szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Róma szép és izgalmas.

©

Róma szép és izgalmas. Számunkra már csak azért is az volt, mert az első napokban a Budapest-Róma járatból légitársaságunk lehagyta a Rómát, így két napig váltóruha nélkül, a legszükségesebbeket megvéve jártuk a várost tízhónapos gyermekünkkel. Róma gyerekkel, első lecke: mindig kézipoggyászban vigyük a gyerekholmikat! Az első nehézségeken túljutva azonnal neki is lehet indulni a városnézésnek. Egy hét alatt tökéletesen be lehet járni a várost még akár kicsi gyerekkel is, de ehhez fontos előre eltervezni a napokat. Ugyan valószínűleg lemarad az áhítatos egy óra a sixtusi kápolnában és egyes múzeumokat is a kelleténél gyorsabban lesz kénytelen bejárni, viszont legalább a gyerekek is jól érzik majd magukat – és ez az ember saját pihenése szempontjából sem utolsó. Egyszerű tervezéssel hamar rájön az ember, hogy egy hét tökéletesen elég a város felfedezésére. Mindenekelőtt érdemes egy picit hátradőlve felvenni a város ritmusát. Bármelyik tér bármelyik kávézója alkalmas erre, úgyhogy mindenkinek csak a saját kedvére valót kell megkeresnie. Ráadásul, mivel Róma a szökőkutak városa is, míg a szülők kávéznak, a gyerekek nyugodtan rohangálhatnak a téren és a kutak környékén.

Az első  nap tehát az ismerkedésé. Róma félénk lányként tárja látogatói elé csodáját, és ahhoz, hogy megérthessük, hozzá kell idomulnunk. Legjobb nem a forró nyár kellős közepén ellátogatni az olasz fővárosba, kiváltképp nem gyerekkel: Róma természeti adottságainál fogva meleg katlanként működik, így látogatásra legmegfelelőbb hónapoknak a májust és a szeptembert mondanám. Ekkor már vagy még kiváló az idő, de jóval kisebb a nyüzsgés, és a már említett hőmérséklet is elviselhetőbb. Szállásunk kiválasztásánál szintén érdemes a gyerek(-ek) szükségleteit is felmérni. Bár a város legnagyobb parkja, a Villa Borghese Róma szíve – nem csak éltető csendje és zöld nyugalma, de formája miatt is így nevezik. Déli csücskénél a spanyol lépcsővel éppen a Belváros kellemesebbik végénél helyezkedik el, logikus lenne hát itt szállást keresnünk. Logikus, de nem a legolcsóbb, legalábbis ha szállodába kíván menni az ember, ugyanis itt a Via Veneto környékén találhatóak a legdrágább, legelőkelőbb hotelek. Viszont apartmant jóval a szállodai árak alatt találhatunk, akár itt is. Érdemes tehát végigböngészni ezt az oldalt a legjobb ajánlatokért, aztán pedig jöhet Róma megismerése.

A látnivalók száma Rómában szinte végtelen – érdemes akár még az utazás előtt végigböngészni egy római útikönyvet, esetleg elolvasni Steven Saylor „Róma” című történelmi könyvét, amelynek lapjain izgalmas, regényes formában ismerkedhetünk meg a város fejlődésével. A város, mely egymaga egyetlen élő, 3000 éves történelemkönyv, mégis nyüzsgő, modern és európai. Bármerre veszi is az ember az irányt, mindenfelé találni régi műemlékeket, szent helyeket, csodálatos műalkotásokat vagy éppen építészeti remekműveket. A Vatikánváros, látogatással a Szent Péter-székesegyházba, a Vatikáni Múzeumbe (benne a Sixtus-kápolnával) még a gyerekeknek is érdekes lehet. Szerda reggelenként a pápa csoportos audienciát tart, melyre az ingyenes belépőt a pápai prefektúrán lehet jóelőre igényelni: telefonon a 00-39-06-698-83017 számot kell hívni, vagy kitülteni a következő  formanyomtatványt.

