Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megszülettek az 58. World Press Photo eredményei. Válogatás a díjazottakból.

1. helyezett – a World Press Photo nagydíja – korunk kérdései, egyedi – Szentpétervár, Oroszország: Jon és Alex. A 21 éves Jon és a 25 éves Alex, egy meleg pár egy intim pillanatban. A melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek élete egyre nehezebb Oroszországban.
©
2. helyezett – korunk kérdései, egyedi – Jivu, Kína: Mikulásgyár. A 19 éves China Wei Yiwu maszkban és Mikulás-sapkában áll abban a gyárban, ahol a karácsonyi dekorációkat készítik, emiatt folyamatosan száll a piros por. Wei naponta ötször cseréli a maszkját, a sapka pedig megvédi a haját a piros szennyeződéstől.
©
3. helyezett - korunk kérdései, sorozat - Kalifornia, USA: A kék égbolt napja. Diákok a kaliforniai El Dorado megye egyik iskolájának udvarán. Az amerikai hadsereg drónjai, vagyis pilóta nélküli repülőgépei több ezer embert gyilkoltak meg 2004 óta. A fotós Tomas van Houtryve kamerával szerelte fel saját drónját és szerte az Egyesült Államokban pontosan olyan élethelyzetekről készített fentről fotókat, amelyekben a pakisztáni és jemeni halálos dróntámadások történtek, amikor tévedésből esküvői, temetési meneteket, imádkozó vagy sportoló emberek csoportját bombáztak le. Olyan létesítmények fölött is fotózott a drónjával, amelyeknél Amerikában rendszeresen bevetik a robotrepülőket, igaz, nem halálos céllal: börtönök, olajvidékek, vagy épp az mexikói-amerikai határ fölött.
©
1. helyezett - rendkívüli hírek, egyedi - Isztambul, Törökország: Tüntetések Isztambulban. Egy fiatal lány sérült meg a rohamrendőrök és a tüntetők közötti összecsapásokban, ami a Berki Elevin temetése után tört ki. A 15 éves fiú a 2013-as nyári tüntetési hullám alatt elszenvedett sebesülésébe halt bele. A török rohamrendőrök vízágyúkat és könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen Ankarában, míg Isztambulban a demonstrálók kormányellenes jelszavakat skandáltak és tüzet gyújtottak a gyászmenetben.
©
2. helyezett - rendkívüli hírek, sorozat - Kijev, Ukrajna: Az utolsó roham a Majdanért. Egy ortodox pap áldja meg a kijevi Majdan tér kormányellenes tüntetőit a barikádokon 2014. február 20-án. Ekkor már több hónapja zajlottak a zavargások a kijevi Függetlenség téren. Ennek a februári napnak a hajnalán ismeretlen mesterlövészek tüzet nyitottak a fegyvertelen tüntetőkre, hivatalos források szerint hetven embert lőve agyon. Ukrán rohamrendőrök szerint a golyók több egyenruhást is megöltek vagy megsebesítettek. Egyes források szerint szándékosan tüzeltek egy időben a tüntetőkre és a rendőrökre is, hogy így bőszítsék fel egymás ellen a két szemben álló társaságot. Február 20. volt a kijevi tüntetések legvéresebb napja, két nappal később Viktor Janukovics ukrán elnök elmenekült az országból.
©
1. helyezett - portré, egyedi - Moree, Ausztrália: Laurinda. A lány a lila ruhájában várja a buszt, hogy elvigye vasárnapi iskolába. Laurinda egyike az olyan társadalmilag elszigetelt, hátrányos helyzetű fiatal nőknek Ausztráliában, akiknek a szegénység mellett rasszizmussal és erőszakkal is szembe kell néznie.
©
3. helyezett - portré, sorozat - Breda, Hollandia: Kadétok. Portrésorozat a Koninklijke katonai akadémia hallgatóiról.
©
1. helyezett - általános hírek, egyedi - Donyeck, Ukrajna: Konyhaasztal. Megrongálódott tárgyak egy konyhaasztalon Donyeck belvárosában 2014 augusztusában. A tüzérségi lövedékek 2014 augusztus 10-e és 26-a között 3 embert öltek meg a városban.
©
2. helyezett - általános hírek, egyedi - Földközi-tenger, Olaszország: Mentőakció. Kimentett hajótöröttek egy mentőcsónakban Líbia partjaitól északra 35 km-re egy olasz haditengerészeti fregattról. Miután 2013-ban férfiak, nők és gyerekek százai fulladtak a tengerbe Szicília és Málta partjainál, az olasz kormány a Mare Nostrum művelet keretében a haditengerészet egységeivel menti a menekülteket a tengerből. Csak 2014-ben 170 081 embert mentettek ki, és vittek Olaszországba. 42 ezren érkeztek Szíriából, 34 ezren Eritreából, tízezren Maliból, kilencezren Nigériából, ugyanennyien Gambiából, hatezren Palesztinából és több mint ötezren Szomáliából.
©
1. helyezett - általános hírek, sorozat - Freetown, Sierra Leone: Ebola Sierra Leonéban. Sierra Leone-i orvosok egy ebola okozta fájdalomtól delíriumba esett férfit visznek vissza az elkülönítőbe, ahonnan megszökött. A zavart férfinak még azelőtt sikerült megszöknie a karanténból, mielőtt az ebola végstádiumánál szokásos görcsöktől szenvedni kezdett volna. A képen látható férfi nem sokkal a fénykép elkészülte után meghalt.
©
