Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sydneyi túszdráma, rubel és forint mélyrepülés, magyar udvarhölgy a Miss Worldön, kétezerötszáz tangózó Ferenc pápa születésnapján. Tüntetés a magánnyugdíjpénztárak védelmében, tiltakozó útlezárás és általános tüntetés a kormány politikája miatt. Íme a hét eseményei képekben.

Budapest - Hétfőn reggel az ország negyvenhárom pontján félpályás, a Liga Szakszervezetek által meghirdetett forgalomlassító demonstrációk kezdődtek, hogy így tiltakozzanak a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései ellen. Az útlezárások híre alighanem sok mindenkihez eljutott, emiatt kevesebben ültek autóban, a forgalom is visszafogottabb volt. A legnagyobb torlódást az M3-as bevezető szakaszán jelezték. A leglátványosabb kocsisorokat dohánygyárak területi képviselőinek furgonjai hozták össze.
©
Budapest - Nincs hova hátrálnunk! szlogennel tartottak tüntetést kedd este. A tüntetők a József nádor téren gyülekeztek, ahonnan a NAV-székház érintésével a Kossuth térre vonultak. Már a beszédek alatt lökdösődés kezdődött a parlamenti főlépcső előtt az épületet védő rendőrsorfal és a tüntetők között. Többen a földre ültek, voltak, akik a rendőröket sörös dobozokkal dobálták meg, és volt, akit kiemeltek a rendőrök a tömegből.
©
Kecskemét - Első fokon elítélte a bíróság azt a két rendőrt, akik 2013. április 8-án az izsáki rendőrőrsön halálra vertek egy vélelmezett lopás miatt előállított román állampolgárságú, magyar nemzetiségű izsáki férfit. Társtettesként elkövetett gyilkosság miatt az elsőrendő vádlottat, Bodor Viktort életfogytig tartó fegyházbüntetésre, a másodrendű vádlott Bimbó Csongort pedig 20 év fegyházbüntetésre ítélte szerdán a Kecskeméti Törvényszék.
©
Budapest - Miután durrdefektet kapott, felborult és kiégett egy fügét szállító szlovák kamion kedden az M7-es autópályán. A sofőrt a mentők kórházba vitték, a lángoló kamiont tűzoltók oltották el.
©
Sydney, Ausztrália - Egy szabadon engedett túsz szalad rohamrendőrök felé abból a sydneyi kávéházból, amelyben egy iszlamista fegyveres tizenhét túszt tartott fogva több mint tizenhat órán át. Az akcióban három ember - köztük a túszejtő - életét vesztette, négyen pedig megsebesültek. A várost megrázták a történtek, a lakosok virágokat helyeztek el a svájci Lindt csokigyár kávéházánál.
©
Párizs, Franciaország - Francois Hollande francia elnök beszédet mond a bevándorlásról a Bevándorlás Történelme nevű múzeum megnyitásának alkalmából
©
London, Egyesült Királyság - Katalin hercegnő bekötött szemmel segített süteményeket díszíteni egy londoni cserkészcsoportnál, hogy ezzel népszerűsítse a cserkészmozgalmat.
©
Moszkvai irodai dolgozók munkában. Hatalmasat zuhant kedden az orosz rubel, az eurót délutánra már több mint 100 rubelen, a dollárt pedig több mint 80 rubelen jegyezték. Bár utána stabilizálódott az árfolyam, az orosz fizetőeszköz értéke így is 40 százalékkal alacsonyabb az év elejéhez viszonyítva. Történt ez annak dacára, hogy keddre virradóra az orosz jegybank 6,5 százalékpontos alapkamat-emeléssel próbálta védeni a rubelt.
©
Egy operatőr dolgozik annak a pakisztáni, pasavari állami katonai iskolának egyik osztálytermében, amelyet tálib fegyveresek rohamoztak meg december 17-én. A terroristák több mint szzharminc diákkal, és húsz tanárral végeztek. Pakisztánban háromnapos gyász kezdődött a terrortámadásban megölt áldozatok emlékére.
©
Teheráni életkép
©
Hollywood, Egyesült Államok - A Sony Pictures Az interjú című filmjének plakátját szedik le egy hirdetőtábláról. A filmvállalat úgy döntött, nem mutatja be a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megölésére szőtt összeesküvésről szóló vígjátékot, mert hackerek kedden támadással fenyegették meg azokat az amerikai mozikat, amelyek műsorukra tűzik a filmet.
©
London, Egyesült Királyság - Kulcsár Edina (balra) a Miss World 2014 szépségverseny londoni döntőjében második helyezést ért el. A Miss World 2014 címet a 21 éves Rolene Strauss, Miss Dél-Afrika nyerte el.
©
Zátonyra futott egy indonéz teherhajó a Thaiföld déli részén fekvő Narathiwat tartományban. A hajó, amely több mint 12 millió liter pálmaolajat szállított, azt követően futott zátonyra, hogy előbb fegyveresek eltérítették, majd a hatóságok visszafoglalták.
©
Heihe, Kína - A kínai Népi Felszabadító Hadsereg katonái vesznek részt egy edzésen a fagyos időben.
©
Szent ember érkezik a Magh Mala nevű egy hónapos hindu vallási ünnepre az indiai Alláhábádban. Ilyenkor zarándokok és hívők tömege látogat el a Gangesz, a Dzsamúna és a Szarazvati torkolatához, hogy rituális fürdőt vegyenek.
©
Rio de Janeiro, Brazília - Strandolás és naplemente
©
Róma, Olaszország - Ferenc pápa egy hívővel fényképezkedik a római Szent József plébániatemplom előtt.
©
Moszkva, Oroszország - Zsidó férfiak a hanuka első estéjén. A szeleukida IV. Antiokhosz Epiphanész i. e. 168-ban vette be Jeruzsálemet, és a hagyomány szerint i. e. 165-ben foglalta vissza a várost a Júdás Makkabeus vezette zsidó sereg. A hanuka annak állít emléket, hogy a zsidó szabadságharcosok szentélyüket visszafoglalták, megtisztították, majd újraszentelték, és amikor a hagyomány szerint szerettek volna a menóra mécseseiben újból fényt gyújtani, ehhez csupán egy napra elegendő tiszta olajat találtak, de az isteni csoda folytán nyolc napon át égett.
©
Fokváros, Dél-Afrika - Egy férfi karácsonyfákat árul az út mentén. Az országban honos fafajták ágaiból készített és különböző színűre festett karácsonyfák ára, méretüktől függően kb. 7500 és 14 ezer forintnak megfelelő összeg.
©
Párizs, Franciaország - Korcsolyapálya a Grand Palais kiállítócsarnokban
©
Vatikánváros - A római Szent Péter téren 2500 tangótáncos köszöntötte szerdán Ferenc pápát 78. születésnapja alkalmából. A katolikus egyházfő a hazája, Argentína színeit idéző világoskék-fehér tortán fújta el a születésnapi gyertyákat.
©
Derecske - Négyes bárányikrek születtek Derecskén. A ritkaságnak számító négyes ikrek előző napon születtek, az anyajuh harmadik vemhességéből.
©
New York, Egyesült Államok - Manhattan és naplemente
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Nem hátráltak - Nagyítás-fotógaléria

