Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elhaladtak az első villamosok, visszafoglalták Kobanit, milliárdos árverés lesz a Sotheby's aukciós házban, feltámadt a Backstreet Boys, szemét úszik a Fülöp-szigeteken - képes összeállításunk január utolsó hetéről.

Párizs, Franciaország: kifutón Zuhair Murad libanoni divattervező egyik alkotása
©
Manila, Fülöp-szigetek: nő a szeméttel teli folyó mellett
©
Los Angeles, USA: Brian Littrell, Kevin Richardson, Nick Carter, AJ McLean és Howie Dorough, a 90-es években népszerű Backstreet Boys amerikai popegyüttes tagjai Stephen Kijack rendező társaságában a csapat Show ‘Em What You’re Made Of című dokumentumfilmjét népszerűsítő fotózáson.
©
Lyon, Franciaország: Molnár Gábor séf (balra) és Pohner Ádám asszisztens a Bocuse d'Or szakácsverseny szerdai döntőjében. A két fő alapanyag idén gyöngytyúk és sebes pisztráng volt, a Münchenben dolgozó Molnár Gábor is ezekből készített gyönyörű fogásokat, amelyekkel végül a 13. helyen zárt. A magyar csapat a legjobb poszterért és a legjobb promócióért járó díjat vitte el. A versenyt a norvég szakácsok nyerték, második helyen az amerikaiak, harmadik helyen a svédek végeztek.
©
London, Egyesült Királyság: Claude Monet francia festő Le Grand Canal című alkotása 1908-ból a Sotheby's aukciós ház londoni kiállítótermében. A festményt február 3-án árverezik el, leütését 25-45 millió euró (körülbelül 7,8-14 milliárd forint) közé várják.
©
Aleppó, Szíria: motoros közlekedik az orvlövészek golyói elől védett barlangjáraton.
©
Auschwitz, Lengyelország: Miroslaw Celka, az auschwitzi koncentrációs tábor túlélője a népirtás hetvenedik évfordulóján. Az Auschwitz-Birkenaut felszabadítók alig hétezerötszáz túlélőt találtak ott, ahol korábban majdnem másfél millió embert – köztük számtalan magyar zsidót – pusztítottak el. A deportálások történetének legátfogóbb akcióját a hazai hatóságok hathatós közreműködésével Magyarországon szervezték meg a németek: 1944. május 15. és július 9. között mintegy 435 ezer embert deportáltak - 10-15 ezer kivételével - Auschwitz-Birkenauba. Az a gyorsaság, mellyel a magyar hatóságok kifosztották, gettósították, majd deportálták a zsidókat, még a holokauszt történetében is páratlan volt.
©
Belfast, Írország: séta a város egyik hófödte részén. A havazás miatt több száz iskola maradt zárva Írországban és Nagy-Britanniában.
©
Schladming, Ausztria: sífelvonók és hóágyúk a FIS Alpesi sí világkupa férfi szlalom előestéjén
©
Dubai, Egyesült Arab Emirátusok: flamingók etetése a Ras al-Khor Vadrezervátumban.
©
Glendale, USA: fiatal látogató a phoenixi kongresszusi csarnokban kialakított szurkolói élményközpontban. A 49. Super Bowlt, azaz az amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét az Arizona állambeli Glendale University of Phoenix Stadionjában február 1-én rendezik; a Vince Lombardi-trófeáért a címvédő Seattle Seahawks és a New England Patriots együttese mérkőzik.
©
Caracas, Venezuela: ''Vörös Koponya'' az idei nemzetközi tetoválófesztiválon.
©
Budapest: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy kombájnon a 33. AGROmashEXPO megnyitóján.
©
Budapest: egy Combino próbaútja a Rákóczi hídon, az 1-es villamos pályájának a tesztelése közben.
©
Félpályás útlezárással tüntető hajdú-bihari MSZP-sek Debrecenben. A demonstrálók az M35-ös autópálya a 4-es főút csomópontjától az ondódi lehajtóig húzódó, útdíjkötelessé vált 2,5 kilométeres szakaszának ingyenességgért tüntettek.
©
Budapest: ipari alpinista dolgozik a Déli pályaudvari vasúti alagútnál történt földcsuszamlás helyszínén, ahol vasárnap este kődarabok hullottak a sínekre, később pedig a támfal is megcsúszott. A Déli és a Kelenföldi pályaudvar között a biztonságos vonatközlekedés megteremtéséig több vonat csak Kelenföldig közlekedett.
©
Arlington, USA: Barack Obama búcsúztatja a posztjáról lemondott Chuck Hagel amerikai védelmi minisztert.
©
Budapest: Márás Béla (Dr. Máriás) Kék Duna keringő című új tárlatának képei között az A38 hajó kiállítóterében. A tárlat január 27-től február 15-ig tekinthető meg.
©
Budapest: megkezdődött a Széll Kálmán tér felújítása, kordonerdő lepte el Budapest egyik legforgalmasabb csomópontját. Hétfőn több villamosmegállót is száműztek, emiatt a villamosjáratok csak többperces gyaloglással érhetők el. A március végéig tartó ütemben a tér belső részében bontási és építési munkálatok is lesznek, ezért a Széll Kálmán tér két oldalán ideiglenes villamos-végállomásokat építenek.
©
Debrecen: résztvevők az MSZP debreceni és hajdú-bihari szervezetének félpályás útlezárásán a 4-es főút és az M35-ös autópálya kereszteződésének közelében. A demonstrálók az M35-ös autópálya a 4-es főút csomópontjától az ondódi lehajtóig húzódó, útdíjkötelessé vált, 2,5 kilométeres szakaszának díjmentessé tételéért tüntettek.
©
Kobani (Ain Al-Arab), Szíria: kurd férfi a romokon, két nappal az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet fegyvereseinek kiűzése után. Az Iszlám Állam továbbra is többtucatnyi falut tart megszállva a határváros környékén.
©
Budapest: a Senhszi Történeti Múzeum múzeológusa, Ho Ta-hszin szállítás után ellenőrzi a kiemelt műtárgyaként érkező Az ősi Kína kincsei című kiállítás egyik eredeti agyagkatonát, mely szigorú biztonsági intézkedések mellett érkezett hazánkba. A három kínai állami múzeum gyűjteményéből válogatott alkotások február 6-tól április 19-ig tekinthetőek meg az Iparművészeti Múzeumban.
©
Jeruzsálem, Izrael: felesége siratja volt férjét, a 25 éves Yochai Kalangelt. A férfi egyike volt azon katonáknak, akik egy Hezbollah által intézett rakétatámadás során vesztették életüket a libanoni határnál.
©
USA: New York-i kerékpáros halad a hóban. Az Egyesült Államok északkeleti területeire betörő súlyosabb téli vihar végül ezt a várost elkerülte, az északabbra fekvő államokra viszont sűrű hóesés, viharos erejű szél és áradás zúdult.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Országépítők gyülekeztek ismét az Operaháznál