2. helyezett - általános hírek, sorozat - Abuja, Nigéria: Tömeges emberrablás Nigériában. Három nigériai eltűnt lány iskolai formaruhája. Hauwa Nkeki ezt a levelet írta testvérének iskolai füzetébe: - Drága Nkeki testvérem, millió üdvözlet neked, ezer a barátaidnak, egy sem az ellenségeidnek. - Hauwa egyike annak a 300 elrabolt lánynak, akiket az iszlamista Boko Haram 2014. április 14-én rabolt el az észak-nigériai, isten háta mögötti kis Chibok városi kollégiumból. A Boko Haram név körülbelül annyit jelent: a nyugati oktatás bűnös. A csoport úgy hiszi, a lányoknak nem szabad iskolába járniuk, a fiúknak pedig csak a Koránt szabad tanulmányozniuk. Az utóbbi években a kényszersorozással összegyűjtött Boko Haram-katonák falvakat égettek porig, és állandó zavargásokat keltenek. Sok ezer ember vesztette életét, országrészek enyésztek el. De egészen a lányok elrablásásig nem keltette fel az ügy sokak érdeklődését. 2014 májusában a tömeges emberrablás ügyében indult hashtagkampány villámgyorsan terjedt el világszerte a Twitteren keresztül. Egy héten belül több mint 2 millió tweet született a témában. A média felfigyelt, és hangot adott a tiltakozó akcióknak. De a beszámolók, tudósítások legtöbbjéből maguk a lányok hiányoztak.
©
2. helyezett - mindennapi életünk, egyedi - Baroncea, Moldova: Árván maradt testvérpár. Igor és Artúr kilencedik születésnapjuk alkalmából csokit hoztak osztálytársaiknak. Az ikertestvérek kétévesek voltak, amikor anyjuk Moszkvába utazott egy építési munkára, és meghalt. Apjuk nincs. A két fiú is egyike annak a több ezer gyereknek, akik szülők nélkül nőnek fel Moldovában. A moldovai fiatalok külföldre mennek, kicsi gyerekeket és egyre fogyatkozó öregeket hagyva maguk után.
©
2. helyezett - mindennapi életünk, sorozat - Dakka, Banglades: Ami megmarad. John az unokája keménykalapjában. "(...) John és Prova, a nagyszüleim. Ahogy felnőttem, sok szeretetet és törődést kaptam tőlük. Fiatalok voltak és erősek. Ahogy az idő múlt, minden a maga módján formálódott. A testek más formákat vettek fel és a kapcsolatok eltávolodtak. A nagymama haja megőszült, a falakról peregni kezdett a vakolat és csak a tárgyak maradtak. Minden egy szobában összpontosult. Mindig szerették azt, ha őket fotóztam, mert akkor több időt töltöttem velük és nem érezték magukat magányosnak. Mióta Prova meghalt, gyakrabban próbálom Johnt meglátogatni. Mesél nekem a régi életükről és hogy hogyan találkoztak. Annyi történet van. Az élet itt csendes, megállt az idő. Minden várakozik; várakozik valami után, amit nem értek teljesen."
©
1. helyezett - hosszú távú projektek, sorozat - Családi szeretet. 1993 januárjában a 18 éves Julie az Ambassador Hotel előcsarnokában állt mezítláb, lehúzott sliccel és egy nyolcnapos csecsemővel a karján. San Francisco lepukkant negyedében élt, élettársától és első gyermekének, Rachelnek az apjától, Jacktől elkapta az AIDS-et is. A lányt a nevelőapja megerőszakolta, 14 évesen menekült el otthonról, majd 15 évesen drogfüggő lett, sikátorokban élt és prostitúcióra kényszerült. A fotós 21 éven keresztül követte Julie életét San Franciscótól az alaszkai erdőkig. A nő 2002-ig öt gyermeket szült, de az állam mindet elvette tőle. Egyiküket ellopta a kórházból, amiért börtönbe is került, 2008-ban azonban hozta világra hatodik gyermekét, Elyssát, akit végül megtarthatott.
©
1. helyezett - sport, egyedi - Rio de Janeiro, Brazília: A játék véget ért. Messi találkozása a világbajnoki trófeával – nem lett az övé. A Rio de Janeiróban 2014. július 14-én lejátszott döntőben ugyanis - Mario Götze hosszabbításban szerzett góljával – Németország 1-0-ra legyőzte Argentínát a Maracana stadionban.
©
2. helyezett - sport, egyedi - New Jersey, USA: Kapd el, mint Beckham. Odell Beckham (13) egykezes elkapott touchdown-ja a New York Giants és a Dallas Cowboys amerikaifutball-összecsapásán. A meccset a Giants Otthonában, a MetLife stadionban játszották.
©
1. helyezett - természet, egyedi - Suzhou, Kína: Majmot idomítanak cirkuszi mutatványokra. Egy majom lekucorodik, fedezékbe vonul, miközben a trénere, Qi Defang közelít hozzá egy cirkuszi idomítás során Kína Anhui provinciában található Suzhou városában. Suzhou-ban több mint 300 cirkuszi társulat működik, a település a cirkusz szülővárosának számít Kínában.
©
2. helyezett - természet, egyedi - Kenya: A Samburu törzs fiatal harcosai életükben először látnak orrszarvút. A legtöbb Kenyában élő embernek nem adatik meg a lehetőség, hogy lássa a vadállatokat. Milliárdos, fegyveres bűnözők által szervezett orvvadászcsoportok pusztítják el az afrikai síkság állatait. Ugyan nagy figyelmet szentelnek a vadvilág nehéz helyzetére, az orvvadászok és a felfegyverezett vadőrök közti konfliktusra, de nagyon keveset beszélnek az orvvadászok és a bennszülöttek közti harcokról. Hiszen ezek a közösségek a kulcsszereplői az afrikai vadvilág megvédésének.
©
1. helyezett - természet, sorozat - Manaus, Brazília: Agyszívók. Amikor egy bizonyos gombafaj spórái egy hangyán landolnak, behatolnak a külső vázába és az agyába, majd ráveszik az állatot, hogy elhagyja normál élőhelyét és felmásszon egy fára. A gombákkal teli hangya egy levélre mászik, ahol elpusztul, a gombák pedig a testéből kiszabadulva ismét leesnek és újabb hangyákra esnek, a folyamat pedig elölről kezdődik. Egyes paraziták olyan szintre fejlődtek, hogy képesek manipulálni is a gazdatestet.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Ezek voltak az elmúlt év legszebb utazási képei

