Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tüntető ápolók, macedóniai összecsapások, Federer szervája, mozdonyvezetők sztrájkja és újabb földrengés Nepálban - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Repülőgép a Gravelly Point Park felett az USA-ban, Arlingtonban
©
Hiúz egy ház kerítésén Colorado Springsben
©
Összecsapások után a macedóniai Kumanovo városában. Huszonkét ember, köztük nyolc rendőr halt meg az ország északi található, albán többségű városban, amikor a hatóságok állítólag felszámoltak egy albánokból álló terrorista csoportot. Harminc embert – köztük 18 koszovói albánt – le is tartóztattak terrorizmus gyanújával. A helyi lakosok közül sokan elmenekültek az órákig tartó tűzharc miatt. A mostani összecsapás volt a legsúlyosabb azóta, hogy 2001-ben hónapokig tartó összetűzések robbantak ki a kisebbségi jogok elismerését követelő albánok és a macedón hadsereg között. Az akkori konfliktus azzal zárult, hogy szavatolták a 2,1 milliós lakosság negyedét számláló albánság jogait. Nem kizárt, hogy a mostani rendőri fellépés mögött részben a belpolitikai válság áll: az ellenzék sorra hoz nyilvánosságra titkos hangfelvételeket, amelyek szerint Nikola Gruevszki miniszterelnök és a kormány tagjai folyamatosan törvénysértéseket követtek el.
©
A Barrio 18 banda néhány tagjának letartóztatása San Salvadorban
©
Előkészületek Ingrid Bergman néhai svéd színésznő plakátjával, két nappal a 68. Cannes-i filmfesztivál kezdete előtt
©
''50 éve, hogy Pest egy darabját vesztettük el'' - az installációt csütörtökön lehetett látni a Blaha Lujza téren
©
Az Etna tűzhányó kitörése Catania közelében, Szicília szigetén
©
Műszaki mentők dolgoznak Philadelphiában, miután kisiklott egy személyszállító vonat. Az Amtrak vasúttársaság hét kocsiból álló vonatán 238 utas és ötfőnyi személyzet utazott, mikor a szerelvény több mint 170 kilométeres sebességgel érkezett egy olyan kanyarodó pályaszakaszhoz, amelyen óránként maximálisan 80 kilométeres sebességgel haladhatott volna. A vonat utasai közül nyolcan életüket vesztették, negyvenhárman kórházban vannak.
©
Palesztin gyermekek játszanak házuk romjain Gáza városában
©
Egészségügyi dolgozók vonultak kedd délután a Hősök teréről az Emmi épületéhez, hogy felhívják a figyelmet nehéz helyzetükre és anyagi megbecsülésükért, az egészségügy jövőjéért tüntessenek. A menet este fél 8 előtt nem sokkal érkezett meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma Arany János utcai épületéhez. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár 20 óra előtt jelent meg a helyszínen felállított színpadon, de a résztvevők kifütyülték, ahogy Cser Ágnes szakszervezeti vezetőt is. Zombor Gábor egy későbbi próbálkozásán azt ígérte: igyekeznek segíteni abban, ami a hatáskörük alá tartozik, a dolgozók többi kérését pedig képviselni fogják a megfelelő fórumon.
©
Egy rohingya és bangladesi bevándorlókat szállító hajó kapitányi hídja. Csütörtökön a malajziai hatóságok egy több mint ötszáz menekültet szállító hajót fordítottak vissza az ország északi Penang tartományának partjainál. A belügyminiszter emberségesnek nevezte az eljárást, de azt mondta, értésükre kell adni a menekülteknek, hogy nem látják őket szívesen. A hajóra szerdán találtak rá, feltöltötték üzemanyaggal, a menekülteket pedig ellátták élelemmel.
©
BB King koncert közben Párizsban 2012. július 9-én. A világhírű blueszenész 89 éves korában, 2015. május 15-én hunyt el. A Mississippi államban született Kinget minden idők egyik legjobb gitárosaként tartották számon. A Rolling Stone magazin 2003-ban harmadik helyre sorolta Jimi Hendrix és Duane Allman után. King számos gitárosra volt nagy hatással, köztük Eric Claptonra, és 1987-ben iktatták be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.
©
Európa legészakibb pontja, a norvégiai Nordkapp, azaz Északi-fok éjjeli világosságban
©
A svájci Roger Federer szervája a cseh Tomas Berdychnek az ATP tenisztornán
©
Nagyjából 30-40 tüntető ment el csütörtök délután a fővárosi Kossuth térre, hogy az egyetemek autonómiájáért szervezett tüntetésen kartondobozokból felépítsék az "Oktatási Autonómia Várát", tiltakozva ezzel a felsőoktatás újabb tervezett átalakítása ellen. Szerintük ez az építmény védi a hallgatók és oktatók közötti kapcsolatot, bár kissé féltik a széltől, valamint az esőtől.
©
Rojina Parajuli és Januka Khanal helyi lakosok házuk romjai előtt. Az épületet az újabb, a Richter-skála szerinti 7,4-es nepáli földrengés pusztította el a héten.
©
Halálra ítélték Dzsohar Carnajevet, a bostoni robbantásért felelős testvérpár életben maradt tagját. Az elítélt ügyvédjei várhatóan fellebbezni fognak az ítélet ellen. A két évvel ezelőtt - 2013. április 15-én - elkövetett robbantásban hárman haltak meg, köztük egy 8 éves kisfiú. A fivérek menekülés közben egy rendőrt is agyonlőttek. A bostoni bíróság esküdtszékének mind a tizenkét tagja arra szavazott, hogy a 21 éves Dzsohar Carnajev haljon meg - számolt be róla több hírforrás is.
©
Tehervonatok a Maschen rendező pályaudvaron a németországi Seevetal városában. Vasárnap ért véget a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság történetének eddigi leghosszabb sztrájkja: a mozdonyvezetők szakszervezetének (GDL) munkabeszüntetése 138 óráig tartott. A GDL az utóbbi tíz hónapban nyolcadik alkalommal szervezett sztrájkot, hogy nyomatékosítsa követeléseit a béremelésre vonatkozólag.
©
Méhecske London belvárosának egyik utcáján
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Iliás-Nagy Katalin Nagyítás

