Születésnapja után nem sokkal meghalt David Bowie, életük végéig börtönben maradnak a romagyilkosságok elkövetői, Golden Globe-díjat nyert a Saul fia, majd néhány nappal később Nemes Jeles László filmjét Oscar-díjra is jelölték. Nemes Jeles köszönő beszédében úgy fogalmazott, hogy neki a holokauszt nem egy elvont fogalom, hanem egy emberi arc, és azt kérte, "soha ne felejtsük el ezt az emberi arcot". Nemes Jeles már most beírta magát a filmtörténetbe, az ő arcát biztosan nem fogjuk elfelejteni. De történt még más is a nagyvilágban.

Nemes Jeles László átveszi a legjobb idegen nyelvű filmért járó Golden Globe-díjat január 11-én. Nemes Jeles a köszönőbeszédében úgy fogalmazott: ''a holokauszt egy absztrakt dolog lett az elmúlt években, számomra viszont inkább egy emberi arc'', majd arra hívta fel a figyelmet, hogy ''soha ne felejtsük el ezt az emberi arcot!''
©
Három nappal később Oscar-díjra jelölték Nemes Jeles László filmjét, a Saul fiát. Magyar alkotás utoljára 1989-ben szerzett jelölést a legjobb külföldi film kategóriájában, a győzelem pedig mindössze egyszer, Szabó István Mephistójával jött össze.
©
Életük végéig börtönben maradnak a romagyilkosságok elkövetői - így döntött a Kúria, amelynek harmadfokú eljárásában kedden végleg eldőlt Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt ügye. Fellebbezésnek helye nincs, nyolc év után lezárult a példátlan támadássorozat miatti büntetőeljárás. A vádlottak azt próbálták elérni, hogy helyezzék hatályon kívül a korábbi ítéletet és kezdődjön elölről az eljárás.
©
Két nappal 69. születésnapja, illetve az ahhoz időzített, zseniális új lemeze megjelenése után, január 10-én elhunyt David Bowie. Kiderült, 18 hónapos küzdelmet folytatott a rákkal.
©
Figyelem!
A kép megtekintését kizárólag erős idegzetű, felnőtt látogatóinknak ajánljuk!
Tovább a fotóra...
Kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az Isztambul történelmi belvárosában található Sultanahmet téren. A támadásért Törökország az Iszlám Állam terrorszervezetet tette felelőssé, ám eddig senki sem vállalta magára a merényletet. A robbantásban tíz ember meghalt - mind német állampolgárok -, tizenheten pedig megsebesültek. Törökország az isztambuli merénylet megtorlásaként csütörtökön tüzérségi csapásokat mért az Iszlám Állam iraki és szíriai állásait, a támadásban 200 iszlamista fegyveres halt meg.
©
Ferenc pápa a diplomáciai testület tagjait fogadta az új év alkalmából Vatikánvárosban.
©
Indiai szádhu, szent ember kannabiszfüstbe burkolózva készül a Gangaszagar hindu ünnepre. A kelet-indiai Kolkátától 100 kilométerre délre, a Gangesz deltájában elterülő Szagar-, más néven Gangaszagar-szigeten zarándokok százezrei merítkeznek meg a folyóban, mielőtt az beleömlik a Bengál-öbölbe.
©
Érdeklődők figyelik a Nebraskába induló amerikai elnök, Barack Obama helikopterének felszállását a Fehér Háznál szerdán.
©
Mariano Rajoy ügyvezető spanyol miniszterelnök, a Spanyol Néppárt elnöke és Soraya Saenz de Santamaria ügyvezető miniszterelnök-helyettes a parlamenti alsóházának alakuló ülésén szerdán Madridban Most először egy hárompárti megállapodás alapján nem a legerősebb párt adja az alsóház elnökét, de az még bizonytalan, ki alakíthat kormányt, mert a választásokon győztes Néppártnak egyedül nincs többsége. Mariano Rajoy nagykoalíció létrehozását ajánlotta a szocialista pártnak és a Ciudadanosnak. Azok ezt elutasították, de a javaslatot a Néppárt továbbra is fenntartja.
©
Erdőtűz füstje miatt a szemét törli egy lány a dél-afrikai Fokváros Ocean View negyedében.
©
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség díja a FIFA zürichi Aranylabda-gálája előtt tartott sajtóértekezleten, Zürichben. Az Aranylabdát idén Lionel Messi kapta. Ezt megelőzően 2009-ben, 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben lett ő a világ legjobb futballistája.
©
Kommandósok terrorizmus elleni gyakorlatozását ''figyeli'' rezignáltan Mahatma Gandhi szobra az indiai Bengaluruban, az állami törvényhozó testület épülete előtt.
©
A baloldal által is támogatott portugál államfőjelölt, Antonio Sampaio da Novoa mutatja be futballtudását az elnökválasztási kampányban Lagos városában.
©
12 állatból álló elefántcsorda Kambodzsa legnagyobb erdős területén, a Kardamom-hegység térségében - a kép a tizennégy éves védelmi program eredményeit jelzi, itt korábban a kipusztulás szélére került a faj, de a környéken élő egyedszámot így is csak 200-250-re teszik.
©
Partra vetődött rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinek tetemei a dél-indiai Tamil Nadu államban fekvő Manapad tengerpartján kedden. Több mint nyolcvan állat vetődött partra, illetve rekedt a sekély öblök vizeiben a halászfalu környékén.
©
A magyar Silver Power duó a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a Fővárosi Nagycirkuszban. Ők kapták a fesztivál Ezüst Pierrot-díját és a szakszervezet különdíját.
©
Fülöp-szigeteki hajléktalan kisfiú játszik azokkal a játékokkal, amelyeket szülei gyűjtöttek össze neki, miközben használt műanyag palackokat kerestek, melyeket eladhatnak a manilai hulladékudvaroknak.
©
A Duna Művészegyüttes Puszták népe című előadásának fotóspróbája a budapesti Várkert Bazárban. A táncelőadást január 11-én mutatták be Juhász Zsolt rendezésében.
©
Felhőkön áttörő napsugarak New York központjában, Manhattan déli részén.
©
Ködös erdő a Hármashatár-hegyről fotózva.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

