Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Világhódító útjára indult a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép, Varga Mihály buszt vezetett, Angela Merkel robottal pacsizott, a gólyák pedig visszatértek Magyarországra. A hét eseményei képekben.

Tiltakozó Tibeti Újdelhiben – Mintegy száz, Kína újdelhi nagykövetsége előtt tüntető tibetit vettek őrizetbe kedden. A tüntetők a kínai uralom elleni elbukott tibeti lázadás 56. évfordulója alkalmából próbáltak élőláncot alkotni a kínai diplomáciai képviselet előtt. Többen közülük a ''Szabad Tibetet'' és a ''Kelj fel a szabadságért'' jelszavakat kiáltozták, míg mások vaslánccal kötötték magukat egymáshoz. Az 1959-es tibeti lázadás során a dalai láma elmenekült Tibetből, és létrejött a tibeti emigráns kormány Indiában. Aktivisták elmondták, hogy megmozdulásukkal a 2009 óta önmagát élve elégető 130 tibeti emlékének adóztak, akik így tiltakoztak a kínai uralom ellen.
©
Elstartolt Abu-Dzabiból hétfőn kora reggel a Solar Impulse 2 elnevezésű napelemes svájci repülőgép, amelynek két pilótája be akarja bizonyítani, hogy lehetséges körberepülni a Földet egyetlen csepp hagyományos, környezetszennyező üzemanyag nélkül. Azt tervezik, hogy keletre indulva és 35 ezer kilométert megtéve ide térnek vissza körülbelül öt hónap múlva. Útjuk az Arab-tengeren át Indiába, majd Mianmaron át Kínába vezet. Innen átrepülik a Csendes-óceánt, átszelik Észak-Amerikát, majd az Atlanti-óceán felett is átkelnek, hogy Dél-Európán és Észak-Afrikán keresztül visszatérjenek kiindulópontjukra. A hosszú úton tucatnyi köztes megálló szerepel, a pilóták ezek alkalmával váltják egymást az együléses repülőgépen. A SI2-es 72 méteres szárnyfesztávolsága eléri az Airbus A380-ét, súlya azonban mindössze 2300 kilogramm, ami 150-ed része a Superjumbo becenevű nagygépnek. A 2014 áprilisában bemutatott repülőgép végsebessége 140, utazósebessége 90 kilométer/óra. A világkörüli utat azonban a tervek szerint viszonylag alacsony – 50 és 100 kilométer közötti – sebességgel, 8500 méteres magasságban, 25 levegőben töltött nap alatt teszi majd meg. A képen a Solar Impulse 2 landol Maszkatban, Omán fővárosában.
©
Az Evopro cég magyar fejlesztésű és magyar gyártású elektromos buszát mutatta be hétfőn Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
©
Egy nő megérinti hozzátartozója nevét az áldozatok emlékművénél, a Mijagi prefektúrabeli Szendajban március 11-én, a Japán északkeleti partvidékén történt földrengés és szökőár negyedik évfordulóján. A Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés és az általa kiváltott szökőár következtében csaknem 19 ezer ember életét vesztette.
©
Lepacsizott Angela Merkel német kancellár Aszimóval, a japán Honda autó- és motorgyártó cég humanoid robotjával a tokiói Miraikan tudományos és innovációs múzeumban. Az 1999-2000-ben kifejlesztett Aszimó a múzeumban tárlatvezetőként kezdett dolgozni 2013-ban, de több helyen is bemutatták már szerte a világban.
©
Összeütközött két helikopter hétfőn Argentínában a TF1 francia kereskedelmi tévé túlélőshow-jának forgatása közben, a balesetben tíz ember vesztette életét, köztük nyolc francia. Az áldozatok között volt három sportoló híresség, Florence Arthaud női vitorlázó, Camille Muffat úszónő és Alexis Vastine ökölvívó is.
©
A szövetséges katonai erők mozgósítható egysége vesz részt egy hadgyakorlaton az iraki Kerbelában. Iraki kormányerők és a velük szövetséges síita milicisták heves harcot vívnak az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet fegyvereseivel.
©
Egy biztonsági őr figyeli a plenáris ülést a 12. Országos Népgyűlésen Pekingben
©
Benjamin Netanjahu (Likud Párt) és Jichák Hercog (Cionista Tábor) arcképe váltja egymást egy tel-avivi forgó óriásplakáton. A jövő keddi izraeli parlamenti választások előtti utolsó közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki balközép Cionista Tábor mintegy négy mandátummal megelőzi a kormányzó jobbközép Likud Pártot.
©
A NASA által közreadott felvételen a Szojuz TMA-14M orosz űrhajó ejtőernyővel fékezett leszállóegysége földet ér a kazahsztáni Dzsezkazgan várostól délkeletre március 12-én. A Nemzetközi Űrállomásról visszatérő orosz Alekszandr Szamokutyajev és Jelena Szerova, valamint az amerikai Barry Wilmore csaknem hat hónapot töltött a világűrben.
©
Ügyfelek várakoznak a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. ügyfélszolgálati irodája előtt az V. kerületi Báthory utcában kedden, miután az MNB részlegesen felfüggesztette a cég tevékenységi engedélyét. Különösen jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt nyomozás is indult, de az ügynek nincs gyanúsítottja.
©
Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken reggel sajtótájékoztatót tartott annak nyomán, hogy a Financial Times megszellőztette, hogy az Európai Bizottság a leendő paksi blokkok fűtőanyagának Oroszországból történő kizárólagos importja miatt megvétózza a paksi szerződés erre vonatkozó részét.
©
Ukrán zászlóval díszített Lenin az ukrajnai Szlovjanszkban. Amerika beleegyezett, hogy katonai támogatást nyújtson az oroszbarát lázadók ellen küzdő ukrán katonáknak.
©
Egy maszkot viselő palesztin tüntető félredob egy könnygáztartályt, amelyet izraeli biztonsági erők lőttek ki rá. Ramallah közelében egy egyetem diákjai azért vonultak az utcára, hogy palesztin diákok izraeli bebörtönzése ellen demonstráljanak.
©
Utcazenész fuvolázik a New York-i tőzsde épületénél
©
VW Golf összeszerelő üzeme Wolfsburgban, Németországban
©
Színész táncol az Ének az esőben próbáján a párizsi Chatelet színházban
©
Bemutatták a nagyközönségnek a sydney-i Taronga Állatkert három újszülött, zöld színű, sisakos kaméleonját (Chamaeleo calyptratus) szerdán. Az állatkertben az elmúlt időszakban több mint 20 sisakos kaméleon született.
©
Légi fotó belvíz alatt álló szántóföldről Nagykanizsánál
©
Visszatértek a fehér gólyák Magyarországra
©
Márciusi havazás a Mátrában
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Így fest Debalceve pokla

