Tetszett a cikk?

Mozgalmas év volt az idei. Meneteltünk pedagógusokkal Miskolcon és Budapesten, végigkövettük az Uber-elleni taxistüntetéseket, ott voltunk a Nemzeti Választási Irodában történt incidensnél. Számos cikkben foglalkoztunk a Népszabadság bezárásával, a Quaestor-botrány körülményeivel, megmutattuk a körúti robbantás helyszínét, október 23-a pofonjait. Válogatás az itthoni események képeiből.

Több száz rendőr nyomult be július 6-án reggel a ligetvédők táborába, mert megszületett az a birtokvédelmi határozat, ami erre - a Városliget Zrt. szerint - feljogosítja őket. A régi Kertemnél kezdenék a Hungexpo-irodaházak bontását, ezért a rendőrök elkezdték kiszorítani a civileket. Később kiderült, hogy többen a tetőre láncolták magukat.
©
A szakadó eső ellenére ötezer pedagógus és diák vonult fel február 3-án Miskolcon a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozva. A fáklyás felvonulás kiindulópontja az a Herman Ottó Gimnázium volt, ahol januárban a tanárok nyílt levélben panaszolták el, hogy mennyire megnehezíti az oktatást az új köznevelési törvény, a tanári adminisztráció, milyen problémát és túlterhelést jelent a Nemzeti alaptanterv, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által megvalósult túlzott központosítás. Tiltakozásukhoz a miskolci Földes Ferenc Gimnázium és a budapesti Teleki Blanka Gimnázium is csatlakozott. Mára több száz intézmény tantestülete és számos magánszemély támogatja kiállásukat.
©
A Tanítanék Mozgalom tanévzáró és bizonyítványosztó demonstrációja a Várkert Bazárnál június 11-én. ''Nem álltunk meg, nem buktunk el'' - májusban ezzel az üzenettel hirdette meg június 11-re újabb tiltakozó nagygyűlését a Tanítanék mozgalom. A programba végül bekerült egy "osztályozókonferencia" és bizonyítványosztás a kormánynak, illetve vonulás a Március 15. térről a Várkert Bazárhoz. A 14 órára meghirdetett budapesti rendezvényhez hat vidéki városban is csatlakoztak.
©
Taxistüntetés az Uber ellen január 18-án. Az Uber 2014-ben kezdte meg szolgáltatását Budapesten, azóta a taxisok több demonstrációt tartottak ellene. A rendszer július 24-én vált elérhetetlenné.
©
Balhé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületében február 23-án. Nyakó Istvánt nem engedték be az épületbe. Egy ismeretlen, kigyúrt férfiakból álló csoport fogadta Lukács Zoltánt, az MSZP alelnökét és társait február 23-án reggel az NVI épületénél, mikor azért érkeztek, hogy ismét beadják a párt a vasárnap boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését. A ''bőrfejű'' férfiak egy nénit kísértek el, aki szintén a kérdésben kíván beadvánnyal élni, de az NVI csak az első beadványt vizsgálhatja. A startpisztoly a Kúria ítélethirdetésekor dörren, ami után be lehet adni a kezdeményezéseket.
©
A Nemzeti Választási Iroda aulájának közepére kihelyezett időbélyegző április 6-án reggel. A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, és hitelesítette Nyakó István szocialista politikus vasárnapi boltzárral kapcsolatban korábban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét. Ezzel megkezdődhet a gyűjtés, ahol legalább 200 ezer szignót kell összeszedni. Augusztus 19-én megírtuk: a kopaszbalhé miatt már nem nyomoznak, de mivel elküldték a helyszínről a kiérkező rendőröket, felmerül a hivatali bűnpártolás gyanúja.
©
Be nem jelentett demonstráció kezdődött április 28-án 4 órakor Budaörsön, a Tesco Hipermarket parkolójában. A rendőrség a demonstrációval kapcsolatban a szükséges intézkedéseket megtette – közölte honlapján a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A tejtermelők által szervezett megmozdulás oka a tej ára: a magyar felvásárlási árak ugyanis jelentősen, mintegy 16 százalékkal elmaradnak az uniós átlagtól, márciusban Magyarország az utolsó előtti helyre került a listán.
