Tetszett a cikk?

Elkezdődött az érettségi, repülők a Lánchíd alatt, ismét tüntettek a taxisok, százhúsz éves a földalatti, rendőrségi akció a Szentendrei úton, erdőtűz pusztított Kanadában. Képek a hét fontosabb eseményeiből.

Erdőtűz füstje a délnyugat-kanadai Albertában Fort McMurray város közelében. Albertában szükségállapotot hirdettek a napok óta pusztító erdőtüzek miatt, Fort McMurray lakosságát átmeneti menhelyeken fogadják. Az albertai kormány az eddig menhelyül szolgáló Anzac városának kiürítését is elrendelte a tűz délre terjedése miatt, az oltást légi és szárazföldi egységek végzik. Az egyre súlyosbodó helyzetben Fort McMurray repülőterén minden kereskedelmi járatot töröltek.
©
A hétfői magyarérettségi a Szent László Gimnáziumban.
©
Egy keretezett kép hátlapjába építve találták meg azt az 1894-ben készült fotót, mely az akkori szegedi dohánygyári munkáslányokat és -asszonyokat ábrázolja. Ezekben az időkben szinte kizárólag nők dolgoztak a szegedi üzemben: évi 40 millió szivart készítettek. A fotó a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe került.
©
Majdnem tragédiába fulladt egy látványos műrepülő Guinness-rekord-kísérlet a budapesti Nagy Futam elnevezésű rendezvényen. A Lánchíd alatt három repülő kötelékben haladt át, ám egyikük egy pillanatra elvesztette az egyensúlyát, és a futóműve beleért a Dunába. A gépet a pilóta végül még időben felhúzta.
©
Újra demonstráltak a taxisok Budapest belvárosában, több útvonalat lezártak az Uber betiltásáért. A tiltakozók most is a Hősök terén gyülekeztek, ahonnan mintegy száz taxi indult el két útvonalon, az egyik csoport az Erzsébet hídon és a Szabadság hídon át a Kálvin tér felé, a másik az Andrássy úton keresztül a Lánchíd irányába.
©
Fehér nőstény oroszlánkölykök a magdeburgi állatkertben. A csöppségek április 26-án születtek.
©
Tüntetők az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény, a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) ellen tiltakozásul az Országház előtti Kossuth Lajos téren felállított nyolc méter magas felfújható trójai falónál. Az akciót a Föld Barátai Európa nemzetközi akciósorozata keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-magyarországi Zöld Kör szervezte.
©
Nagy kócsagok ébredése - A Föld sokszínűsége, Madarak kategória. Kudich Zsolt magyar fotóművész Nagy kócsagok ébredése című képe is látható a szerdán nyíló 51. Wildlife Photographer of the Year - Év Természetfotósa kiállításon a budapesti Természettudományi Múzeumban. A londoni Természettudományi Múzeumtól kölcsönzött, május 4. és augusztus 1. között látható világhírű kiállítás 100 fotója az állatok viselkedésének izgalmas pillanataitól a tájképekig számol be a természet szépségeiről.
©
A millenniumi földalatti vasút 11-es pályaszámú nosztalgiakocsija a Mexikói úti megállóban. Százhúsz évvel ezelőtt adták át Budapesten a Millenniumi Földalatti Vasutat, mai közismert nevén a Kisföldalattit. Az évforduló alkalmából a nosztalgiakocsi ezen a héten éjszakánként végigmegy a teljes vonalon.
©
Utcai falfestmény a libanoni fővárosban, Bejrútban.
©
Tandve, Mianmar: Frissen fogott apró halak szárítás előtt a földre terített hálóra Tandve kikötőjében. A halászat a környékbeli falvak elsődleges bevételi forrása, ahonnan éjjelente több mint száz halászbárka hajózik ki a Bengáli-öböl nyílt vizére. A zsákmányt többnyire szárítással tartósítják, mivel a friss hal nehézkesen szállítható nagyvárosi piacokra a térség elszigeteltsége miatt.
©
A Nápoly közelében fekvő Castellammare di Stabia vasútállomása és a Faito-hegy között közlekedő drótkötélvasút a Nápolyi-öböl felett. A kötélpályát most nyitották meg a több évig tartó felújítás után.
©
Rendőrök a Szentendrei úton. Bombafenyegetés miatt óriási rendőri készültség volt a Szentendrei úton, úgy tudjuk, a Terrorelhárítási Központ munkatársai azért nem vonultak a helyszínre, mert tudták, hogy szélhámosról van szó.
©
Az orosz légierő vadászrepülőgépei alakzatban a Kreml felett a május 9-i győzelem napi ünnepség próbája alkalmából rendezett bemutatón Moszkvában. Európában 1945. május 9-én ért véget a második világháború.
©

