Tetszett a cikk?

A díj fennállásának az ötödik évfordulója alkalmából kiállítás nyílik az eddigi díjazottak és finalisták munkáiból.

Ötödik alkalommal adták át a Hemző-díjat a névadó, Hemző Károly 90. születésnapján, június 11-én a Capa Központban. A színvonalas pályázatokra és az ünnepi évfordulóra tekintettel két díjat is kiadott a Hemző Károly Alapítvány Kuratóriumából álló zsűri – Lajos Mari, Hemző özvegye, Salvarani Zsófia, a művész nevelt lánya, valamint Korniss Péter és Bánkuti András fotográfusok és az Alapítvány titkára, Szarka Klára kurátor.

A Hemző Károly-díjat ezúttal Bielik István, a 24.hu munkatársa nyerte el igényes formai nyelven megvalósított komoly társadalmi érzékenységről árulkodó sorozataiért. A zsűri különdíját Hartyányi Norbert szabadúszó fotográfus kapta meg sajátos nézőpontból és mély humánummal készített pályázati munkáiért.

A Tanácsadó Testület tagjai 13 fotográfust jelöltek a 35 év alatti alkotók számára meghirdetett pályázaton 2018-ban: Bielik Istvánt, Diósi Mátét, Fátyol Violát, Hartyányi Norbertet, Hirling Bálintot, Mónus Mártont, Németh Sz. Pétert, Piti Marcellt, Ruprech Juditot, Rostás Biankát, Sóki Tamást, Szalay Krisztinát és Végh Lászlót. Közülük került ki az idei hat finalista: Bielik István és Hartyányi Norbert, akik a díjakat elnyerték, továbbá Fátyol Viola, Mónus Márton, Szalay Krisztina és Végh László.

Az ünnepi évfordulóra tekintettel a Hemző-díj első négy évének díjazott és finalista alkotóinak munkáiból július 16-án nyílik majd kiállítás Pillantás a mába címmel a felújított Capa Központban. Ezen a napon lesz a tavalyi Hemző-díjas, Pályi Zsófia jutalomkiállításának vernisszázsa is.

©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©