A vicsorgó tigris és a rántotta

Érettségiző diákok, építkezésen téglát rakó politikus, a győzelem napja Oroszországban, Velencei Biennálé, rántottának öltözött Rihanna, és kávézás a világűrben. Fényképalbum a hét eseményeiből.

Iliás-Nagy Katalin Nagyítás

Pokolból a halálba hajóznak a menekültek

Vasárnapra virradóra felborult egy menekülteket szállító hajó a Földközi-tengeren. A szerencsétlenül járt, illegális bevándorlókat szállító hajó Líbia partjaitól 110 kilométerre süllyedt el. A hajókatasztrófa egyik túlélője szerint a hajón összesen 950-en tartózkodtak, köztük 40-50 gyermek és körülbelül 200 nő. Az olasz hatóságok azt közölték, hogy egy közelben tartózkodó kereskedelmi hajó huszonnyolc embert vett a fedélzetre. Hétfőn ismét baleset történt, szintén illegális bevándorlókat szállító hajó futott zátonyra a Rodoszon fekvő Zefirosz tengerpartján. A mintegy 200 menekültnek sikerült sértetlenül partot érni. Az EU bel- és külügyminiszterei az egyre égetőbb kérdéssé váló menekültügy miatt hétfő délután egyeztetést tartottak, ugyanis a hajóra szálló kétségbeesett emberek már évek óta az életüket kockáztatják. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint idén eddig 20 ezer illegális bevándorló ért partot Dél-Európában, ez valamivel kevesebb, mint 2014 első négy hónapjában. Idén már több mint ötszáz bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren. Ennek oka, hogy az embercsempészek a líbiai kaotikus állapotok közepette embertelen körülmények között gyorsítják fel az emberek hajókra tételét. Ferenc pápa a nemzetközi közösség határozott és gyors fellépését sürgette a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében. "Fivéreink és nővéreink jobb életet és boldogságot kerestek, mivel éheztek, üldözték őket, sebeket ejtettek rajtuk, kizsákmányolták őket és háborúk áldozatai voltak" – mondta beszédében a katolikus egyházfő.

hvg.hu Nagyítás

Így érettségiztek ti

A magyarral és a matematikával elkezdődött az érettségi, amely a történelemmel és a nyelvekkel folytatódik majd. A magyar érettségi idei feladatait a diákok és a tanárok nehéznek ítélték, azt mondták, büszke lehet magára, aki jelest szerez. A keddi matematika feladatsor is nehezebb volt, mint amilyenre többen számítottak. Fotósunk körbenézett az izguló vizsgázók között.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Nepál: Élet a romokon

Tovább nőtt Nepálban az április 25-i földrengés halálos áldozatainak száma, a legfrissebb adatok szerint 7652-en veszették életüket, míg a sérültek száma 16 390-re emelkedett - közölte a helyi belügyminisztérium szerdán. A tájékoztatás szerint 10 718 kormányzati épület semmisült meg a 7,9-es erősségű rengésben, további 14 741 épület megrongálódott. Emellett 191 058 lakóház dőlt romba, míg 175 162 részleges kárt szenvedett.