Kertelés nélkül mutatják be a kelet-ukrajnai háború poklát azok a képek, amelyeket egy szabadúszó fotóriporter készített az oroszbarát lázadókról. Max Avdeev a felkelők Első Szlavjanszki Brigádja nevű alakulatát követte. A stratégiailag fontos Debalcevét szerdán adták fel az ukrán katonák, miután nem tudták visszaszorítani a helyi önkéntesekből verbuválódott csapatokat, amelyeknek a hírek szerint orosz parancsnokaik voltak. A fegyvereket is állítólag az oroszok adták. A várost az elmúlt hetekben a felismerhetetlenségig lerombolták, a civilek elmenekültek, de így is nagyon sok a halott. A lövészárkokban készített képek a világháborús hadszíntereket idézik faggyal, szürkeséggel, temetetlen halottakkal és elgyötört katonákkal.

Neuberger Eszter - Stiller Ákos Nagyítás

Kárpátalja: háború a mindennapokért

Csütörtökön sikerült tető alá hozni a fegyverszünetet Ukrajna és az oroszok által támogatott szakadárok között, kérdés, hogy az egyezmény pontjait mennyire sikerül betartatni a felekkel. Miközben a nemzetközi tárgyalások zajlottak, a hvg.hu munkatársai a Magyar Református Szeretetszolgálat segélyszállítmányát kísérve Kárpátalján jártak, ahol azt tapasztalták, hogy a lakosság értelmetlen háborúként éli meg a kelet-ukrajnai harcokat, a gazdaság csődközelben, a közigazgatás pedig romokban.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Gyönyörű képek az év kertfotósaitól

Ismét csodálatos képeket díjaztak a nyolcadik alkalommal meghirdetett ''Garden Photographer of the Year'' fotópályázaton, mely profi és amatőr kategóriában egyaránt nyitott mindenki számára. A nyolc kategórián kívül külön verseny várja a tizenhatodik életévüket még be nem töltött fotósokat, emellett a képekkel további projektekre nevezhetnek. Válogatásunk a díjazott munkákból.

hvg.hu Nagyítás

Kiürült Koszovó: vajon ők is a megélhetésért menekülnek?

Miközben naponta Németország fele tartó koszovóiak százait tartóztatják fel Magyarországon, az alig kétmilliós Koszovó lakóit a magyar szigor sem riasztja el attól, hogy újra és újra megpróbálják elhagyni hazájukat. Hiába kezdett a koszovói kormány kivándorlásellenes kampányba, a szegénység, munkanélküliség, kilátástalanság és reménytelenség elől már olyan sokan menekültek el, hogy a hét éves függetlenségét ünneplő fiatal ország eredetileg kétszázezres fővárosa, Pristina ma már szinte szellemvárosnak tűnik. Képriportunk az elhagyatott Koszovóból.