Tetszett a cikk?

Év végi összeállításunk első részének képein a Charlie Hebdo szerkesztőségét ért támadástól az ukrajnai háborús válságon át menekült áradatig megjelennek a fontosabb események. Ám emellett jóval békésebb felvételeket is láthatnak.

Halálos robbanás ér egy bombaszakértőt Kairóban az ''Egyiptom Zsoldosai'' nevű terrorszervezet pokolgépének hatástalanítása közben. Az eset januárban történt. A robbanószerkezetet egy növénynek álcázták. A robbanásban az elhunyt tűzszerészen kívül három ember sérült meg.
©
A Charlie Hebdo párizsi vicclap szerkesztőségének támadói által hátrahagyott autó. Január 7-én feketébe öltözött maszkos terroristák támadták meg az újság párizsi központját, a brutális akcióban tuzenkét ember vesztette életét, köztük rendőrök és a szatirikus kap ismert karikaturistái: a ''Tignous'' néven alkotó Bernard Verlhac, a ''Wolinski'' néven rajzoló Georges Wolinski és a ''Cabu'' néven ismert Jean Cabut.
©
A Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett mészárlás után világszerte rengetegen fejezték ki részvétüket, és álltak ki a szólásszabadság mellett, a szabadszájú vicclap megfélemlítésével szemben. Franciaország több városában már szerda este tízezrek vonultak az utcára. A terroristákat három napon át tartó hajtóvadászat után likvidálták a francia kommandósok: két férfit egy nyomdaipari cég telephelyén, míg egy másik támadót egy túszejtés helyszínén, egy kóser boltban lőttek agyon.
©
Miroslaw Celka, az auschwitzi koncentrációs tábor túlélője a tábor felszabadításának hetvenedik évfordulóján január 27-én.
©
Az utcán ért gránáttalálat egy járókelőt a kelet-ukrajnai Donyeckben február 4-én.
©
Rakéta az oroszbarát szakadárok által ágyúzott kelet-ukrajnai városban, Kramatorszkban február 11-én. A rakétatámadásban nem csak a város repülőterét, hanem a környező lakónegyedet is több találat érte, tizenegyen meghaltak és több mint ötvenen megsebesültek. Mindez egy nappal azelőtt történt, hogy Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország vezetői Minszkben ülnek össze, hogy megpróbáljanak megoldást találni a kelet-ukrajnai válság politikai rendezésére.
©
Bemutató az ausztráliai Lara városában februárban rendezett légi parádén.
©
Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezető holtteste Moszkva belvárosában. Az elnök ellenfelének számító 55 éves Nyemcovot február 27-én lőtték agyon. A hivatalos nyomozás eredménye szerint a tettesek csecsenek voltak, akik azt akarták megbosszulni, hogy Nyemcov "támogatta a Mohamed prófétát kigúnyoló karikatúrák közlését". Kérdés, hogy ki hiszi el ezt a verziót, amikor köztudott, hogy Nyemcov Vlagyimir Putyin egyik éles hangú bírálója volt a parlamenten kívüli Parnasz párt és a Szolidaritás mozgalom társelnökeként.
©
Az ausztráliai Queenslandben gyerekek keresnek fedezéket az óriási hullámok elől egy parti sétányon. Februárban a szigetország északkeleti részén tomboló Marcia ciklon miatt több száz embert kellett evakuálni.
©
A Nuer törzs marhapásztorainak tábora a dél-szudáni Nyal környékén.
©
Buszokból épített barikád a szíriai Aleppóban. A lázadók a mesterlövészek elleni fedezékül emelték az útakadályt.
©
A Barack Obama amerikai elnököt szállító Air Force One repülőgép árnyéka az Erie-tó befagyott felszínén márciusban.
©
Kutatóalakulatok dolgoznak a márciusban lezuhant Germanwings utasszállító gép becsapódásának helyszínén, a francia Alpokban fekvő Seynes-les-Alpes-ban. A német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-as utasszállító gépén 150-en haltak szörnyet, és a fekete doboz vizsgálata nyomán bebizonyosodott, hogy a pszichiátriai kezelés alatt álló másodpilóta, Andreas Lubitz szándékosan vezette hegynek a repülőgépet, miután a kapitányt kizárta a kabinból.
©
43 év után aktivizálódott újra a chilei Calbuco vulkán. Az április kitöréskor az ország déli részén lévő tűzhányó 20 kilométeres körzetében elrendelték a lakosság evakuálását.
©
Csónakázók virágba borult cseresznyefaágak alatt a tokiói Csidorigafucsi Parkban márciusban.
©
Ferenc pápa látogatása az olaszországi Cosenza megyében található Cassano all’Ionio városában februárban.
©
Röntgenkép egy bőröndbe rejtett nyolc éves gyerekről, akit a marokkói-spanyol határon szúrtak ki. A poggyász egy 19 éves nőé volt, akit azért tartóztattak fel a határon, mert idegesnek tűnt, és azt gondolták, kábítószert csempészhet.
©
A burundi kormányzópárt félkatonai ifjúsági szervezetének tagja könyörög a katonáknak, hogy mentsék meg az otthonára támadó kormányellenes tüntetőktől. Az összecsapások abból fakadtak, hogy Nkurunziza elnök tavasszal bejelentette, hogy harmadszorra is indul a választásokon, holott az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodás is csak két mandátum kitöltését teszi lehetővé az államfőnek. Az államfő végül harmadik ciklusát is megkezdte.
