Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Havazás a Mátrában, a pápa Strasbourgban, Orbán Viktor Szöulban, Áder János Vietnamban, Mickey Rourke a ringben. Obama pedig hálát ad. A hét eseményei képekben.

Szöul, Dél-Korea - Orbán Viktor lerója kegyeletét a háborús hősök síremlékénél a szöuli nemzeti temetőben. A kormányfő csütörtökön Szöulban, a magyar tanszéket is működtető Hankuk Egyetemen tartott előadást Európa helyzetéről, jövőjéről, valamint a geopolitikai kihívásokról Magyarország és Európa egy változó világban címmel.
©
Hanoi, Vietnam - Magyar és vietnami zászlókat lengető fiatalok fogadják Áder János köztársasági elnököt az elnöki palota előtt Hanoiban. Az államfő egyhetes hivatalos látogatáson tartózkodik Vietnamban.
©
Beregszász, Ukrajna - Pécsi József egy farönköt visz háza udvarán Beregszászon, ahol ötven rászoruló családnak osztott tűzifát a Máltai Szeretetszolgálat.
©
Kékestető - Autóbusz halad a behavazott úton a Mátrában.
©
Budapest: körülbelül 2-3 ezren gyűltek össze kedd este a fővárosi József nádor téren, hogy a magán-nyugdíjpénztárak teljes ellehetetlenítése ellen tiltakozzanak. Az elmúlt hetekben többször volt itt demonstráció, az internetadó elleni tiltakozó menetek is innen indultak ki. A tömeg néhány perccel fél 7 előtt indult el a Magyar Nemzeti Bank székháza felé, ahonnan a Kossuth térre mennek majd tovább. A menetet teherautó vezette fel, mire ráfordultak a Bajcsy-Zsilinszky útra, körülbelül négyezer fősre duzzadt a tömeg. Este 7 óra után nem sokkal érkeztek meg a jegybankhoz. Rendőröket nem lehetett látni az épületnél, a bejáratot mindössze egy szalaggal védték. Egyébként sem volt erős a rendőri készültség a keddi tüntetés helyszínein. A demonstrálók fél 8 előtt értek a Kossuth térhez. A tömeg nem ment be az Országház előtti területre, az Alkotmány utca végénél hangzottak el újabb beszédek.
©
Kijev, Ukrajna - Népviseletbe öltözött női kórus a himnuszt énekli az új ukrán parlament első ülésén. A csütörtöki alakuló ülésen az október végén megválasztott képviselők letették esküjüket. Az új ukrán törvényhozásban 11 párt van jelen. A választásokon a Népi Front a szavazatok 22,14 százalékát szerezte meg, míg a Petro Porosenko Blokkja 21,81, az Önsegítés 10,97, az Ellenzéki Blokk 9,43, a Radikális Párt 7,44, a Haza pártja pedig a voksok 5,68 százalékát kapta.
©
Strasbourg, Franciaország - A "A pápa nem politikus" felirattal a hátán tüntet a Femen nőjogi szervezet egyik félmeztelen aktivistája a strasbourgi Miasszonyunk-katedrálisban, egy nappal Ferenc pápának az Európai Parlamentbe és az Európai Tanácsba tervezett közelgő látogatása ellen tiltakozva.
©
Strasbourg, Franciaország - Ferenc pápa az Európai Parlament plenáris ülésén. A római katolikus egyházfő beszédében a fiatalok és az idősek magányosságát említette, melyet a válság növelt, ezzel párhuzamosan pedig csökkent az uniós intézményekbe vetett bizalom. Ferenc pápa hangsúlyozta: az egyéni szabadság kiteljesedését összhangba kell hozni a közjóért való munkálkodás szempontjaival, és elítélően szólt arról, hogy még ma is előállnak olyan helyzetek, amikor emberekkel úgy bánnak, mint tárgyakkal.
©
Korrupcióellenes Szövetség (KelleSZ) alapított az áfacsalási botrányban ismertté vált volt NAV-os Horváth András és Vancsura István, a trafikbotrányt kirobbantó, volt fideszes képviselő, Hadházy Ákos, és Vágó Gábor, az LMP volt képviselője. A szövetség megalapításáról szóló közös szándéknyilatkozatot összesen kilencen írták alá. Az említetteken kívül az aláírók között szerepel Karancsi Tibor, az olajbotrányt kirobbantó egykori rendőr, Becker András, Lukács András, Pohl Tamás és Király Zoltán. A korrupcióellenes szövetséget azért hozzák létre, mert Magyarországon intézményesült a korrupció, a védelmi rendszer működésképtelen – mondta Horváth András a kedden tartott bemutatkozó sajtótájékoztatón. A szövetség védeni fogja a bejelentőket, kutatja a korrupciót, az állami intézményeket, együttműködik majd a civil szervezetekkel, javaslatokat tesz és programokon vesz majd részt.
