Tetszett a cikk?

December 18-án ünnepli hetvenedik születésnapját Steven Spielberg, minden idők egyik legsikeresebb rendezője. A cápával megteremtette a nyári blockbuster fogalmát, a Harmadik típusú találkozásokkal megváltoztatta a sci-fik színterét, az E.T.-vel új alapokra helyzete a családi mozit, az Indiana Jonesszal újra divatba hozta a kalandfilmeket, a Jurassic Parkkal pedig addig soha nem látott látványt tárt a nézők elé. És akkor az igazán komoly filmjeiről még nem is beszéltünk. A visszavonulásról hallani sem akar, ahogy néhány éve nyilatkozta: "Csak a test öregszik, a szívem és a lelkem olyan fiatal marad, amilyennek érzem magam." Nagyítás galériánkkal - a teljesség igénye nélkül - a hetven éves filmrendező életútjának nagyobb állomásait idézzük föl.


Első filmes próbálkozásai a vasúti modelljeivel készített "katasztrófafilmek" voltak, középiskolásként Super 8-as kamerájával forgatott amatőr filmeket, az egyikkel tizenhárom évesen díjat is nyert. 1965-ben sikertelenül próbált bejutni a Dél-Kaliforniai Egyetem rendezői szakára, ezután egy kisebb egyetemre iratkozott be. Még hallgatóként asszisztens lett az Universal Stúdióban, s egyik rövidfilmje annyira megtetszett a cég alelnökének, hogy hétéves rendezői szerződést ajánlott neki, így ő lett a legfiatalabb rendező, akivel a stúdió szerződést kötött.
©
Steven Spielberg A barátságos óriás c. film angliai premierjén.
©
Kritikusok szerint A barátságos óriás a rendező zseniális világteremtésének köszönhetően az idősebbek számára is bájosan nosztalgikus lehet. Egy újabb kitűnő Roald Dahl-adaptációval lett gazdagabb a filmvilág.
©
Spielberg és hű operatőre, Janusz Kaminski egy nagyon tudatos képi világot alkotott meg: eleinte kicsit videojátékosnak tűnik a csillogó-villogó, szinte teljes CGI-környezetben játszódó díszlet
©
Steven Spielberg első digitálisan vágott filmje, a Hadak útján világháborús dráma, de nem a megszokott klisékkel: egy brit fiúról, Albertről és elválaszthatatlan barátjáról, Joeyról szól. Az állat - merthogy Joey egy ló - az első világháború kitörése után a harcmezőre kerül, a fiú pedig nekivág Európának, hogy megtalálja.
©
Spielberg a Hadak útján forgatásán a lövészárokban
©
Kitüntetéseinek se szeri, se száma, II. Erzsébet brit királynő 2001-ben a Brit Birodalom tiszteletbeli lovagjává avatta, 2015-ben pedig az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadságérmet vehette át Barack Obamától.
©
A filmfesztiválokon előszeretettel pózol a fotósoknak
©
Tintin kalandjai című rajzfilm készítése során a karakterek megrajzolásakor a valós színészi játékot számítógéppel digitalizálták.
©
Jelenet a Tintin kaladjai című rajzfilmből.
©
Tom Hanks és Steven Spielberg a Ryan közlegény megmentése forgatásán.
©
A Paramounttal közösen forgatta a második világháborús normandiai partraszállást feldolgozó Ryan közlegény megmentését. Sokak szerint minden idők egyik legjobb háborús filmje 1999-ben újabb Oscar-díjat hozott neki.
©
A rég áhított és megszolgált szakmai elismerést 1994 hozta meg számára, amikor a zsidók százainak életét megmentő Oskar Schindler igaz történetéért a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat is átvehette. Spielberg éveken át készítette elő a filmet, alapos kutatásokat végzett, közben visszatért ősei vallásához, és megalapította a holokauszt történetét kutató és dokumentáló Shoa Alapítványt.
©
Később - hollywoodi rendezőtől szokatlan módon - dokumentumfilmet is készített a témában, amelyben magyarországi zsidók visszaemlékezéseit dolgozta fel.
©
Kapj el, ha tudsz forgatásán Leonardo DiCaprioval
©
Az elveszett világ: Jurassic Park forgatásán 1995-ben. DreamWork néven megalapította saját stúdióját, a Jurassic Park folytatása, Az elveszett világ már itt készült.
©
Steven Spielberg és Dustin Hoffman a forgatás szünetében. A Hook című mesefilm is inkább bukás volt.
©
Az elveszett frigyláda fosztogatói című film során használt terepasztallal. Szeretett a méretarányokkal operálni.
©
Spielberg és George Lucas nevéhez fűződik az Indiana Jones figurája. A vagány régészprofesszor először 1981-ben jelent meg a filmvásznon Harrison Ford alakításában. Sikere oly annyira töretlen, hogy az eddig elkészült négy önálló rész után, 2019-ben tervezik a folytatást.
©
Spielberg a kamera mögött
©
Az áttörést 1974-ben A cápa jelentette, a horror műfaját megújító alkotás, melyben a félelmetes cápa csak a film közepén látható először, az első blockbuster, azaz a 100 millió dolláros bevételt túllépő film lett.
©
1982-ben E.T. a hajótörést szenvedett kis űrlény története hódította meg a nézők szívét és döntötte meg az összes bevételi rekordot. 1993-ig ez számított minden idők legsikeresebb filmjének, melyet csak egy újabb Spielberg-alkotás, a Jurassic park tudott ledönteni a trónról.
©
Ikonikus jelenet az ET-ből
©
Lichter Péter Kult

A Hollywoodot forradalmasító amatőr – Steven Spielberg portréja

A cápával megteremtette a nyári blockbuster fogalmát, a Harmadik típusú találkozásokkal megváltoztatta a sci-fik színterét, az E.T.-vel új alapokra helyzete a családi mozit, az Indiana Jones-szal újra divatba hozta a kalandfilmeket, a Jurassic Parkkal pedig addig soha nem látott látványt tárt a nézők elé. És akkor még az igazán komoly filmjeiről még nem is beszéltünk.

Bodnár Zsolt Kult

Jó látni, hogy Spielberg még képes a varázslatra

Az E.T. óta nem csinált ilyen őszinte, elsősorban gyerekeknek szóló filmet Steven Spielberg, de A barátságos óriás a rendező zseniális világteremtésének köszönhetően az idősebbek számára is bájosan nosztalgikus lehet. Egy újabb kitűnő Roald Dahl-adaptációval lett gazdagabb a filmvilág.