Tetszett a cikk?

Új vezetők a Klik élén, vadkeleti jelenetek a Nemzeti Választási Iroda épületében, népszavazási kezdeményezés a menekültekről, Umberto Eco temetése, könnygáz a koszovói parlamentben, vonatbaleset Hollandiában - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Pénteken hivatalosan is bemutatta Palkovics László oktatási államtitkár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ új vezetőit: Pölöskei Gábornét, a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárt, és Jenei Zoltánt, a Pécsi Tudományegyetem kancellárját. Úgy vélik, egyszerűen át lehet alakítani hatékonyabb szervezetté, a szükséges pénzt pedig a kormány biztosítja: hétfőn 38 milliárdot kap az eladósodott szervezet.
©
Tolakodás, sorfal, sorban állás, kavarodás, kavarás – hétfőn a Nemzeti Választási Iroda épületében bontakozott ki a kis magyar abszurd. Egy néni, és a mellette felsorakozó kigyúrt, kopasz figurák fizikailag akadályozták meg a szocialista Nyakó Istvánt, hogy benyújthassa a vasárnapi nyitvatartásról szóló népszavazási kezdeményezésüket. A hvg.hu-n videón is megnézheti, hogyan törtek előre a kopaszok, és hogy örült-e a néni az újságíróknak.
©
Szerda reggelre kiderült: Kubatov Gábor titkárának gimnáziumi osztálytársa volt az a fiatalember, aki a népszavazási kérdést beadó Erdősi Lászlónét kísérte kedden a Nemzeti Választási Irodánál. Erdősi Lászlóné, a herceghalmi polgármester felesége csütörtökön közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy nem befolyásolták pártok, magánemberként adta be népszavazási kezdeményezését, és egyetért a vasárnapi zárva tartással.
©
Orbán Viktor a szerdai sajtótájékoztató után. ''Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?'' – rendkívüli sajtótájékoztatóan jelentette be szerdán Orbán Viktor, hogy a kormány népszavazást kezdeményez, és ezt a kérdést teszi fel. Egyben közölte, ha a Parlamentben döntenie kell, akkor nemet fog mondani a kvótára. A miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében tett bejelentést, sikeresen elterelve a figyelmet arról, hogy előző napon kopaszok akadályozták meg egy népszavazási kezdeményezés elindítását.
©
Könnygáz füstje gomolyog a koszovói parlament üléstermében Pristinában, miután ellenzéki képviselők könnygázpalackokat dobtak képviselőtársaik közé megakadályozva az új köztársasági elnök megválasztását. A köztársasági elnöki posztért Hashim Thaci külügyminiszter, valamint a Thaci vezette Koszovói Demokrata Párthoz (PDK) tartozó Rafet Rama indult.
©
Két hónapos jaguárkölyök (Panthera onca) állatorvosi vizsgálaton a Szegedi Vadasparkban.
©
A határzár feloldása mellett tüntető férfi pihen a görög-macedón határon. Egy nappal korábban a macedón hatóságok lezárták a határt az Afganisztánból érkező bevándorlók előtt, és csak az iraki, illetve szíriai menekülteket engedik tovább Nyugat-Európába.
©
Gyászolók várják, hogy bejussanak Umberto Eco olasz író-filozófus nem egyházi temetési szertartására a milánói Sforza-kastély udvarára. Eco 2016. február 19-én, 84 éves korában rákban hunyt el.
©
Műanyag fóliával letakart Oscar-szobrok sorakoznak a hollywoodi Dolby Színházban, Los Angelesben. A 88. Oscar-átadási ünnepségét február 28-án este rendezik, a hvg.hu pedig hétfőn hajnalban élőben tudósít az eseményről, amelyen a Saul fiáért szoríthatunk az idegen nyelvű filmek versenyében.
©
Légi felvétel a Hollandia középső részén fekvő Dalfsenben történt vonatbaleset helyszínéről. Szerdán egy személyszállító vonat ütközött össze egy darus kocsival. A vonat kisiklott, a balesetben egy ember életét vesztette, heten megsérültek.
©
Látogatók a 360 fokos térélmény nyújtó Samsung Gear 360-as virtuális kamera bemutatóján a Mobil Világkongresszus elnevezésű mobil távközlési kiállításon és vásáron Barcelonában.
©
Szúnyogirtás Havanna belvárosában. Raúl Castro kubai vezető hétfőn felszólította országa lakosságát, hogy segítsenek a feladattal megbízott 9000 katonának és 200 rendőrnek a zikavírust terjesztő moszkitók kiirtásában.
©
Buddhista szerzetesek imádkoznak a mágha púdzsá nemzeti ünnep alkalmából a Vat Fra Dammakaja templomnál a thaiföldi főváros, Bangkok északi szomszédságában fekvő Pathum Thaniban.
©
Fénylő telihold a New York-i Szabadságszoborral Jersey Cityből nézve New Yorkban.
©
A svájci Gianni Infantino sajtóértekezlete előtt, miután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) új elnökének választották a szervezet rendkívüli kongresszusán. Ő volt a legnagyobb esélyes Infantino, miután húsz európai szervezet – köztük a magyar – vezetői is kinyilvánították, hogy rá szavaznak, továbbá a közelmúltban már felsorakozott a 45 éves sportvezető mögött tíz dél-amerikai szövetség, valamint hét közép-amerikai ország is. Infantino egyik programpontja, hogy 32-ről 40-re növelné a világbajnokságon szereplő válogatottak számát.
©
Francois Hollande francia államfő és Mauricio Macri argentin elnök a Boca Juniors stadionjában Buenos Airesben.
©
Vincent van Gogh holland posztimpresszionista festő 1888-ban festett ''Háloszoba'' című alkotását tökéletes reprodukcióban megjelenítő chicagói hotelszoba. A Chicagói Művészeti Intézet munkatársai megalkották van Goghnak a dél-franciaországi Arles-ban festett mindhárom, szinte teljesen egyforma képén látható hálószobát abból az alkalomból, hogy a három festmény egy időben kerül kiállításra az intézetben. A replika hálószobát az Airbnb szállásmegosztó portálon mindössze 10 dollárért (kb. 2800 Ft-ért) bárki kibérelheti.
©
Kígyózó hulladékhalom Bejrút északi elővárosának, al-Fanarnak egyik utcáján. A kormány elvetette azon szándékát, hogy a szemetet Oroszországba exportálja feldolgozásra. A libanoni fővárost és környékét több mint fél éve elborító hulladékhalmok miatt számos tüntetést tartottak és követelték a kormány lemondását.
©
Jégkorongozó a lemenő nap fényében az Ontario-tavon, Kingstonban.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