©
Ferguson, Egyesült Államok - Tüntető tiltakozik a rendőrség épülete előtt a Missouri állambeli St. Louis Ferguson városrészében. Kedden zavargások kezdődtek azt követően, hogy a nagyesküdtszék úgy határozott, nem emel vádat Darren Wilson fehér rendőr ellen, aki lelőtte Michael Brown 18 éves fegyvertelen fekete bőrű tinédzsert augusztusban.
©
Washington, Egyesült Államok - Barack Obama és a hálaadás napi pulyka.
©
Marseille, Franciaország - Családon belüli erőszak elleni tüntetés. Az Egészségügyi Világszervezet közlése szerint a világon minden harmadik nőt bántalmaznak.
©
Nairobi, Kenya - Fakereszteket tartva tüntetnek a nagyobb közbiztonságért Nairobi lakói. Előző hétvégén al-Shabaab szomáliai iszlamista szervezet fegyveresei feltartóztatták a Nairobiba tartó buszt, majd leterelték az utasokat, kiválogatták a nem muszlimokat, majd kivégezték őket. Kenya 2011 végén az Afrikai Unió missziója keretében katonai alakulatokat küldött a szomszédos Szomáliába az al-Shabaab ellen, miután az iszlamista szervezet fegyveresei több támadást is elkövettek Kenyában. Az al-Shabaab ennek ellenére is folytatta támadásait, fegyveresei tavaly szeptemberben 67 embert öltek meg egy nairobi bevásárlóközpontban.
©
Bászra, Irak - Gázfinomítós tájkép
©
Ierápetra, Görögország - Egy férfi és kutyája az ierápetrai kikötőben, Kréta szigetén. A háttérben a Kiribati Köztársaság zászlaja alatt közlekedő, mintegy 700 menekültet szállító teherhajót vontatják, miután motorja meghibásodott és menetképtelenné vált. A görög parti őrség elkezdte partra szállítani az utasokat.
©
Hebron, Palesztina - Egy férfi próbálja megakadályozni, hogy boltjába bejusson az utcán hömpölygő víz, amely a négy napja tartó heves esőzések következtében öntötte el a várost.
©
Moszkva, Oroszország - Mickey Rourke amerikai színész ökölvívóedzésen vett részt Moszkvában. A 62 éves Rourke, volt profi ökölvívó november 28-án a Ruszlan Provodnyikov–Jose Louis Castillo-gála egyik betétmeccseként ringbe lépett a 29 éves amerikai Elliot Seymour ellen.
©
Lyon, Franciaország - Musée des Confluences múzeum preparált állatlakói várják, hogy befejeződjenek a felújítási munkálatok.
©
Indonézia, Gayo - 5057 férfi és gyermek végzi a hagyományos sámántáncot a Gayo törzs ünnepségén.
©
Wartau, Svájc - Férfi a Rajna-völgyben megtelepedett ködtakaró felett.
©
Bangalore, India - Transznemű résztvevő az éves Bengaluru Pride felvonuláson.
©
Saint-Nazaire, Franciaország - a ''Szevasztopol'' Mistral osztályú hadihajó. Franciaország kedden jelentette be, hogy ''újabb rendelkezésig'' elhalasztja az első helikopterhordozó leszállítását Oroszország számára. Moszkva még 2011-ben írt alá megállapodást Párizzsal két Mistral típusú francia hadihajó megrendeléséről. A két helikopterhordozó Oroszországnak történő szállításáról Szentpéterváron a francia gyártó és az orosz beszerző vállalat képviselői egyeztek meg. Az átadás azonban diplomáciai-katonai bonyodalom tárgya lett, amióta a jelenlegi elnök az amerikai és a brit diplomácia nyomására az ukrán válság miatt szeptemberben felfüggesztette az átadást.
©
Róma, Olaszország - A Leány gyöngy fülbevalóval című festmény Róma belvárosában.
©
Jokohama, Japán - Kisbabák a rajtvonalnál egy mászóbajnokságon. A babáknak a verseny során 4 métert kellett megtenniük, és a teljes eseményen összesen 800 baba küzdött az első helyért - bár a fotók alapján ők ennek nem örültek annyira, mint az anyukáik.
©
Hanau, Németország - Séta a hídnál.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Stiller Ákos Nagyítás

