Tetszett a cikk?

A mindig politikus Berlini Filmfesztivál, a Berlinale ezúttal sem hazudtolta meg magát, és erős üzenetet közvetít a világnak a menekültkrízisről. Az egyik helyszínt például mentőmellényekkel borították be, és az eddig bemutatott filmek közül a menekültválság gócpontjáról szóló olasz alkotás, a Fuocoammare (Tűz a tengeren) a legfontosabb díj, az Arany Medve legnagyobb esélyese. A nagy sztárok közül Emma Thompson aligha, Isabelle Huppert viszont nagyon bizakodhat abban, hogy a Meryl Streep vezette zsűritől díjat kap majd a febuár 20-ai zárógálán.

A kínai művész, Aj Vej-vej installációjával díszítették fel a berlini Konzerthaus falait és oszlopait. Mintegy 14 ezer mentőmellény emlékeztet a 2015-ben csúcsosodó menekültválásgra, amely természetesen a fesztivál filmjeinek kiemelt témája volt idén.
©
Emma Thomson érkezik az Alone in Berlin (Egyedül Berlinben) című film premierjére. A filmben egy a II. világháború alatt a náci propagandagépezet ellen a saját módján lázadó német házaspárt követhetünk végig. A Berlinben játszódó történet azonban nem nyerte el a kritikusok tetszését: eddig ezt tartják a versenyszekció leggyengébb alkotásának.
©
George Clooney és felesége Amal Alamuddin az Ave, Cézár! bemutatóján. A Coen-testvérek filmje volt az idei Berlinale nyitóattrakciója.
©
Kirsten Dunst oszt autogramokat a versenyszekcióban induló amerikai film, a Midnight Special című film premierje előtt.
©
Nem kell ahhoz egyetlen filmben sem szerepelni, hogy valakit magával ragadjon a díszbemutatóknak helyet adó Berlinale Palast előtti vörösszőnyeg hangulata.
©
Tilda Swinton az Ave, Cézár! stábjának fotózásán.
©
Joel Coen, az Ave, Cézár! forgatókönyvírója a sajtófotózáson. A filmet versenyen kívül vetítették Berlinben, és a kritika kedvezően fogadta a Coen-testvérek legújabb komédiáját.
©
George Clooney grimaszol a fotósoknak. "Nem tudtam, hogy ennyire hülye leszek a filmben" - mondta később a színész a sajtótájékoztatón, utalva ezzel az Ave, Cézár!-ban nyújtott alakítására.
©
A Berlinale fesztiváligazgatója, Dieter Kosslick táncol Anne Zohra Berracheddel, a 24 Weeks (24 hét) rendezőjével. A német film az egyik legmegosztóbb fogadtatást kapta a kritikusoktól a bemutató után.
©
Meryl Streep idén a zsűrielnök a Berlinalén. A színésznő először vállalt ilyen szerepet filmfesztiválon, de a sajtótájékoztatón elárulta, úgy érzi megbirkózik majd a nehéz feladattal.
©
Corentin Fila, Sandrine Kiberlain és Kacey Mottet Klein, a Quand on a 17 Ans (17-nek lenni) című film szereplői pózolnak a fotósoknak. A film az eddigi kritikák szerint esélyes lehet valamelyik komolyabb díjra a fesztiválon.
©
Sandrine Kiberlain francia színésznő fotózza az újságírókat a Quand on a 17 Ans (17-nek lenni) című francia film sajtótájékoztatóján.
©
(Balról jobbra) Giuseppe Fragapane, Pietro Bartolo, Gianfranco Rosi, Samuele Pucillo és Giuseppe del Volgo a Fuocoammare (Tűz a tengeren) című olasz film alkotói és színészei méltán boldogok a berlini premier után. A menekültválság gócpontjáról, Lampedusa szigetéről szóló film az eddig legjobban fogadott alkotás Berlinben. Nagy meglepetés lenne, ha nem kapna díjat.
©
Emma Thompson kifejezetten cinikusan fogadta az újságírói kérdéseket az Alone In Berlin sajtótájékoztatóján. Lehet, ekkor már ő is tudta, hogy enyhén szólva nem ájultak el a filmtől a nézők?
©
A kínai színész, Wu Lipeng a Crosscurrent című film fotózásán.
©
Isabelle Huppert a L'Avenir (A jövő) című film főszereplőjeként érkezett Berlinbe. A filmben egy filozófiatanár bőrébe bújó színésznő alakítását is díjra esélyesnek tartják eddig.
©
Corentin Fila (balra) és Kacey Mottet Klein a Quand on a 17 Ans (17-nek lenni) című film szereplői.
©
Sean McAllister rendező, a Mozi a békéért díjjal a berlini Konzerthausban.
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Álháború Várpalotán – hollandoknak

