Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egész világot sokkolta a Germanwings lezuhanása, amiben 150 ember halt meg, és amiről kiderült, a másodpilóta szándékosan pusztította el gépet. Itthon tovább gyűrűzött a Quaestor-botrány, a budai felújítások miatt alig lehet közlekedni a városban. Árvíz Chilében, áramszünet Amszterdamban és kezdődik a nyári időszámítás. A hét eseményei képekben.

Bolt kirakata és a tükröződő Váci utca az utolsó normál vasárnapi nyitvatartási napon.
©
Közlekedési káosszal kezdődött a hét Budapesten. Egy időben kell elvégezni a kényelmetlenséggel járó építkezéseket, hogy tartani tudják az uniós határidőket, és ne kelljen többször is lezárni egymáshoz közel eső területeket – egyebek mellett ezzel indokolta a BKK azt, miért vált hétfőtől a szokottnál is nehézkesebbé a főváros közlekedése. Építik Budán a fonódó villamoshálózatot, felújítják a 4-es, 6-os villamos pályájának jelentős részét, tart a Széll Kálmán tér átépítése, és a Margit hídon is végeznek kisebb garanciális munkákat. Mindezt egyszerre, sok héten át.
©
Csütörtök délután a Quaestor-üggyel összefüggésben három személyt állítottak elő a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, az egyik Tarsoly Csaba volt, a csoport vezére. Kormányzati politikusok már kedden arról beszéltek, hogy 48 órán belül Tarsoly Csaba előzetes letartóztatásba kerül.
©
Megszokott látvány Budapesten – megkezdődött a lomtalanítás a VIII. kerületi Lujza utcában.
©
Mentőcsapatok dolgoznak a francia Alpokban fekvő Seyne-Les-Alpes közelében. A Lufthansa leányvállalatának, a Germanwings légitársaságnak a Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe kedden hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. Közvetlenül a katasztrófa előtt a gép hirtelen ereszkedni kezdett, és nem válaszolt az irányítótoronynak, vészjelzést sem küldött. A gép fedélzetén 150 ember – 144 utas és 6 tagú személyzet – tartózkodott, a szerencsétlenségnek nem volt túlélője. Később a repülőgép-szerencsétlenséget vizsgáló hatóságok megállapították, hogy a másodpilóta, Andreas Lubitz bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.
©
A Fehér Ház idei tudományos kiállításán Barack Obama is kipróbálta azt az innovatív meghajtású kerekesszéket, amelyet Kaitlin Reed massachusettsi diák tervezett. A vásár célja, hogy bemutassa a diákok által létrehozott újításokat a tudomány, a technológia, a matematikai és a mérnöki tervezés terén.
©
Egy férfi próbál meg átjutni a chilei Copiapó város egyik utcáján. Az egyébként száraz területen meglepő ez a fajta időjárás, eddig az áradásokban legkevesebb heten életüket vesztették és tizenkilencen eltűntek.
©
Ferenc pápa szakadó esőben érkezik a heti általános audienciára a vatikánvárosi Szent Péter téren.
©
A nagy szárazság miatt bozóttüzek pusztítanak a Los Alerces Nemzeti Park közelében Argentínában. A tűzben több száz növényfaj pusztult el eddig, és a lángok most már az állatállományt is veszélyeztetik.
©
Kurd férfiak ülnek a tábortűz mellett Kobane város elpusztult épületeinek árnyékában.
©
Egy férfi cipeli zsákmányát Szomália fővárosában, Mogadishuban.
©
A szíriai köztársasági gárda egyik női tagja tüzel rakéta meghajtású gránátfegyverével a lázadók elleni harcban Kelet-Damaszkuszban. A női zászlóalj 800 női katonából áll, és egy évvel ezelőtt jött létre azzal a céllal, hogy tartsák a frontvonalat Damaszkusz külvárosaiban.
©
A rendőrség 21, néhány hónapos kölyökkutyát foglalt le egy német állampolgártól a letenyei határátkelőnél szerdán. A kiskutyákat elfogadhatatlan körülmények között akarták – részben okmányok nélkül – külföldre vinni. A kutyakölykök ideiglenesen a nagykanizsai állatmenhelyre kerültek.
©
Markológép a németországi Garzweilerben lévő külszíni fejtésű barnaszénbánya területén.
©
Tűzoltók dolgoznak annak a gázrobbanásnak a helyszínén, ahol három többemeletes lakóépület összedőlt és négy lángra kapott New York Manhattan városrészében csütörtökön. A robbanásban a hatóságok szerint tizenkilenc ember megsérült, négyüknek válságos az állapota.
©
Iraki síita harcosok vesznek részt kiképzésen a Bagdadtól mintegy 160 kilométerre található Kufa városában.
©
Arany nyílméregbéka (Dendrobates auratus) a Nyíregyházi Állatpark hüllőovijában. A Nyíregyházára érkezett, Közép- és Dél-Amerika esőerdeiben élő parányi békák a világ egyik legmérgezőbb állatai, mivel bőrváladékuk erős méreganyagot tartalmaz. A mérget azonban nem a béka termeli, hanem az általa elfogyasztott mérgező ízeltlábúakból származik, és a bőrében koncentrálódik. A terráriumban tartott állatok tápláléka nem tartalmaz mérgeket, így bőrükben sem halmozódik fel méreganyag.
©
A divatbemutató egyik érdekes darabja a kétévente megrendezett Kínai Fashion Weeken.
©
Tulipánfesztivál az Oregon állambeli Woodburnben, a Wooden Shoe farmon.
©
Férfi mászik fel egy pálmafára az indiai Nalgondában, hogy egy agyagedénybe gyűjtse a pálmafa nedvét, amely a nagy népszerűségnek örvendő rizspálinka alapanyagául szolgál.
©
Csókolózó fiatal pár a közép-kínai Hubei tartományban, a virágzó cseresznyefák előtt.
©
Cergy, Franciaország – Vasárnap hajnalban óraátállítás lesz, kezdődik a nyári időszámítás.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

