Kudász Gábor Arionnak Az emberi lépték, Sopronyi Gyulának Kilencven perc, Stiller Ákosnak, a HVG fotóriporterének pedig a Roma Biblia című pályaművéért ítélt oda fejenként 500 ezer forintos támogatással járó ösztöndíjat a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj zsűrije, amely a három jelölt közül októberben hirdeti ki a nagydíjast, aki további 3,5 millió forintot vehet majd át.

Stiller Ákos: Roma Biblia

Magyarország lakosságának harmada él a szegénységi küszöb alatt, ebből a harmadból minden negyedik lakos mélyszegénységben él. Egy olyan ördögi körben, ahonnan a kitörés szinte reménytelen. Azoknak akiknek mégis sikerült többnyire van reményük és sok esetben ez a hitükből táplálkozik. Tucatnyi kisegyház végez roma pasztorizációs tevékenységet, térítik meg a szegénységben élőket, akik számára a hit jelenti sokszor az egyetlen reménysugarat, amiért érdemes sokadszorra is nekiveselkedni a munkakeresésnek, ami miatt lehet bízni abban, hogy jobbra fordul a másnap.

Biblia a konyhában Békésen
©
Az indiai Urdu atya által vezetett katolikus gyülekezet Körömön
©
A pünkösdista egyház ózdi gyülekezete, amit egyformán látogatnak romák és nem romák
©
Az ózdi megnyílt ajtók gyülekezetének kórusa. Az ózdi régióban az egyik legmagasabb a munkanélküliségi ráta Magyarországon.
©

Sopronyi Gyula: Kilencven perc

Kilencven perc a játékidő, kilencven perc, míg a reflektorok kigyúlnak, amik nem csak a pályát, hanem az stadionon kívüli világot is megvilágítják. Míg a több száz vagy ezer néző a stadionban történteket figyeli, erre az időre teljesen megváltozik a futballpályát körülvevő környezet. Olyan dolgok kapnak hangsúlyt és emelkednek más szintre a fény által, amik csak a mérkőzés idején láthatók, majd befejeztével ismét rejtve maradnak.

©
©
©
©

Kudász Gábor Arion: Az emberi lépték

Ottó heti hat napot dolgozik. Nyolcórás műszakja alatt 18.000 darab téglát ereszt ki a présen, ami 3-4 családi házra való tégla. Éjjel az álmait is a téglák népesítik be, de húsz év alatt mióta a romániai gyárban dolgozik, állítja egyszer sem gondolkodott el azon, hogy ő mit építene az egy napra jutó mennyiségből. Ottó hat tégla magas, ennyit átlagosan 15 másodperc alatt állít elő.   

Az automatizált üzemben a fázisokat öt munkás felügyeli. Az éjjel-nappal termelő csarnokokban nem lehet érzékelni az emberi jelenlétet. Tavaly egy takarítóra a rakodórobot rátett egy raklap téglát, 80 x 15 kg = 1,2 tonna. A világ legerősebb embere több mint két tonnát emelt fel.

A felelősség a morális világ építőeleme. A fizikai és a morális teher egyaránt hordozható, de mindkettőnek súlya van.

©
©
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Legendás magyar fotósok otthonaikban - Nagyítás-fotógaléria

A magyar fotóművészet legendás tagjait kérte fel Urbán Ádám arra, hogy életművük legkedvesebb felvételével együtt fényképezhesse le őket otthonaikban. A kiállítás a Magyar Fotográfusok Házában, a Mai Manó Házban tekinthető meg.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Budapesten az év fotográfiai kiállításai - Nagyítás-fotógaléria

A fotótörténet két szenzációs anyaga érkezik május végén a Nagymező utcába, Budapest fotóutcájába. A világ leghíresebb fotóügynöksége, a Magnum Photos legelső csoportos kiállítása, az Elsők a 120 éves Mai Manó Házban, míg nagyszabású, új vándortárlata, a Kontaktok a Capa Központban lesz látható 2014. május 27. és augusztus 24. között.

Nagyítás

Nagyítás-fotógaléria: Bánkuti András - mustra

A türelmes Bánkutya sokezer fotójából szemezget ez a rendhagyó Nagyitás-mustra, ezzel köszönve meg az együtt töltött éveket a HVG fotórovatának éléről másfél évtized után sajátos belátó önkéntességgel távozó Bánkuti Andrásnak az általa verbuvált csapat.

hvg.hu Nagyítás

Marc Riboud: a háborúellenes fotográfia ikonja – Nagyítás-fotógaléria

A kilencvenéves francia fotográfus Marc Riboud, aki az egyik leghíresebb, ikonná vált háborúellenes fotográfiát is készítette – amely a Howard Greenberg-gyűjteményből rendezett tárlaton is látható volt a Mai Manó Házban – most, távol-keleti utazása során készített fotográfiáival mutatkozik be.