Január közepe óta holland katonák gyakorlatoznak Magyarországon. Hille Hillinga fotós csatlakozott a Várpalota Challenge-re érkezett csapatokhoz, s arcokat, helyzeteket, pillanatokat keresett, amelyek megmutatják például azt, mennyire képes egy gyakorlat lázba hozni a profi katonákat.

hvg.hu Nagyítás

Szíria: humanitárius katasztrófa előtt a török határnál

Drámai helyzet alakult ki a szír-török határon, miután az orosz légierő segítségével a szír kormányerők körbezárták Aleppót, és menekültek tízezrei indultak meg a török atár felé. Merkel hétfőn Ankarában tárgyalt, a török külügyminiszter kedden Magyarországra látogat.

hvg.hu Nagyítás

30 éves a Challenger-katasztrófa

A Challenger-katasztrófa volt az első amerikai űrkatasztrófa, amely repülés közben következett be. 1986. január 28-án az STS–51–L küldetés keretében indított Challenger űrrepülőgép 73 másodperccel az indítás után megsemmisült. A fedélzetén tartózkodó hét űrhajós meghalt: Greg Jarvis, Christa McAuliffe, Ronald Ervin McNair, Ellison Shoji Onizuka, Judith Arlene Resnik, Michael John Smith és Francis Richard Scobee. A későbbi vizsgálatok során arra a következtetésre jutottak, hogy az egyik gyorsítófokozat (SRB) tömítőgyűrűje okozta a balesetet. Az embert is szállító amerikai űrrepülés csak több mint kétéves szünet után, 1988. szeptember 29-én folytatódott az STS–26 küldetéssel. 2011 júliusában repült az utolsó űrsikló, az Atlantis, azóta az Egyesült Államoknak nincs olyan eszköze, amellyel embert tud küldeni az űrbe.

hvg.hu Nagyítás

Örömfényképezés: amikor a legjobb fotósok elszabadulnak Szegeden

Ha létezik az „örömzenélés”, akkor miért is ne létezhetne az „örömfényképezés” is? A Szegedi Műhely – fotóművészeti alkotótelep résztvevői a napi munkájukat félretéve saját örömükre alkottak, a végeredmény pedig művészi színvonalú fotóműtárgyak formájában 2016. február 11-től március végéig látható a szegedi Forrás Hotelben. Az alkotótelep alapítója és művészeti vezetője Szebeni András, a kiállítás kurátora Kincses Károly fotómuzeológus. A résztvevő művészek: Bánkuti András, Bácsi Róbert, Benkő Sándor, Fazekas István, Fejér Gábor, Gaál Zoltán, Hajdú D. András, Kiss-Kuntler Árpád, Mandur László, Móricz Sabján Simon, Németh György, Reviczky Zsolt. Az alkotótelep művészi színvonalára jellemző, hogy résztvevői közül öten nyertek díjat az idei Magyar Sajtófotó Pályázaton.

hvg.hu Nagyítás

Tanárok, diákok és egy túltolt bicikli esete

A szakadó eső ellenére ötezer pedagógus és diák vonult fel szerdán Miskolcon a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozva. A fáklyás felvonulás kiindulópontja az a Herman Ottó Gimnázium volt, ahol januárban a tanárok nyílt levélben panaszolták el, hogy mennyire megnehezíti az oktatást az új köznevelési törvény, a tanári adminisztráció, milyen problémát és túlterhelést jelent a Nemzeti alaptanterv, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által megvalósult túlzott központosítás. Tiltakozásukhoz a miskolci Földes Ferenc Gimnázium és a budapesti Teleki Blanka Gimnázium is csatlakozott. Mára több száz intézmény tantestülete és számos magánszemély támogatja kiállásukat.

hvg.hu Nagyítás

A riói karnevál arcai

Február 5-én vette kezdetét az idei karnevál Rio jelképes kulcsának átnyújtásával, amit Wilson Dias, vagyis Momo király, a karnevál ''uralkodója'' vehetett át Eduardo Paestől, Rio de Janeiro polgármestertől. Bár a leglátványosabb és legcsillogóbb Fiestát Rióban rendezik, a karnevál első napjától kezdve egészen hamvazószerda éjszakájáig minden brazíliai város megrendezi a maga karneválját, amelyen álarcosok, dobosok vonulnak fel. Az 1928 óta létező fesztivál csúcspontja a felvonulás a Sambadrome-ban, ahol a hónapok óta készülő szambaiskolák látványos díszletek közt mérik össze tudásukat. A hiedelmekkel ellentétben nem kizárólag a szambának, hanem más tradicionális táncoknak, így a maracatúnak, a xangónak és a marchinhának is komoly szerep jut.