Három évvel az új alkotmány életbe lépése elleni tiltakozásként megtartott 2012. január 2-i tüntetés után, péntek este ismét nagygyűlést hívtak össze civilek az Operaház elé. A megmozdulást a MostMi! Facebook-csoport kezdeményezte, legközelebb Angela Merkel február eleji látogatására időzítenek tüntetést. A tüntetés egyébként békésen zajlott, mindössze egy-két kisebb incidens volt. Ha nem tudott ott lenni (van nem is akart), nézze meg Nagyítás-fotógalériánkat.

hvg.hu Nagyítás

33. Sajtófotó – a magyar fotóriporterek legjobb képei

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya harmincharmadik alkalommal írta ki a Magyar Sajtófotó Pályázatot, amelyre 243 fotográfus, 2738 pályázattal, összesen 7164 képpel pályázott. A kategóriák közül az Emberábrázolás-portré kategóriára érkezett a legtöbb pályamű, a zsűri összesen 506 egyedi és sorozat pályamű közül válogathatott. Tartalmilag is ezeket a kategóriákat értékelte kiemelkedőnek a nemzetközi zsűri.

hvg.hu Nagyítás

Terrortámadás Párizsban

Feketébe öltözött maszkos férfiak támadták meg a francia Charlie Hebdo nevű újság párizsi központját. Gépfegyverből adtak le lövéseket, a támadásban 12-en vesztették életüket, köztük rendőrök és híres karikaturisták, és mintegy 7-en megsebesültek. Az újság kiadójának igazgatója, a karikaturista Stéphane Charbonnier, művésznevén ''Charb'' szintén meghalt a támadásban – írja a Le Monde. Charb volt az, aki Mohamed próféta életéről készített képregényt 2013-ban. A rendőrség megerősítette, hogy a ''Tignous'' néven alkotó Bernard Verlhac, a "Wolinski" néven rajzoló Georges Wolinski és a ''Cabu'' néven ismert Jean Cabut képregényrajzoló is életét vesztette a támadásban, akárcsak az a rendőr, aki a korábbi, a Charlie Hebdót ért támadások óta védte a lapot kiadó Charbot. A főszerkesztő Gérard Biard valószínűleg életben maradt. Az újság dolgozói szerint a támadók tudhatták, hogy szerdán délelőtt tartják a szerkesztőségi ülést és ilyenkor sokan vannak az épületben, mert különben alig valaki szokott bent tartózkodni. Az épület egy másik irodájában dolgozó Yves Cresson producer azt írta ki a Twitterre, hogy két felfegyverzett férfi bement az ő irodájába is, a Charlie Hebdo szerkesztőségét keresték, majd kimentek, miután két lövést adtak le. A támadók először eltévesztették a házszámot, és egy másik épületbe mentek be. Szerda este 11 óra körül feladta magát a Párizstól északkeletre, a belga határnál fekvő Charleville-Mézières rendőrségén a 18 éves Hamid Mourad, annak a három gyanúsítottnak az egyike, akiket korábban a Charlie Hebdo szatirikus lap elleni, 12 áldozatot követelő szerdai támadással kapcsolatban azonosítottak – közölte az AFP hírügynökség.