don Juan 73'' forgatásán
©
1973. - Brigitte Bardot és Jane Birkin a ''Don Juan'' című film forgatásán
©
1976. április 08. - Fécamp, Franciaország: Brigitte Bardot a fókavadászat elleni harc képviselőjeként is aktív
©
1981. május 10. - Saint-Tropez, Franciaország: Brigitte Bardot a francia elnökválasztás második fordulóján
©
1993. május 11. - Párizs, Franciaország: Brigitte Bardot a Francia Köztársaság szimbólumával, Mariannevel
©
1995. február 26. - Párizs, Franciaország: a ''Brigitte Bardot Alapítvány'' egyik rendezvényén
©
2005. december 28. - Nizza, Franciaország
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

A pucér modell: Kate Moss 40 éves – Nagyítás-fotógaléria

Január 16-án ünnepli 40. születésnapját Kate Moss. De vajon rémálom-e ez a nők által rettegett kor számára? Nem valószínű, ő ugyanis még mindig a világ egyik legjobban kereső modellje, úgy is, hogy anti-szupermodellként vonult be a divattörténelembe 17 éves korában – félmeztelenül.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

25 éves a Páneurópai piknik – Nagyítás-fotógaléria

Történelmet írtak, akik részt vettek 1989 egyik világpolitikai jelentőségű eseményének, a Páneurópai pikniknek a szervezésében, amiről még a korabeli új-zélandi tévé is a helyszínről tudósított – a magyar állami tévé azonban nem. Minderre az egyik szervező, Nagy László emlékszik vissza a neten is olvasható terjedelmes beszámolójában. Nagy felidézi a szervezés legapróbb részleteit, de maga is hiányolja például a világpolitikai hátteret, az események valódi mozgatórugóit. A korabeli magyar állami és állampárti vezetés tényleges szándékait sem ismerhetjük pontosan, jóllehet Pozsgay Imre – akkori államminiszter, az MSZMP elnökségi tagja – ''piknikfővédnök'' pozitív és ösztönző szerepét minden beszámoló kiemeli, ahogy Habsburg Ottóét is, aki az esemény ''nyugati'' fővédnöke volt.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Észak-koreai Krónika: Kim Dzsong Un valahány éves – Nagyítás-fotógaléria

Kim Dzsong Un 30 éves. Vagy 31. A Wikipédia utóbbit állítja, de több másik forrás szerint most van a kerek évforduló. Mindegy is, Dennis Rodman szerdán dallal köszöntötte fel, képszerkesztőink pedig összerakták, miként számolna be a helyi Krónika e feltétlenül jó hírről. Buli van. Megmutatjuk.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

80 éves lenne az első űrhajós, Jurij Gagarin - Nagyítás-fotógaléria

A világon elsőként Jurij Gagarin jutott fel az űrbe, ahol pontosan 108 percet töltött: Vosztok-1 űrhajójával 1961 április 12-én indult útnak, mely alatt megkerülte a Földet, a visszatérést követő zajos ünneplés után nem sokkal pedig kezdetét vette az amerikaiakkal folytatott űrverseny. Gagarint első útján hadnagyból őrnaggyá léptették elő, az űrben töltött percekről hangfelvételt és írásos jegyzeteket is készített. A hazatérést követő hirtelen jött népszerűséget nehezen viselte, megromlott házassága után pedig alkoholproblémái voltak. 1962-től a Legfelső Tanács tagja lett, később visszatért Csillagvárosba, ahol többször használható űrhajók tervezésével foglalkozott. 1967-ben újabb feladatot kapott: Komarov űrhajós tartalékaként Gagarint választották a Szojuz–1 repülésére. Az újbóli gyakorlatokhoz ismét vadászgépbe ült, 1968. március 27-én egy MIG-15-össel végrehajtott rutinrepülés során kiképzőjével, Vlagyimir Szerjoginnal együtt lezuhantak. A baleset körülményei sokáig tisztázatlanok voltak, ám a 2013-ban nyilvánossága hozott, korábban titkosított dokumentumokból kiderült, hogy Gagarinék az akkor tesztelt új Szu-15 vadászgép tesztrepülésének hibája miatt kerültek bajba, s vesztették életüket. Képes összeállításunk az első űrhajós életéből.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Sophia Loren 80 éves – Nagyítás-fotógaléria

Az idő a film nagy generációja ellen dolgozik, Sophia Loren azonban még a nyolc évtized árnyékában is képes megőrizni azt a természetes pompát, mely az ötvenes években világsztárrá emelte őt. Az elsőként Carlo Ponti produceri közbenjárásával felkarolt olasz színésznő az 1953-as Aidával vált varázsütésre tényezővé. Loren a filmen kívül az olasz sztárvilágban is a nagybetűs nő egyszemélyes megtestesítője, nem csak sajátmárkás szemüvegekkel szállt be a divatiparba, de egy kisebb adócsalási botrány elülésével a tökéletes családanya szerepét is ő töltötte be a bulvár hasábjain. Pillanatok Sophia Loren életéből, melyet a közönség nem láthatott moziban.

hvg.hu/MTI Nagyítás

Mick Jagger 70 éves - Nagyítás-fotógaléria

Pénteken ünnepli 70. születésnapját Mick Jagger, a legendás brit rockzenekar, a Rolling Stones frontembere. Jagger 1943-ban látta meg a napvilágot Dartfordban Michael Philipp Jagger néven. Az eleinte jó tanuló, templomi kórusban éneklő mintagyerek hamar a rockvilág fenegyerekévé vált. Későbbi zenész- és szerzőtársával, Keith Richárddal már öt éves korában megismerkedett, azonban mivel évekre szem elöl tévesztették egymást, csak 1962-ben alapították meg a Rolling Stonest. Első fellépésük 1962. július 12-én volt, ám jellegzetes zenei hangzásuk mellett Jagger "botrányos" színpadi viselkedésének is köszönhetően már a hatvanas évek közepére a jólfésült Beatles versenytársaivá váltak. Bár a szkeptikusok már többször a zenekar kifulladását jósolták, Mick Jagger és a Rolling Stones az idei Glastonbury fesztiválon is bebizonyította, hogy nemcsak a rocktörténelem-könyvekben, de a színpadon is ott van még a helyük.