Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hat alapító tagállam, Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és Luxemburg 60 évvel ezelőtt, március 25-én írta alá a római szerződéseket, amelyekkel megalapították az Európai Unió elődszervezeteit, és ezzel utat nyitottak a jelenleg ismert EU felé. Ennek az útnak a kulcsállomásait villantja fel Nagyítás fotógalériánk.

Christian Pineau francia külügyminiszter és Maurice Faure francia külügyi államtitkár az Európai Gazdasági Közösség (GK) a Római Szerződés aláírásakor 1957. március 25-én Rómában.
©
Dánia, Írország és az Egyesült Királyság csatlakozási szerződésének aláírásán 1972. január 22-én Brüsszelben. Az Egyesült Királyság első, másfél évvel korábban benyújtott csatlakozási kérelmét De Gaulle francia elnök 1963 januárjában megvétózta. 1973-ban Norvégia is tárgyalásokat folytatott a csatlakozásról, ám a lakosság elutasította a tagságot.
©
Az Európai Tanács megalakulásának napja 1974. december 10-én Párizsban. Ekkor döntöttek a tanács létrehozásáról, valamint az állandó találkozókról. A képen balról Leo Tindemans (Belgium), Helmut Schmidt (Németország), Poul Hartling dán miniszterelnök, Harold Wilson (Nagy-Britannia), Aldo Moro (Olaszország), Valery Giscard d'Estaing (Franciaország), Cearball O'Dalaign ( Írország) és Johannes Den Uyl (Hollandia).
©
Gerhard Schröder német kancellár, Tony Blair brit, José Maria Aznar spanyol miniszetrelnök, egyben az Európai Parlament elnöke, Nicole Fontaine és Jacques Chirac francia elnök az Európai Unió csúcstalálkozóján 2001. december 14-én. Megállapodás született arról, hogy a 2004-es csúcstalálkozót már a csatlakozásra készen álló tagországokkal rendezik meg.
©
Lámfalussy Sándor, az Európai Monetáris Intézet leköszönő elnöke és utódja, Willem Frederick Duisenberg egy 20 eurós bankjeggyel 1997. június 30-án Frankfurtban.
©
Ünneplők a Hősök terén Budapesten Magyarország csatlakozása után 2004. május 1-én.
©
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Göncz Kinga külügyminiszter aláírja az Európai Unió reformszerződését a lisszaboni Jeromos-kolostorban. A kivetítőn a magyar kormányfő keze látszik.
©
Orbán Viktor és Yves Leterme ügyvezető belga kormányfő az EU-elnökséget jelképező staféta átvételekor a Parlament kupolacsarnokában, az Európai Unió soros elnökségének átadás-átvételi ünnepségén 2011. január 6-án.
©
Thorbjörn Jagland, a norvég Nobel-díj Bizottság elnöke gratulál Herman van Rompuy-nek, az Európai Tanács elnökének, José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének és Martin Schulznak, az Európai Parlament német elnökének, akik az Európai Uniónak odaítélt Nobel-békedíjat mutatják az átadási ünnepségen az oslói városházán 2012. december 10-én.
©
David Cameron brit kormányfő és felesége, Samatha, miután sajtótájékoztatót tartott a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2016. június 24-én, a brit EU-tagságról tartott népszavazás másnapján. Cameron bejelentette távozási szándékát, miután a referendumot a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei nyerték meg.
©

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.