szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hét olyan újabb gént találtak brit kutatók, amelyek összefüggésbe hozhatók a prosztatarák kialakulásával. Ez segítheti a nagyobb kockázattal élő férfiak kiszűrését.

Még idén elkezdenek egy, a kockázati génekre vonatkozó szűrést Nagy-Britanniában a családilag veszélyeztetett férfiak körében. A gének, amelyeket tízezer egyén adatainak elemzésével találtak meg, az összes prosztatarákos eset több mint felénél jelen voltak - közölték a kutatók a Nature Genetics szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.
 
Nagy-Britanniában a férfiak közt a prosztatarák a leggyakoribb tumoros megbetegedés. Ismert egy prosztataspecifikus antigén (PSA), amely a prosztata hámsejtjeiben termelődő fehérje. Mennyisége a dülmirigy rákos elfajulásakor megemelkedik a vérben. Rutinszűrés azonban nincs Nagy-Britanniában a PSA-ra - olvasható a brit közszolgálati televízió hírportálján.
 
A PSA-vizsgálat pontatlan, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása esetén is pozitív eredményt ad. Az álpozitív eredmények nagy arányát jelzi, hogy a szűrésen részt vett férfiak 10-15 százalékánál találtak jelentősen emelkedett antigénszintet vérükben, az ilyenkor következő prosztata biopszia azonban csupán 2-3 százalékuknál tett szükségessé beavatkozást.
 
Brit és ausztrál férfiak örökítőanyaga (DNS-e) több mint félmillió betűjének variációit elemezték a kutatók, ennek eredményeként találták meg a hét, prosztatarákhoz köthető gént. A gének egyikének jelenléte a vizsgált páciens DNS-ében nyomon követhető a vérből is, ezáltal könnyű és gyors szűrési módszer fejleszthető ki Ros Eeles kutatásvezető, a brit nemzeti rákkutató intézet munkatársa szerint.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Prosztatarákot okozott az étrend-kiegészítő

Szexuális teljesítőképességét és izomzatát akarta fejleszteni az a két amerikai férfi, akiknél ehelyett előrehaladott prosztatarák fejlődött ki pár hónapos "növényi étrend-kiegészítő" szedése után.

MTI Plázs

Azonosítható a prosztatarák súlyosabb változata

Angol tudósok új eljárással képesek azonosítani a prosztatarák halálos változatát. Egy szaklap cikkében Colin Cooper, a Brit Rákkutatási Központ professzora hangsúlyozza, hogy a módszer révén pontosan eldönthető: agresszív-e a daganat, vagy jóindulatú, és pontosan ez az, amire az adott helyzetben az orvosok kíváncsiak.

MTI Plázs

A prosztatarák legjobb gyógymódja a műtét

Prosztatarák esetén hosszú távon a legjobb megoldás a daganatos mirigy sebészi eltávolítása, főként ha a beteg fiatal, vagy ha a daganat rendkívül rosszindulatú - mutatták ki az első ilyen irányú vizsgálattal svájci kutatók.

MTI Plázs

Csökkenti a prosztatarák esélyeit a fiúgyerek

Amerikai és izraeli kutatók szerint azoknak az apáknak, akiknek fiúgyermekei vannak, kisebb az esélyük arra, hogy megbetegedjenek prosztatarákban, mint a lányos apáknak. A wissenschaft.de című német tudományos hírportálbeszámolója szerint csaknem 39 ezer férfi adatait értékelték ki a vizsgálat során.