"Ma egész máshogy néznek ki a csillagok" - David Bowie emlékére

David Bowie a modern popkultúra - vitán felül - legfontosabb alakja volt. Öt évtized alatt nem csak számos zenei irányzat előfutára volt, de bebizonyította azt is, hogy a folyamatos megújulás ellenére is lehet önazonosnak maradni. Ha Bowie nem kísérletezett volna évről évre, ha nem váltott volna stílust lemezről lemezre, akkor ma egészen másmilyen, valószínűleg jóval unalmasabb lenne a popzene, és sokkal sótlanabb lenne annak körítése is. A popzene kaméleonja azonban nem csak a zenében, de a filmben és a divatban is meghatározó, provokatív, zseniális szereplő volt. A rákkal vívott kegyetlen harcban, két nappal a 69. születésnapja és az erre időzített zseniális új lemeze, a Blackstar megjelenése után 69 éves korában, január 10-én hunyt el. Nagyításunkkal a nem mindennapi karrier előtt tisztelgünk.

hvg.hu Nagyítás

A januári nap, amely megrendítette Európát

Egy nap alatt vált komorrá a világ, és elárasztotta a közösségi felületeket, meg a lapok címoldalát a Je Suis Charlie felirat. Az ok tragikus volt: 2015. január 7-én feketébe öltözött maszkos férfiak támadták meg a francia Charlie Hebdo című újság párizsi szerkesztőségét, és tucatnyi embert öltek meg. A terrorakciók a következő napokban is folytatódtak, a támadásokban összesen tizenheten vesztették életüket, köztük civilek, rendőrök és híres karikaturisták. A terrorakció célpontjául szolgáló lap életben maradt munkatársai pedig a tragédia után is folytatták az újság működtetését.