Már-már szitokszóvá vált az utóbbi hónapokban a 2,5 milliós Koszovó neve, ahonnan ezrek indultak el (és indulnak ma is) a jobb élet reményében Nyugat-Európába – jobbára Magyarországon keresztül. A 2008 óta független országban kétségtelenül nagyon gyorsan bővül a lakosság, az ott élők fele 27 éven aluli, a gazdaság és a munkahelyek számának gyarapodása azonban messze nem tartja ezt az ütemet. Fotógalériánk Európa legfiatalabb országába visz el – úgy ezer kilométerre "Európától".

Útban a 2008 óta független Koszovó felé. A 2,5 millió lakosú országból az utóbbi hónapokban több hullámban érkeztek Nyugat-Európába a munkát kereső fiatalok.
©
A hagyományok szerint az albánok isten ajándékának tartották az idegeneket.
©
Mecset és elektromos vezetékek a dél-koszovói Pejában. Koszovóban minden gyorsan növekszik, de a leggyorsabban a népesség bővül.
©
Pristina, ballagó gimnazisták. A lakosság több mint fele 27 éven aluli.
©
Útbaigazítás, Janjevóban, a horvát többségű koszovói faluban, ahol horvátok száma több ezerről néhány százra zuhant.
©
Az éjszakai Prizenben. Az 1999-es függetlenségi háborúban szerzett sebek begyógyultak, a város Koszovó gyöngyszeme.
©
Átkelés a dél-koszovói Rugova-völgyben.
©
Kulla – hagyományos albán megerősített lakóház. A jószágok a földszinten, a családosok az első emeleten, az agglegények és a vendégek a legfelső szinten laktak.
©
Koszovóban már jóval kisebb a külföldi katonai jelenlét, a KFOR egységei csak elvétve jelennek meg az utakon. A képen egy osztrák katonai terepjáró.
©
Királykisasszony Janjevóban. A helyi horvát katolikus pap magyarul is beszél, nálunk tanult teológiát.
©
Kosovska Mitrovica - a megosztottság jelképe, délen az albánok, északon a szerbek éltek. Korábban súlyos összecsapások is voltak az Ibar-folyó partján levő városban, ma már nyugodtabb a helyzet, ám a bizalom még nem állt helyre.
©
Vízesés Dél-Koszovóban. Gyönyörű vidék, egyelőre fejletlen szolgáltatásokkal.
©
Pisztráng-étterem a Rugova-völgyben. Az albán konyha változatos és egészséges.
©
Szerb enklávé. A szerbek többsége elhagyta a függetlenné vált, albán többségű Koszovót, vagy északra, Mitrovica térségébe költöztek.
©
Fodrász Pejában, a bazársoron.
©
Szökőkút Pristinában. A város gyorsan épül, a belváros sokkal szebb, mint a függetlenség előtt volt.
©
Kosovska Mitrovica – ahol a szerbek változatlanul a Szerbiához való visszatérésről álmodoznak.
©
Koszovó nem a tervezett városépítésről szól, a városok és a közművek "organikusan" fejlődnek.
©
Drapéria lámpával, a pristinai etnográfiai múzeumban.
©
Velika Hoca - a koszovói bortermelés központja. A vörös borokat egy apátságban készítik, és elsősorban Szerbiában értékesítik. A borászat vezetője egy olyan szerzetes, aki élete első felében a kosárlabdázásból és küzdősportokból élt.
©
Kút a kullában - a kullák az évszázadok során több támadást is visszaverték, volt, amikor a vérbosszútól kellett megvédeni az ott lakókat. Állítólag egyes déli vidékeken még most is él a védettség szokása.
©
Vurstli a hegyekben.
©
Murat Krelani, buszsofőr. A társaság tulajdonosa Sémi, már hosszú ideje Magyarországon él.
©
Útban hazafelé, a távolság Budapestig, 900 kilométer.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Cannes: Saul fiáé a zsűri Nagydíja

Magyar film több mint harminc éve nem kapott ekkora nemzetközi elismerést. Nemes Jeles László alkotása, a holokausztot új megvilágításba helyező Saul fia a cannes-i filmfesztivál második legrangosabb díját, a Zsűri Nagydíját érdemelte ki vasárnap este. Azért is óriási bravúr ez, mert Nemesnek ez volt az első nagyjátékfilmje. A gálán a díjat Mads Mikkelsen nyújtotta át a rendezőnek, az Arany Pálmát végül meglepetésre a francia Dheepan, egy menekültekről szóló dráma kapta. Cannes 2015 képekben.

Stiller Ákos Nagyítás

Vastaps Európában: Turnén a Fesztiválzenekarral

Bár Fischer Iván saját bevallása szerint a mai napig nem döntötte el, hogy karmester akar lenni, harminc év alatt felépített egy olyan zenekart, amelynek a működését ma már világszerte tanulmányozzák. Képriport a Fesztiválzenekar legutóbbi koncertturnéjáról.

hvg.hu Nagyítás

Íme a Capa-nagydíj három jelöltje

Kudász Gábor Arionnak Az emberi lépték, Sopronyi Gyulának Kilencven perc, Stiller Ákosnak, a HVG fotóriporterének pedig a Roma Biblia című pályaművéért ítélt oda fejenként 500 ezer forintos támogatással járó ösztöndíjat a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj zsűrije, amely a három jelölt közül októberben hirdeti ki a nagydíjast, aki további 3,5 millió forintot vehet majd át.

hvg.hu Nagyítás

Emlékszik még rájuk? Az Eurovízió tíz éve

Kedd este eldől, hogy Boggie folytatja-e az utóbbi évek sikerszériáját az Eurovíziós Dalfesztiválon. 2011 óta egyre jobb helyezéseket érünk el, bár Friderika 1994-es negyedik helyezését még a tavalyi Running sem tudta behozni. De mi történt az Eurovízión az utóbbi tíz évben? Íme, a legfelemelőbb pillanatok.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Nepál: Élet a romokon

Tovább nőtt Nepálban az április 25-i földrengés halálos áldozatainak száma, a legfrissebb adatok szerint 7652-en veszették életüket, míg a sérültek száma 16 390-re emelkedett - közölte a helyi belügyminisztérium szerdán. A tájékoztatás szerint 10 718 kormányzati épület semmisült meg a 7,9-es erősségű rengésben, további 14 741 épület megrongálódott. Emellett 191 058 lakóház dőlt romba, míg 175 162 részleges kárt szenvedett.