Gera Mihály 79. percben lőtt góljával a Fradi a bajnokság után a Magyar Kupát is megnyerte, miután 1-0-ra legyőzte az ősi rivális Újpestet a Groupama Arénában.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

A hétköznapok hősei: Szent Márton-emlékév

Az emberi erőt meghaladó segítségnyújtás, az 1700 éve született Szent Márton öröksége nem csak egy 50 generációval ezelőtt itt élt katona, püspök története, hanem mindennapjaink része. A Pannonhalmi apátságban megrendezett "Osztás 10x10" fotókiállítás olyan embereket mutat be, akik erejükön felül segítenek környezetükön, vállalnak felelősséget embertársaikért, kilépve előítéleteikből, túllépve munkakörükön, és sokszor szinte a lehetőségeiken is. A kiállítás november 11-ig tekinthető meg Pannonhalmán.

hvg.hu Nagyítás

Fesztiválzenekar: aki nem tud elmenni a zenéhez, ahhoz a zene megy el

Két nagyszabású európai turné között és nagyzenekari koncertjei mellett a Budapesti Fesztiválzenekar az ötödik Közösségi Hetét szervezte meg az elmúlt hetekben. A BFZ kamaraformációi a Baranya megyei Komlótól a hajdú-bihari Téglásig összesen 21 helyen zenélnek egy hét leforgása alatt. Ezeknek a heteknek a célja, hogy azok az emberek is találkozhassanak a klasszikus zenével, akiknek önerejükből nincs esélyük eljutni egy budapesti hangversenyterembe. Idősek, akiknek a hegedűszó sokszor a legjobb gyógyszer, hátrányos helyzetű, vidéki fiatalok, mozgásukban korlátozott gyerekek, templomi közösségek, kisvárosok és falvak lakói. Képriport.

Nagyítás

Amikor a bringások elfoglalják a Fővárost

A biciklis közlekedés népszerűsítéséért és további fejlesztések eléréséért tartott felvonulást a Magyar Kerékpárosklub szombaton délután, Budapesten. Az "I Bike Budapest" elnevezésű megmozdulás több ezer részvevője délután három óra után indult a Pesti alsó rakpart Szabadság híd felőli oldalától. A kerékpáros menet végállomása a Margitsziget volt, ahol a szemerkélő eső miatt, már csak a legkitartóbbak emelték magasba kerékpárjaikat. A Magyar Kerékpárosklub korábban közölte, céljuk hogy minél többen megtapasztalhassák egy kerékpárbarát város hangulatát, a menet ezért Budapest legszebb részein haladt át. A megmozdulás jelentőségét az is emelte, hogy a Magyar Kerékpárosklub elnöke szerdán megállapodott Tarlós István főpolgármesterrel abban, hogy a klub helyet kap a városházi tervek előkészítésében. A szervezet szerint folytatni kell a biciklis fejlesztéseket, az elavult kerékpárutakat újra kell tervezni, meg kell oldani a bel- és külváros kapcsolatait, a hidak átjárhatóságát, a közbringa-rendszer fejlesztését és szemléletformáló kampányokat kell indítani.

fm Nagyítás

Egy szomorú hét képei

Terrortámadás Brüsszelben, készültség Budapesten, Ferenc pápa menekültek lábát mosta, Juhász Péter Hatvanpusztára látogatott, Obama tangózott, kiosztották a sajtófotó-pályázat díjait, elhunyt Pozsgay Imre - képes válogatásunk a hét fontosabb eseményeiből.

hvg.hu Nagyítás

Ez már a szabadság?

''Ez már a szabadság?'' címmel rendezett fotókiállítást volt fogvatartottak fotóiból az Adj Hangot Egyesület. A váci, győri és Gyorskocsi utcai börtönben Börtönrádiót üzemeltető egyesület volt raboknak tartott fotós műhelyeket Izsó Tímea és Bánkuti András mentorálásával, majd arra kérték a frissen szabadult férfiakat, hogy készítsenek fotókat a szabadságról. Drubina Kamilla, a projekt vezetője szerint hiányzik a társadalmi diskurzus a fogvatartottak börtönbeli és a szabadulás utáni életéről. Nyolc fotós három hónap alatt készült több száz fotójából majdnem negyven képet tekinthet meg a nézőközönség 5 városban és 4 börtönben. A kiállított képekből válogattunk.