©
A Szojuz TMA-14M orosz űrhajó ejtőernyővel fékezett leszállóegységének érkezése a kazahsztáni Dzsezkazgan várostól délkeletre március 12-én. A Nemzetközi Űrállomásról visszatérő orosz Alekszandr Szamokutyajev és Jelena Szerova, valamint az amerikai Barry Wilmore csaknem hat hónapot töltött a világűrben.
©
Helikopterből dobdtak le élelmiszert rohingya menekülteknek a thaiföldi Koh Lipe sziget közelben május közepén.
©
Televíziós felvétel a charlestoni mészárlással gyanúsított Dylann Storm Roof (középen) bírói kihallgatásáról június 19-én. Roof két nappal korábban kilenc afroamerikai hívőt lőtt agyon a dél-karolinai város egyik metodista templomában egy bibliaórán.
©
A charlestoni mészárlás egyik áldozatának, Clementa C. Pinckney lelkésznek a ravatala.
©
Rihanna érkezik a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum Ruhaintézetének jótékonysági gálaestjére. Az internetes közösség jót mulatott az énekesnő ruháján, melyet elsősorban rántottához hasonlítottak.
©
Mentőcsapatok dolgoznak az indonéz légierő lezuhant C-130 Hercules teherszállító repülőgépének roncsainál júniusban. A gépen utazó 113 ember meghalt, mellettük még három halálos áldozata lehet a katasztrófának, amely Szumátra szigetén, Medan városában történt.
©
Vlagyimir Putyin, Angela Merkel, Francois Hollande és Petro Porosenkó a minszki csúcstalálkozón február 11-én. A délkelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó kontaktcsoport tagjai Minszkben írták alá a szeptemberi megállapodások végrehajtásáról szóló 13 pontos intézkedéscsomagot: a dokumentum rendelkezik egyebek mellett a tűzszünet betartásáról, a nehézfegyverek visszavonásáról, a foglyok teljes cseréjéről, illetve arról is, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakaszon.
©
A kenyai hatóságok tizenöt tonna elefántagyart foglaltak le majd égettek el a Nairobi Nemzeti Park területén. Az elefántagyarak orvvadászok által lemészárolt elefántoktól származnak.
©
John Kerry amerikai külügyminiszter a Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel zajló kétoldalú tárgyalása szünetében a svájci Montreux-ben március 3-án.
©
A Turkish Airways török légitársaság sérült Airbus A330-as utasszállítójának kimenekített utasairól a katmandui Tribhuvan nemzetközi repülőtéren március 4-én. A gép leszállás közben megcsúszott, majd leszaladt a kifutópályáról és a füvön állt meg. A balesetben senki sem sérült meg súlyosan
©
Egy rohingya és bangladesi bevándorlókat szállító hajó kapitányi hídja május 12-én. A több mint ötszáz menekültet szállító hajót a maláj hatóságok fordították vissza a partoktól, a belügyminiszter emberségesnek nevezte az eljárást, de azt mondta, értésükre kell adni a menekülteknek, hogy nem látják őket szívesen. A hajót, miután rátaláltak, feltöltötték üzemanyaggal, a menekülteket pedig ellátták élelemmel, mielőtt visszaküldték őket.
©
A nepáli Rojina Parajuli és Januka Khanal a földrengésben elpusztult házuk romjai előtt. Májusban két erős földrengés is megrázta az ázsiai országot, az első rengés nyolcezer áldozaatot követelt.
©
Az azonos neműek házasságára vonatkozó népszavazáson szavazatot leadó meleg pár Dublinban május 23-án. A hivatalos végeredmény szerint az írországi szavazók 62,1 százaléka mondott igent a melegházasságra.
©
Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök a krüni Elmau kastélyszálloda kertjében a G7 csúcstalálkozó második napján június 8-án a németországi Elmauban.
©
Menekültek a szír-török határ egyik átkelőjénél június 14-én. A szíriai kurd harcosok és az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei között, a török határhoz közeli Tal-Abjadban vívott harcok miatt néhány nap alatt csaknem 13 ezren menekültek Törökországba. A szír határt később helyenként lezárták, hogy elejét vegyék egy humanitárius tragédiának. A határon várakozó menekülteket a török katonák és határőrök vízágyúkkal és figyelmeztető lövésekkel próbálták visszatartani, napokkal később a háborús övezetből szabadulni próbáló emberek áttörték a határ kerítését. Június közepéig több mint 1,8 millió szíriai és 200 ezer iraki állampolgár keresett menedéket Törökországban a szomszédos országokban dúló háborúk elől.
©
Kite-szörfös a montenegrói Ulcinj tengerpartján.
©
Indiai falusiak űzik el az elefántokat az indiai Kolabariban. A vadállatokat a földműveléssel egyre jobban kiszorítják természetes élőhelyükről, azok egyre többször tévednek a falvak környékére.
©
Rendőrök védekeznek az illegális házfoglalók kilakoltatása közben a fülöp-szigeteki Manilában június 26-án. A kilakoltatások ellen zavargásokká fajuló tüntetésekkel tiltakoztak többen.
©
Lovak tisztítása a hagyományos Appleby lóvásár előtt Nagy-Britanniában.
©
Migránsok próbálnak esőből ivóvízhez jutni a mianmari Rakhine településen.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!