©
Az üres Déli pályaudvar március 24-én. Májusban írtuk meg: a Déli nem szűnik meg, csak a rozsdaövezeti részek, viszont Kelenföldet elkezdhetik átépíteni – egyelőre ennyi tűnt biztosnak a fejlesztési tárca terveiből. Október elején már készültek a tervek a Déli pályaudvar üzemi területeinek hasznosításához. Úgy tűnik, a bezárás tényleg lekerül napirendről, megmarad a személyforgalom, de csak négy vágányt hagynak meg az alagút és az állomás között. A felszabaduló helyekre egyebek mellett sportcsarnokot, sportpályákat építenének, bár végleges tervek nincsenek még nincsenek.
©
Nagyjából kétszáz résztvevővel kezdődött el március 9-én délelőtt a Quaestor-károsultak flashmobja a Lánchíd pesti hídfőjénél a brókercég bedőlésének első évfordulóján. A hídra egy molinót is kifeszítettek. Az Alkotmánybíróság december 7-én döntött: a károsultak nem kaphatnak több pénzt.
©
Október 8-án reggel a hivatalos magyarázat szerint a készülő ''koncepcióváltás'' miatt egyik napról a másikra a Mediaworks felfüggesztette az utóbbi időben a kormány kényes ügyeit leleplező Népszabadság kiadását, és leállította a nol.hu működését. A lap munkatársai és a velük szolidaritást vállalók a Kossuth térre vonultak tüntetni. December 12-én vált biztossá: a Népszabadság többé nem jelenik meg, hiába jelezte korábban a Mediaworks új tulajdonosa, hogy megvizsgálják a lap újraindításának lehetőségét.
©
Teljessé vált a budai fonódó villamoshálózat: március 14-től már nem kellett átszállni a Lánchídnál. A Lánchíd budai villamosalagútjának 2015 márciusában kezdett felújítását március 10-én fejezték be.
©
A Petőfi Csarnok szabadtéri színpada december 1-én. A napokban lezárult a PeCsa bontására kiírt közbeszerzési eljárás, elvégezték az épület azbesztmentesítését és környezetvédelmi felmérését is, így rövidesen elindulhatnak a bontási munkálatok. Az Új Nemzeti Galéria építése 2017 második felében kezdődhet, a japán SANAA építésziroda tervei alapján megvalósuló múzeumot 2019-ben adják át.
©
Résztvevők a Budapest Pride-on. A felvonuláson - amelyet ''Velünk teljes'' mottóval hirdettek meg -, hat, szivárványszínű zászlókkal és luftballonokkal feldíszített nyitott platójú kamion indult el a Hősök teréről. Az emberek a kamionokon, illetve a menetben ugyancsak szivárványszínű zászlókat lobogtatva énekeltek és táncoltak a dübörgő zenére. A menet útvonalán lévő teraszok nem zártak be, a járókelők videókat készítenek a menet résztvevőiről. A felvonulást nem zavarta meg semmiféle atrocitás.
©
Vásárló az Örs vezér téri Árkád üzletházban április 17-én. A kormány április közepén vonta vissza a boltzárról szóló törvényt, így a következő hétvégén már nyitva lehettek az üzletek. Az eredeti ötletgazda, a KDNP szerint az elképzelésük rendben volt, de a Fidesz rosszul valósította meg. A boltzárról népszavazást kezdeményező MSZP-ben despotának nevezték Orbán Viktort, aki szerintük nem engedi a népet elmondani a véleményét.
©
Magyar nyelv és irodalom érettségi a Szent László Gimnáziumban május 2-án.
©
Helyszínelők a Teréz körúti robbantás helyszínén szeptember 25-én. Egy nappal korábban egy üresen álló üzlethelyiség előtt szeptember 24-én éjjel robbant egy bomba, a detonációban két arra járó gyalogos rendőrjárőr megsérült, egyikük életveszélyesen. A feltételezett elkövetőről több utcai kamerafelvételt is nyilvánosságra hoztak a hatóságok, ez alapján egy fiatalabb férfit kerestek, aki menekülés közben végig különböző sapkákkal takarta el az arcát és többször is ruházatot váltott. A támadót végül október 19-én kapták el.
©
Az 56-os emlékév egyik plakátja a belvárosban.
©
Verekedés a Kossuth téren október 23-án. Orbán Viktor beszédének helyszínét körbekordonozták, a bejutást egy biztonsági cég emberei ellenőrizték. Sok fütyülve tiltakozó tüntető az Alkotmány utca környékéről sípolt, és többször összetűzésbe kerültek a kormánypártiakkal, ami a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a kormánypártiak inzultálták, vagy súlyosabb esetben bántalmazták a tüntetőket. A rendőrök négy verekedőt állítottak elő.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!