Tetszett a cikk?

"Ez a film tulajdonképpen a szüleimnek lesz dedikálva" – mondta Andy Vajna a Szabadság, szerelem című filmjéről. A Magyarországot 1956-ban elhagyó Vajna producerként 2006-ban forgatta le a forradalomról szóló filmjét, amelynek rendezője Goda Krisztina volt. Vajna a forgatásról készült werkfilmben azt mondta: azért ajánlja szüleinek a filmet, mert elég merészek voltak ahhoz, hogy mindenüket hátrahagyva megadják fiuknak a lehetőséget, hogy máshol, más rendszerben és más lehetőségek között is kipróbálja a szerencséjét.

A Szabadság, szerelem című filmet kilenc hétig forgatták 2006 tavaszán. Andy Vajna itt az elmaradhatatlan szivarral pózol.
©
A főszereplő Fenyő Iván volt, aki a vízipólós Szabó Károlyt alakította. Szabó egy lány nyomában járva keveredik az 56-os forradalmi eseményekbe.
©
Demján Sándorral, aki a film vezető producere volt.
©
A filmet Goda Krisztina rendezte, aki addigra túl volt a nagy sikerű Csak szex és más semmi című vígjátékán. Legutóbbi, 2018-as filmje a BUÉK.
©
Vic Armstrong kaszkadőrszakértővel és akciójelenet-rendezővel, aki a filmben az utcai harcokat és robbantásokat koreografálta. Armstrong Vajnához hasonló hollywoodi nagyvad, impozáns filmes listáján olyan munkákkal, mint például az Indiana Jones-filmek, a Terminátor 2., Vörös Szonja, Az emlékmás, Tökéletes katona, A világ nem elég, Világok harca. 2001-ban Oscar-díjat kapott egy technikai újításért, amivel a zuhanást végrehajtó kaszkadőrök munkáját tette biztonságosabbá.
©
A stáb 23 budapesti helyszínen dolgozott, többek között a Bem téren, a Magyar Rádió előtt, a Kossuth téren és a Műegyetemen.
©
A Szabadság, szerelem felelevenítette az 1956-os melbourne-i olimpia eseményeit: míg Budapesten az oroszok leverték a forradalmat, a szovjet-magyar meccs véres összecsapássá fajult. A nézőtéren is elfajultak az indulatok, így egy perccel a meccs hivatalos vége előtt magyar győzelemmel lefújta a bíró. A szovjet játékosokat a rendőrök menekítették ki az uszodából.
©
Zákonyi S. Tamás producerrel. Zákonyi 2005-ben Steven Spielberg München című filmjének magyarországi forgatását felügyelte helyi producerként.
©
A Szabadság, szerelem Los Angeles-i bemutatóján 2006 novemberében. Balról jobbra: Andy Vajna, Zákonyi S. Tamás, Fenyő Iván, Goda Krisztina, Dobó Kata.
©