100 éve kezdődött a verduni csata

Száz éve, 1916. február 21-én kezdődött az első világháború egyik legnagyobb csatája az észak-franciaországi Verdun városánál. A német támadást hamarosan megállították a franciák, majd év végére visszaszerezték az elvesztett területeket. Csaknem két és fél millió katona vett részt az összecsapásban, a halottak száma elérte a háromszázezret, és még legalább ennyien sebesültek meg.

hvg.hu Nagyítás

Sárvidék

Idén négy magyar alkotót díjaztak a Pictures of the Year International nemzetközi fotópályázaton. Végh László kárpátaljai anyaga az első, Móricz-Sabján Simon a második, Kállai Márton a harmadik helyen végzett; illetve további két fotóriportert - köztük Csudai Sándort - emeltek ki a menekültválságról szóló képekért. Összeállításunkban Móricz-Sabján Simon, a Népszabadság fotóriporterének ''Sárvidék'' című anyagát mutatjuk be.

hvg.hu Nagyítás

Örömfényképezés: amikor a legjobb fotósok elszabadulnak Szegeden

Ha létezik az „örömzenélés”, akkor miért is ne létezhetne az „örömfényképezés” is? A Szegedi Műhely – fotóművészeti alkotótelep résztvevői a napi munkájukat félretéve saját örömükre alkottak, a végeredmény pedig művészi színvonalú fotóműtárgyak formájában 2016. február 11-től március végéig látható a szegedi Forrás Hotelben. Az alkotótelep alapítója és művészeti vezetője Szebeni András, a kiállítás kurátora Kincses Károly fotómuzeológus. A résztvevő művészek: Bánkuti András, Bácsi Róbert, Benkő Sándor, Fazekas István, Fejér Gábor, Gaál Zoltán, Hajdú D. András, Kiss-Kuntler Árpád, Mandur László, Móricz Sabján Simon, Németh György, Reviczky Zsolt. Az alkotótelep művészi színvonalára jellemző, hogy résztvevői közül öten nyertek díjat az idei Magyar Sajtófotó Pályázaton.

hvg.hu Nagyítás

Clooney nem sejtette, hogy ilyen hülye lesz a filmben

A mindig politikus Berlini Filmfesztivál, a Berlinale ezúttal sem hazudtolta meg magát, és erős üzenetet közvetít a világnak a menekültkrízisről. Az egyik helyszínt például mentőmellényekkel borították be, és az eddig bemutatott filmek közül a menekültválság gócpontjáról szóló olasz alkotás, a Fuocoammare (Tűz a tengeren) a legfontosabb díj, az Arany Medve legnagyobb esélyese. A nagy sztárok közül Emma Thompson aligha, Isabelle Huppert viszont nagyon bizakodhat abban, hogy a Meryl Streep vezette zsűritől díjat kap majd a febuár 20-ai zárógálán.

hvg.hu Nagyítás

Szíria: humanitárius katasztrófa előtt a török határnál

Drámai helyzet alakult ki a szír-török határon, miután az orosz légierő segítségével a szír kormányerők körbezárták Aleppót, és menekültek tízezrei indultak meg a török atár felé. Merkel hétfőn Ankarában tárgyalt, a török külügyminiszter kedden Magyarországra látogat.