Tetszett a cikk?

Október 9-én megkezdődött a török hadsereg és velük szövetséges szíriai milícia közös hadművelete, amely a Béke Forrása nevet viseli. Az invázió célja a kurd felkelőszervezet, az SDF kiszorítása a határ menti 30 kilométeres zónából, ahova Erdogan török elnök szíriai menekültek millióit akarja telepíteni. A kurdok az Iszlám Állam elleni háborúban amerikai támogatással harcoltak, Trump azonban váratlanul bejelentette a csapatok kivonását, és ezzel szabad kezet adott Törökországnak.

A szíriai Tal-Abjád városa fölött füst gomolyog a török ágyúzás után. A kép a szomszédos törökországi Akcakalében készült, ahol szintén becsapódott egy Szíriából érkezett aknagránát egy török kormányzati épületbe.
©
A Törökország támogatását élvező Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) katonái erőnléti gyakorlatozást tartanak az észak-szíriai Azaz település közelében 2019. október 7-én, amikor az amerikai csapatok megkezdték a kivonulást.
©
Török katonák bevetésre készülnek a Béke Forrása fedőnevű hadművelet kezdetén a Szíriával közös határnál, a délkelet-törökországi Akcakale településénél.
©
Tűzoltók munkában egy bombamerénylet után a szíriai Aleppó városában, október 5-én.
©
A határzónából kivonuló amerikai csapatok Szíriában. Az amerikaiak október 6-án kezdték meg a csapatok visszavonását, miután Donald Trump egyeztetett erről Erdogan török elnökkel.
©
Tankok közt motorozó férfi a határ török oldalán. A hadműveletben a török 5. páncélosdandár vesz részt. A kurdok legfeljebb kézi páncéltörő rakétákkal küzdhetnek a harckocsik ellen.
©
Török család hagyja el otthonát, miután egy Szíriából érkezett gránát eltalálta házukat Akcakaléban.
©
Régebbi M60-as török tank hagyja el a szállítójárművet a szír határon. Az invázió október 9-én kezdődött meg.
©
Szíriai családok menekülnek a tüzérségi csapások elől az északkelet-szíriai Rasz al-Ajn településen
©
Szíriai arabok és kurdok érkeznek Tall Tamr városába a török támadás elől menekülve. A kimerült és amerikai támogatás nélkül maradt kurdok szemtől szembe nem tudják feltartóztatni a török erőket.
©
A szír Nemzeti Hadsereg alakulata is a frontra készül Aleppóban. A szír állam szintén a kurd autonómia ellenfele, és Törökországgal szövetségben vesz részt a hadműveletben.
©
Szíriai kurdok demonstrálnak a török fenyegetések ellen október 9-én.
©
Török katona a Szíriával közös határnál, a délkelet-törökországi Akcakale településénél október 9-én.
©