Nem hátráltak, ugyanis mint a demonstráció szlogenje is jelzezte, úgy érzik, már nincs hova. Kedd este 6 órakor kezdődött a József nádor téren a Nincs hová hátrálunk elnevezésű tüntetés, ahonnan a NAV-székház érintésével a Kossuth térre vonultak a tüntetők. A Kossuth téren bejelentették, hogy a tanárok sztrájkra készülnek. Már a beszédek alatt lökdösődés kezdődött a parlamenti főlépcső előtt, többen a földre ültek, a rendőröket sörös dobozokkal dobálták meg, egy embert kiemeltek a rendőrök a tömegből. A tüntetők első sorába a rendőrök könnygázt fújtak. A vidéki nagyvárosokban párszázan követelték a kormány lemondását. A szervezők bejelentették, az első, 2015-ös nagy demonstráció január 2-án lesz az Opera előtt.

Stiller Ákos Nagyítás

Ez volt 2014: Az év képekben – Nagyítás-fotógaléria

Ukrajnai polgárháború, dél-koreai komptragédia, lelőtt maláj utasszállító, ebolajárvány: az év legfontosabb eseményei közül sokban semmi szívet melengető nincsen, de talán reményt ad, hogy az év Nobel-békedíját megosztva egy 17 éves pakisztáni diáklány kapta. A hvg.hu képösszefoglalója 2014 legmeghatározóbb eseményeiről.

hvg.hu Nagyítás

Táncolni lehet az Andrássy úton - Nagyítás-fotógaléria

Országszerte 43 helyszínen kezdődtek meg a hétfőre hirdetett félpályás, forgalomlassító demonstrációk. A legnagyobb torlódást az M3-as bevezető szakaszán jelezték, de lezárták a Budai alsó rakpart egy szakaszát és vidéken is többfelé okoztak gondot a felsorakozott járművek. Úgy tűnik, az autósok felkészültek a várható eseményekre és vagy kevesebben ültek autóba, vagy kerülő útvonalakat használtak, mert a reggeli forgalombénulás elmaradt. Mindeközben a parlament előtt a költségvetés elfogadása ellen tüntetők zárták el a mélygarázs felé vezető utat, a készenlétisek arrébb cipelték a tüntetőket. Galériánkat frissítjük!