Ellenállhatatlan: alkoholfogyasztás Magyarországon – Nagyítás-fotógaléria

A karácsonyi asztalon lévő tokaji bor, a büszkén kínált házi főzésű pálinka, az újraéledő kézműves sörfőzdék – Magyarországon a kultúra része az alkoholfogyasztás. Amellett, hogy a magyar borokat egyre magasabban jegyzik világszerte, más statisztikákat is vezetünk: az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb jelentése szerint évi 13,3 liter tiszta alkoholt fogyaszt el egy átlagos, 15 évnél idősebb magyar, amivel a világ éllovasai közé tartozunk. Miközben a kormány az otthoni pálinkafőzés jogáért harcol az Európai Unióval, aközben az alkoholizmusból fakadó máj- és rákbetegségek aránya Magyarországon a legmagasabb. Idén fotóriporterünk, Stiller Ákos is részt vehetett a World Press Photo előszobájának is tartott Joop Swart mesterkurzuson, erre az elmúlt 21 évben Gárdi Balázsnak (2002), Fekete Andrásnak (2004) és Dezső Tamásnak (2006) volt lehetősége. A résztvevőknek minden évben egy megadott szóhoz kell képanyagot készíteniük, ami idén az ellenállhatatlanság témája volt. Stiller képriportjával az alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó ambivalenciákra szeretné felhívni a figyelmet. Léphet-e a minőség a mennyiség elé? Kell-e, hogy az alkohol kultúrája mellett az alkoholizmus is a mindennapok része legyen?

hvg.hu Nagyítás

Berlin fölött a fal - Nagyítás-fotógaléria

25 évvel a berlini fal leomlása után százezrek érkeztek a városba, hogy megünnepeljék a második világháború utáni világrend összeomlását. A legnagyobb attrakció a 8000 világító luftballonból álló, a fal egykori helyén méterről méterre felállított installáció, a „Fényhatár” volt: a héliummal töltött golyókat vasárnap este egyenként engedték elszállni, ezzel jelezve a két német állam közötti határ leomlását. A hivatalos megemlékezés zenei programját Fischer Iván állította össze, a Brandenburgi Kapu előtt több napig tartott az oper-air party, emellett a Twitter és a Facebook is az emlékezés terepe lett.

Neuberger Eszter, Fülöp Máté Nagyítás

''Csak értékelem, amim van''

Egyre több gyermeket diagnosztizálnak a világon és Magyarországon is autizmussal, ám az emberek fejében még mindig az "Esőember-sztereotípia" jelenik meg a szó hallatán. A hétéves Ábel teljesen egészséges kisfiú, iskolába jár, írni, olvasni és számolni tanul, mint a többiek – egyszerűen csak kicsit máshogy. Az ő fejlesztése még időben elkezdődött, így jó eséllyel élhet majd felnőttként teljes életet. Édesanyja, Daniss-Bodó Eszter addig is szeretné sorstársaknak és kívülállóknak is megmutatni, hogy nem lehetetlenség egy autista kisgyereket "normálisan", teljes elszigeteltség nélkül nevelni.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Skócia szavaz - Nagyítás-fotógaléria

Skócia csütörtökön népszavazáson dönt arról, hogy önálló országgá váljon, vagy része maradjon Nagy-Britanniának. A történelmi jelentőségű népszavazáson mindössze egyetlen kérdést tesznek fel: "Független ország legyen-e Skócia?"

hvg.hu Nagyítás

Több százezren menekülnek az Iszlám Állam elől – Nagyítás-fotógaléria

Az utóbbi néhány napban szíriai kurd városok több százezer lakója menekült át Törökország területére. Szakértők szerint azonban még tovább emelkedik a menekültek száma, ha folytatódik a dzsihadisták előrenyomulása a Szíriában dúló polgárháborúban. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága felkészül arra a lehetőségre is, hogy Kobani szíriai kurd városnak mind a négyszázezer lakosa Törökországba menekül az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges fegyveres csoportosulás elől – tudatta kedden a szervezet. Csütörtökön megérkezett az ENSZ első, szíriai menekülteknek szánt segélyeket szállító repülőgépe, amely az ENSZ megbízásából segélycsomagokat szállít a török területre menekült szíriai civileknek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Genfben közölte: a repülőgép a jordán fővárosból, Ammánból indult és a déltörök Adana városában szállt le, fedélzetén egyebek között alvószőnyegeket, takarókat és főzőedényeket szállított. A következő napokban további hét repülőgépet indít útnak hasonló rakománnyal az UNHCR. Az utóbbi néhány napban szakadatlanul özönlöttek a menekültek Kobani (arab nevén Ain-el-Arab) szíriai kurd városból Törökországba a dzsihadisták folyamatos támadásai miatt. A világszervezet kedden közölte, felkészül arra a lehetőségre is, hogy a városban tartózkodó négyszázezer - többségében kurd - lakos és menekült török területen keres oltalmat a szélsőségesek elől.

hvg.hu Nagyítás

Tarlós, a drón és a luxusvonat – a hét képei – Nagyítás-fotógaléria

Magyarország ismét szavazott, Tarlós maradt a főpolgármester, drónt fogtak egy focimeccsen, luxusvonat gördült ki Budapestről, Obama ülést tartott az ebola miatt, börtönlázadás Brazíliában, Kim Dzsong Un ismét a nyilvánosság elé lépett, szabadlábra helyeztek egy óriáspandát, és érik a halloweeni tök. A hét eseményei képekben.