szerző:
hvg.hu

Korántsem nevezhetnénk „őseink füvének” napjaink marihuánáját, amely a tudósok szerint jóval ütősebb, mint valaha volt.

A fű THC-tartalma  (a  kannabisz potenciája) drámaian megemelkedett - derült ki a marihuánaminták ellenőrzése során a Mississippi Egyetemen, a droghatást vizsgáló Potency Monitoring Project révén. Az átlagos THC-töménység 1983-ban mindössze 4 százalék alatt volt, tavaly azonban már 10,1-et mértek - írja a New York-i Daily News.

„Köztudottan úgy nemesítik ezeket a növényeket, hogy a THC-tartalmuk egyre magasabb legyen” - magyarázta a hvg.hu-nak Róna Kálmán egyetemi tanár, az Igazságügyi Orvostani Intézet tudományos tanácsadója.  A szakértő szerint a nemesítésnek köszönhetően nem csak a búzának növekedhet meg a hozama, vagy hozhat jobb termést egy gyümölcsfa, hanem a vadkendernek is megemelkedhet az aktív hatóanyagtartalma.

Kendermag Egyesület. Piknik
© MTI
Magyarul, manapság a marihuána háromszor erősebb, mint két évtizeddel ezelőtt volt, ezért itt az ideje, hogy tisztázzuk a népszerű tévhiteket, amelyek szerint a marihuána nem sorolható azon drogok közé, a melyek függőséget okozhatnak.

1. Nem tudsz a rabjává válni?

Bár gyakran nevezik úgynevezett bevezető drognak (kapudrognak), a marihuána bizony függőséget okoz – állítja Sarah Kabalka addiktológiára szakosodott diplomás ápoló, aki drogfüggő fiatalokkal dolgozik. „Ha genetikailag fogékony vagy a függőségre és elkezdesz füvet szívni, nem tudni, mikor válsz valóban függővé. Amióta a fű erősebb, jobban és hosszabb ideig üt.”

A marihuána nagyon népszerű a 16-28 éves korosztályban, a tinédzserek 90 százaléka állítja, hogy kipróbálta - vagy saját maga gyújtott rá, vagy beleszívott, mikor a barátai füveztek -, mire végzett a középiskolával. A legújabb kutatások szerint a kapudrogok (gateway drugs) érzékennyé teszik, ráhangolják a receptorokat a különböző pszichoaktív drogok „fogadására”.

"Teljesen mindegy, mennyi THC-t tartalmaz a marihuána: függőséget okoz, amit nem a mennyiség vagy a minőség határoz meg, hanem maga a THC molekula” - mondta el a hvg.hu megkeresésére Gaál Erzsébet, a debreceni Kenézy Gyula Kórház pszichiátriai osztálya addiktológiai részlegének osztályvezető főorvosa. Majd hozzátette: nem mindentől válunk függővé, így például az almától sem, ám az alkoholtól vagy a THC molekulától igen.

2. A füvezést nem követi elvonási tünet?

„A füvezőknél rendszeresen kialakulnak mind a függőségi, mind az elvonási tünetek” - szögzte le David Sack, a Promises Treatment Center rehabilitációs klinika addiktológus szakértője. A tünetek az alvási zavaroktól kezdődően az agresszivitáson át egészen az étvágytalanságig és a kimerültségig terjedhetnek. Az elvonásra utaló jelek tipikusan 24 órán belül jelentkeznek, és 7-10 nap múlva csúcsosodnak - tette hozzá. „A marihuána hatóanyaga sokáig megmarad a szervezetben, 4-5 hét múlva kezd csak kiválasztódni - ez igen hosszú idő a többi kábítószerhez hasonlítva. Ez az egyik nagy problémája a marihuána használatának: az emberek nem ismerik fel a lehetséges következményeket, és nem veszik komolyan, mennyire változtatja meg személyiségüket.”

Nem tanácsos a kormány mögé ülni (Oldaltörés)


3. A fű valójában nem ártalmas?

A tanulmányok azt mutatják, hogy a rendszeres füvezők (heti több alkalom) között kétszeres a skizofrénia előfordulása, meghosszabbítja a bipoláris zavarral (mániás depresszióval) küszködők mániákus időszakait, valamint növeli a depresszió kialakulásának kockázatát.

Hallucinogén drog. Megbolygat
© sxc.hu
A marihuána ráadásul tartósan befolyásolja használója észlelését, így ha nem éppen erősen ittas, mégis nehézségei lehetnek a koncentrációval, a figyelemmel és az emlékezettel, valamint jóval ingerlékenyebbé, ellenségessé és mindinkább elidegenülővé válik. Továbbá, a marihuána hormonális változást is okozhat, amely a férfiak esetében ginekomasztiához (megnövekedett férfi mell) vezethet és csökkenti a spermák mozgékonyságát, így meddőséget eredményezhet.

A fű elfüstölésével ráadásul a dohányzás számos következményével is számolni kell, mint a hörghurut, krónikus köhögés és az alacsony immunválasz - jegyzi meg az addiktológus.

4. Füvezés után lehet vezetni?

Amellett, hogy gátolja a rövid távú memóriát, a marihuána, amely hallucinogén drog, megbolygatja a kéz-szem koordinációt, így használata után semmiféle járművet nem tanácsos vezetni.

5. Az alkalmi füvezéstől még lehet szoptatni?

A marihuána hatóanyaga kiválasztódik az anyatejbe, és bizonyos tanulmányok szerint a terhes nők füvezésének neurológiai következményei lehetnek a születendő gyermekre nézve – mondta Kabalka. „A kísérletek azt mutatják, hogy a marihuána nagyobb arányban van jelen az anyatejben, mint az anya vérében, azaz a babákba ilyenkor jóval több drog jut.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

"Jobboldaliak ugyanúgy fogyasztanak marihuanát" - videó

Eddig fiókban lapult, de váratlanul előkerült a vasárnapi kenderpiknikről szóló videónk. Érvek a füvezés ellen és mellett, értelmezési kérdések, Sziget-érzés, kerékpárosok, kutya és gyerek. Miért büntetik a marihuána-fogyasztást, s miért ne büntetnék? Nézzék meg filmünket

A IV. kerületben is marad az ellenzéki polgármester

A IV. kerületben is marad az ellenzéki polgármester

Egy olasz falu azért könyörög, hogy senki ne használja a Google Térképet

Egy olasz falu azért könyörög, hogy senki ne használja a Google Térképet

Trump: A kurdok sem angyalok

Trump: A kurdok sem angyalok

A hónap végéig van idő a banki adategyeztetésre

A hónap végéig van idő a banki adategyeztetésre

Tömegkarambol történt az M3-ason Bagnál

Tömegkarambol történt az M3-ason Bagnál

Megvizsgálták 52 túlsúlyos ember tüdejét, az eredmény sok mindent megmagyaráz

Megvizsgálták 52 túlsúlyos ember tüdejét, az eredmény sok mindent megmagyaráz