fm Nagyítás

A Down-szindróma világnapja

Március 21-e a Down-szindróma világnapja. A dátum oka egyszerű: A Down szindrómát – amely értelmi fogyatékosságot eredményez – veleszületett kromoszómahiba okozza, rendellenes osztódás miatt a 21-es kromoszómából egy többletkópia van jelen az érintettek DNS-ében. Gyanú vagy veszélyeztetettség esetén jelenleg a magzatvízből vagy a méhlepényből vett mintát vizsgálják meg, ezekből végezhetik el a DNS-elemzést. A mintavétel azonban kismértékben ugyan, de növeli a vetélés kockázatát. A Down-szindróma világszerte átlagosan minden 700. szülésnél fordul elő, az anyai életkor emelkedésével nő a kockázat is. Egy negyvenéves várandós nő magzata például 16-szor nagyobb valószínűséggel lesz Down-kóros, mint egy 25 éves nő gyermeke. A Down-babák őszinte, érzékeny, melegszívű emberek, könnyen beilleszkednek. Megfelelő, speciális módszerekkel szinte mindent képesek megtanulni. Bár értelmi képességeik korlátozottak, az önálló életre is képessé válhatnak folyamatos fejlesztéssel. Pillanatok Szabó Alexandra és Juhász Tamás Down-szindrómás pár életéből.

hvg.hu Nagyítás

Kiürült Koszovó: vajon ők is a megélhetésért menekülnek?

Miközben naponta Németország fele tartó koszovóiak százait tartóztatják fel Magyarországon, az alig kétmilliós Koszovó lakóit a magyar szigor sem riasztja el attól, hogy újra és újra megpróbálják elhagyni hazájukat. Hiába kezdett a koszovói kormány kivándorlásellenes kampányba, a szegénység, munkanélküliség, kilátástalanság és reménytelenség elől már olyan sokan menekültek el, hogy a hét éves függetlenségét ünneplő fiatal ország eredetileg kétszázezres fővárosa, Pristina ma már szinte szellemvárosnak tűnik. Képriportunk az elhagyatott Koszovóból.

Iliás-Nagy Katalin Nagyítás

Giccses képek a napfogyatkozásról

Hazánkban is láthat napfogyatkozást, ha pénteken a megfelelő időben tekint fel az égre – persze csakis védőszemüvegen keresztül. Addig is, hogy ráhangolódjunk a túlvilági hangulatra, napfogyatkozások a nagyvilágból. A giccs garantált.

hvg.hu Nagyítás

Vége a bűnös vasárnapnak, itt a pihenőnap!

A fogyasztás szentélyei helyett ma már a nyugalomé a főszerep, ahol egykor izgő-mozgó vásárlók foglalták el a parkolót, ott ma az idejüket értékesen együtt töltő családok pihenhetnek. Vasárnap, újra a miénk vagy! - a pihenőnap szentségét maximálisan figyelemben tartó fotóriportunk következik egy bűnös korszak végéről.