Az ismert fotóművész, Chris Coe által alapított ''tpoty.com – Travel Photographer of the Year Awards'' célja, hogy pályázat keretében minden évben összegyűjtse a világ legszebb utazási fényképeit. E kezdeményezést az évek során egyre nagyobb érdeklődés kísérte, melynek köszönhetően mára több kategóriában is versenybe szállhatnak akár hivatásos, akár amatőr fotográfusok. 2008-ban már a világ 60 országából neveztek: a legidősebb résztvevő nyolcvannyolc, a legfiatalabb mindössze ötévesen regisztrálta magát. A zsűri – Coe vezetésével – igen változatos: rangos természetfotósok, fotóművészek, képkereskedők, szerkesztők bírálják a beküldött pályamunkákat. Válogatásunk 2014 legjobb képekből.

Stiller Ákos Nagyítás

Ez volt 2014: Az év képekben – Nagyítás-fotógaléria

Ukrajnai polgárháború, dél-koreai komptragédia, lelőtt maláj utasszállító, ebolajárvány: az év legfontosabb eseményei közül sokban semmi szívet melengető nincsen, de talán reményt ad, hogy az év Nobel-békedíját megosztva egy 17 éves pakisztáni diáklány kapta. A hvg.hu képösszefoglalója 2014 legmeghatározóbb eseményeiről.

Iliás-Nagy Katalin Nagyítás

Az év sportfotói

Ünneplő győztesek, nagy vesztesek, történelmi csaták, megdöntött világrekordok... helyett látványos, elkapott pillanatokból válogattunk. Szerintünk ez volt a 2014 a sportolók világában.

hvg.hu Nagyítás

33. Sajtófotó – a magyar fotóriporterek legjobb képei

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya harmincharmadik alkalommal írta ki a Magyar Sajtófotó Pályázatot, amelyre 243 fotográfus, 2738 pályázattal, összesen 7164 képpel pályázott. A kategóriák közül az Emberábrázolás-portré kategóriára érkezett a legtöbb pályamű, a zsűri összesen 506 egyedi és sorozat pályamű közül válogathatott. Tartalmilag is ezeket a kategóriákat értékelte kiemelkedőnek a nemzetközi zsűri.