szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A testvérpár eddig 8425 kilométert gyalogolt le; Marokkóban skorpiók...

A testvérpár eddig 8425 kilométert gyalogolt le; Marokkóban skorpiók között aludtak, a Nyugat-Szaharában aknák, Floridában, az Everglades parkban alligátorok közelében pihentek meg. Föld körüli kalandjuknak 2007 júliusában vágtak neki Szerbiából azzal a céllal, hogy békét, barátságot és testvériséget hirdessenek, amerre járnak. Üzenetük nem egészen a háborúellenesség, nem is politikai vagy vallásos. Azt vallják, apró lépéseket kell tenni egy nagyon hosszú úton. "Könnyű ujjal mutogatni és azt mondani, hogy más ne tegyen így... Először magadat kell vizsgálni" - fogalmazott Ivanics Ferenc kétnapos orlandói pihenőjük idején.
   
A testvérek 25 ezer mérföldes útjuknak már több mint az egyötödét letudták. A küldetés számításuk szerint 6 évet vesz igénybe, naponta 15-25 mérföldet gyalogolnak. Útjukat barátaiktól kapott 200 dollárral a zsebükben kezdték. Vándorlásuk során időnként megállnak, hogy kisebb csoportokkal beszélgessenek küldetésükről. Hallgatóik néha pénzzel, étellel segítik őket, bár ők nem kérnek adományt. Spanyolországban négy hónapot vesztegeltek, mire barátaik pénzt szereztek nekik, hogy átrepülhessenek Amerikába; a válságban levő spanyol gazdaságban nem találtak munkát.
   
A palicsi származású testvérek elmondták, hogy otthonukban, Szerbiában, az utcában, ahol laknak, még háború idején is béke van a sokféle nép között. "Ha háború van is, az ember szívesen rendez egy kerti partit, megiszik egy sört a szomszédjával, és ha cukorra van szüksége, át kell menjen a szomszédhoz. A mi utcánkban békében élnek ezek a nemzetek" - mondta az idősebbik fivér.
   
Az Ivanics testvérek egyszerűen élnek, mindenüket hátizsákjukban viszik magukkal, sátorban alszanak. Floridában meglepte őket az amerikaiak nagylelkűsége. Az Everglades parknál egy seriffhelyettes külön engedélyt kért, hogy a fáradt gyaloglók egy magánterületen megpihenhessenek, majd sajtburgert vitt a béke hirdetőinek.
   
A magyar gyaloglók eredeti tervük szerint az Egyesült Államok nyugati partját Los Angelesnél érik el, ahonnan Közép-, majd Dél-Amerika felé veszik az irányt. Limában hajóra szállnak, és Sydneybe mennek. Ázsiában ellátogatnak Indiába, majd egy rövid tengeri utazást követően az Arab-félszigeten és Törökországon keresztül térnek vissza Európába.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar Nemzet: Ukrajnában ragadt a Hableány-tragédiában érintett Viking Idun kapitánya

Magyar Nemzet: Ukrajnában ragadt a Hableány-tragédiában érintett Viking Idun kapitánya

Úgy tűnik, a kormány épp most borította fel az oltási tervet

Úgy tűnik, a kormány épp most borította fel az oltási tervet

Ez már a kampány: Orbán a költségvetési fegyelem látszatára sem ügyel

Ez már a kampány: Orbán a költségvetési fegyelem látszatára sem ügyel