Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egész világot megrázta, amikor egy éve Párizsban az Iszlám Államhoz kötődő merénylők terrortámadásokat hajtottak végre egy kellemes péntek estét eltölteni kívánó civilek ellen. Robbantottak focimeccs közelében, tüzet nyitottak békésen borozó-vacsorázó párizsiakra, majd berontottak egy patinás szórakozóhelyre egy rockkoncertre is, ahol elképesztő mészárlásba kezdtek. Egy éves Európa 9/11-e.

Egy éve, 2015. november 13-án, pénteken este fél 10-kor robbanás történt a Franciaország-Németország barátságos labdarúgó-mérkőzés helyszínén, a párizsi Stade de France stadion mellett a meccs közben. A meccset félbeszakították, a szurkolókat beengedték a pályára. Mint később kiderült, a stadion mellett három dzsihadista öngyilkos merénylő robbantott egymás után. Mindhárman meghaltak és egy civil áldozatot is szedtek.
©
A stadionnál történt robbantással nagyjából egy időben fegyveresek nyitottak tüzet több népszerű bárnál és étteremnél is Párizs 11. kerületében. Egy elkövető fel is robbantotta magát.
©
A Le Carillon bárban és a Le Petit Cambodge étteremben tizenöt, a Bonne Biere és a La Casa Nostra bárban öt, a La Belle Équipe étteremben tizenkilenc embert lőttek agyon a dzsihadisták Párizs belvárosában. A Comptoir Voltaire étteremnél történt öngyilkos merényletben nem halt meg senki az elkövetőn kívül.
©
A stadionnál és az éttermeknél történt merényletek után pár perccel a népszerű Le Bataclan szórakozóhelyen három fegyveres nyitott tüzet a szórakozó tömegre az Eagles of Death Metal koncertje közben.
©
A Bataclanban mintegy 1500-an voltak a terrormerénylet idején. Sokan elmenekültek, amikor a fegyveresek tüzet nyitottak a koncertteremben, de végül túszul ejtettek mintegy száz embert, akiket azzal fenyegettek meg, hogy kivégzik őket.
©
Éjfél után a rendőrség megrohamozta az épületet, egy merénylőt megöltek, a másik kettő felrobbantotta magát.
©
A Bataclanban összesen 89 áldozatot szedtek a merénylők.
©
A merényletekben összesen 130 civil áldozatot szedett a 7 merénylő, akik szintén meghaltak.
©
Több mint 350-en sérültek meg a terrorcselekményekben.
©
A merényletek hatalmas megdöbbenést keltettek, Európa-szerte megerősítették a védelmi intézkedéseket.
©
A nyomozás során kiderült, a merénylők az Iszlám Államhoz kötődtek, egyiptomi és szír útleveleket találtak náluk. A merényletsorozat kitervelőjeként a berber-marokkói származású belga Abdelhamid Abaaoudot (középen) azonosították.
©
A Bataclan klubban megsérült áldozatok közül húszan azóta is kórházban vannak.
©
Abdelhamid Abaaoudot november 18-án Seint-Denisben megölték a rendőrök egy rajtaütés során.
©
A marokkói származású, Belgiumban született, de francia állampolgárságú Salah Abdeslamot, aki szintén segített megszervezni a párizsi merényleteket, végül csak idén márciusban tudták elfogni Brüsszel Molenbeek negyedében.
©
Az áldozatok 26 különböző országból származtak és az események az egész világot megrázták. Magyarok bár voltak a Bataclanban a koncerten aznap éjjel, nem voltak az áldozatok között.
©
A szórakozóhely az idén a merényletek évfordulójának előestéjén nyitott újra egy Sting-koncerttel.
©