Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vasárnapra virradóra felborult egy menekülteket szállító hajó a Földközi-tengeren. A szerencsétlenül járt, illegális bevándorlókat szállító hajó Líbia partjaitól 110 kilométerre süllyedt el. A hajókatasztrófa egyik túlélője szerint a hajón összesen 950-en tartózkodtak, köztük 40-50 gyermek és körülbelül 200 nő. Az olasz hatóságok azt közölték, hogy egy közelben tartózkodó kereskedelmi hajó huszonnyolc embert vett a fedélzetre. Hétfőn ismét baleset történt, szintén illegális bevándorlókat szállító hajó futott zátonyra a Rodoszon fekvő Zefirosz tengerpartján. A mintegy 200 menekültnek sikerült sértetlenül partot érni. Az EU bel- és külügyminiszterei az egyre égetőbb kérdéssé váló menekültügy miatt hétfő délután egyeztetést tartottak, ugyanis a hajóra szálló kétségbeesett emberek már évek óta az életüket kockáztatják. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint idén eddig 20 ezer illegális bevándorló ért partot Dél-Európában, ez valamivel kevesebb, mint 2014 első négy hónapjában. Idén már több mint ötszáz bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren. Ennek oka, hogy az embercsempészek a líbiai kaotikus állapotok közepette embertelen körülmények között gyorsítják fel az emberek hajókra tételét. Ferenc pápa a nemzetközi közösség határozott és gyors fellépését sürgette a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében. "Fivéreink és nővéreink jobb életet és boldogságot kerestek, mivel éheztek, üldözték őket, sebeket ejtettek rajtuk, kizsákmányolták őket és háborúk áldozatai voltak" – mondta beszédében a katolikus egyházfő.

Illegális bevándorlók Kréta szigetétől nem messze 2014 márciusában. Ők szerencsések voltak, a parti őrség sikeres mentőakció során 408 illegális bevándorlót – köztük 100 nőt és gyermeket – mentett meg.
©
©
Egy szíriai menekült által készített fotón jól látható, milyen körülmények között kénytelenek a menekültek utazni. A vízen sodródó hajót Korfutól nem messze mentették ki, 700 emberrel a fedélzetén, 2014 decemberében.
©
Észak-afrikai menekültek eveznek egy gumicsónakban Spanyolország legdélebbi városa, Tarifa partjai felé 2012. november 13-án. A spanyol parti őrség később elfogta a menekülteket.
©
Szintén felfújható gumicsónakokkal próbálkoztak 2012 decemberében.
©
©
©
Akik túlélték az utat, valóban hálát adhatnak.
©
Egy sikeres átkelő reakciója 2012-ben.
©
Figyelem!
A kép megtekintését kizárólag erős idegzetű, felnőtt látogatóinknak ajánljuk!
Tovább a fotóra...
A líbiai partoknál borult fel egy hajó 2014 augusztusában. Mintegy száz holttestet a hajó roncsai közé akadva, hetvenet pedig a partra sodródva találtak meg, 16 embert sikerült megmenteni. A hajón afrikai – elsősorban szomáliai, etiópiai és eritreai – menekültek akartak Európába jutni.
©
©
Kigyulladt és elsüllyedt egy illegális bevándorlókat szállító hajó az Olaszországhoz tartozó földközi-tengeri sziget, Lampedusa partjai előtt, a balesetben legalább 300-an életüket vesztették 2013 októberében. A képen a hajószerencsétlenség áldozatainak koporsói a lampedusai repülőtér hangárjában.
©
Kisgyerekek is voltak az áldozatok között.
©
Illegális bevándorlók az olasz parti őrség egyik mentőhajójában a dél-olaszországi Corigliano kikötőjében, miután kimentették őket a tengerből 2015. április 15-én.
©
Illegális bevándorlók az olasz parti őrség egyik hajóján, Szicília kikötőjében 2015. április 16-án. Néhány nappal korábban a tengerből mentették ki őket, ugyanis a Líbiából Olaszországba tartó menekülthajó 144 emberrel a fedélzetén mintegy 130 km-re a líbiai partoktól felborult, a balesetben kilenc menekült életét vesztette.
©
Az olasz haditengerészet által közreadott kép illegális bevándorlókról, mielőtt felszállítják őket a San Giusto hadihajóra az Olaszországhoz tartozó, földközi-tengeri Lampedusa sziget közelében 2014. augusztus 23-án.
©
Süllyedő hajóról kimenekített kisgyerek Máltán, 2014 augusztusában.
©
Hajójuk elsüllyedését túlélő menekültek Závijában, Líbiában.
©
A spanyol vöröskereszt egyik önkéntese vigasztal egy észak-afrikai férfit, aki nemrég tudta meg, hogy egyik társa meghalt.
©
Egy olasz parti őrség által elfogott menekült április 12-én.
©
Mintegy hétszáz ember is a tengerbe veszhetett amiatt, hogy egy menekülteket szállító hajó elsüllyedt a Földközi-tengeren Líbia és Olaszország között a hétvégén. A szerencsétlenül járt, illegális bevándorlókat szállító hajó Líbia partjaitól 110 kilométerre süllyedt el. A katasztrófának 28 túlélője van.
©
Hétfőn ismét baleset történt, szintén illegális bevándorlókat szállító hajó futott zátonyra a Rodoszon fekvő Zefirosz tengerpartján. A mintegy 200 menekült nagy részének sikerült sértetlenül partot érnie. Legalább három ember, köztük egy gyerek életét vesztette.
©
©
A tenger után pedig jönnek a kerítések – Lampedusa, menekülttábor.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!