Mexikót egy hónapon belül másodszorra rázta meg nagy erejű földrengés: szeptember 7-én az ország déli részén legalább 98 ember halálát okozta az akkori földmozgás, de a keddi 7,1-es erősségű rengés sokkal súlyosabb volt. Szerda délutánig legalább 248 halottat számoltak, a legtöbben a fővárosban haltak meg. Jóllehet a földrengés központja Pueblában volt, a legnagyobb károkat Mexikóvárosban okozta: több tucat épület, köztük több toronyház omlott le vagy rongálódott meg súlyosan, a nagy erejű rengés következtében jelentős gázszivárgások voltak, és tüzek is keletkeztek. A mentők százai éjszaka is folytatják a kutatást a romok között rekedt esetleges túlélők után. Képeink Mexikóvárosból.

A leomlott épületek között számos lakótömb mellett egy gyár, egy szupermarket és egy óvodát magába foglaló iskolaépület is van. A mentési munkálatokat nehezíti, hogy a mentők nem tudnak munkagépeket bevetni, és puszta kézzel és lapátokkal kutatnak a törmelék között, keresőkutyákat is alkalmaznak.

Mexikóváros a föld egyik legnépesebb metropolisza, amelynek az elővárosokkal együtt mintegy 20 millió lakosa van. A főváros mintegy negyven százaléka maradt áram nélkül, a szomszédos Morelos állam 60 százalékában nincs áramszolgáltatás. A CFE országos áramszolgáltató cég közlése szerint a károk miatt 3,8 millió fogyasztójuk maradt áram nélkül.

A keddi földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, az akkori 8-as erősségű rengés következtében mintegy tízezren vesztették életüket. Az évfordulón a Reuters hírügynökség jelentése szerint mexikóiak ezrei vettek éppen részt a minden év szeptember 19-én szokásos katasztrófa-elhárítási gyakorlatokon.

©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!