©

Babakocsival bejárni az Örök Várost nem egyszerű feladat. Vegyük csak a macskaköveket, a lépcsőket, az óváros romjait, azonnal beláthatjuk, hogy nem feltétlen ideális terep három vagy négy keréken. Hasonlóképp nem könnyű végigjárni a Vatikáni múzeumot sem, melyben gyakran szűk helyen hatalmas tömeg próbál átjutni, érdemes tehát a gyerekes látogatást kora délelőttre időzíteni. A belvárosban előnyös egy nap végignézni a Spanyol lépcsőt, a Pantheont és a Trevi-kutat, melyek kényelmes gyaloglásnyira vannak egymástól, ráadásul jól ki is van mindegyik táblázva, így a látogató nem veszik el a cikkcakkos utcákon. Ha netán esik az eső (esetleg a hó) érdemes megnézni a Pantheon lyukas kupoláján az oculuson becsorgó vizet, mely aztán a terem aljában lévő vízgyűjtőkön keresztül távozik. A Trevi-kút kedvelt turistacélpont, szobrai mellett elsősorban amiatt a hiedelem miatt, miszerint ha valaki pénzt dob a kútba, még biztosan visszatér a városba. Állítólag így naponta mintegy 3000 eurónyi pénzhez jut a város, melyet aztán a rászorulók megsegítésére költ. Az amúgy meglepően kicsi téren található kút mögött egyébként egy mindmáig lakóházként működő épület áll.

Mire figyeljünk Rómában?
- Mindig legyen nálunk a repülőn kézipoggyászban legalább egy váltóruha a gyereknek az étellel és adott esetben a pelenkával és más kellékekkel együtt
- Tervezzük úgy a városlátogatást, hogy naponta jellemzően csak két nevezetességet látogassunk: délelőtt például a spanyol lépcső és a Pantheon, délután a Piazza Navona és környéke legyen terítéken. Ha minden nap azonos időben ülünk le ebédelni illetve vacsorázni, a gyerekeknek is sokkal könnyebb az új helyszínhez való alkalmazkodás.
- Kisebb gyerekkel érdemes a napokat a Villa Borghese nagy parkjában befejezni. Itt lehet szaladgálni, focizni, biciklit bérelni, de látogatható az állatkert is. Mindenképpen vigyünk magunkkal rágcsálni- és innivalót, mert a park büféi és kávézói igen borsos áron kínálják mindezeket.
- A bébiételek Olaszországban jellemzően kész ételekhez keverhető koncentrátumok. Kevés helyen, például gyógyszertárakban kapható az itthonihoz hasonló, kész főzelékes kiszerelés, így ha ilyet találunk, érdemes belőle bevásárolni. Izgalmas és ízletes kiegészítő a gyerek táplálásába a hal, melyből igen sokfélét a boltok polcain is talál pici üvegekben. A trota pisztrángot, a salmone lazacot, míg például a spigola tengeri süllőt jelent, ezeket nekünk is érdemes kipróbálni.

 

©

Újabb napot érdemes szánni a Capitolium – Forum Romanum – Colosseum – Palatinus-domb környékére, az ókori Róma nevezetességeire. Ide mindenképpen kényelmes viseletben, sportcipőben ajánlott elindulni, mert a régi város körömcipőben kevéssé élvezetes. A Capitolium dombja az ókori Róma vallási és társadalmi középpontja volt, s ma a legnevesebb múzeumok székhelye. Továbbhaladva a Forum Romanumra jutunk, melynek ma már gazos területe egy ezer éven át büszke városközpont lenyomata. Érdemes nyitott szemmel – és esetleg a pénztárnál kapható kihajtogatható térképpel – körbejárni a helyet. Gyerekeknek is izgalmas felfedezni, mi hol volt Cézár és Brutus idejében, felidézve néhány ókori történetet, vagy akár csak azt elmesélni, kik voltak a Vesta-szüzek (Róma lángjának őrzői), hogyan zajlottak a vásárok és hogyan osztották meg a híreket a plebsszel a kikiáltók. Gigantikus lépcsősoraival, hatalmas játékterével a Colosseum is alkalmas gyerekes látogatásra.

©

Persze nincs római látogatás templomok nélkül. A Szent Péter-székesegyház mellett két kiemelkedő templom van, melyet mindenképpen érdemes megtekinteni, akár a gyerekek alvásidejére időzítve. Az egyik a Santa Maria del Popolo, amely tökéletes bevezető a római művészetbe, a másik a pápai wunderkind Bernini által befejezett Chigi-kápolna, de sokak szerint a legemberibb és legistenközelibb templom nem e kettő, hanem a kicsit elhanyagolt, ősrégi Santa Maria in Travestere. Ennek környékén volt Róma egyetlen, általunk megtalált játszótere is, a Giardino Famiglia di Consiglio. A játszótérrel szemközti pizzeterie-t pedig mindenkinek ajánljuk. Városbéli sétáink alkalmával nem tudjuk majd elkerülni a rómaiak által nagyon nehezen megszeretett és csak „írógép”-ként emlegetett II. Vittorio Emanuele emlékmű monumentális félkörét, vagy a hősies cselekedetek emlékére emelt, történetmesélő Traianus- és Marcus-oszlopokat, sem pedig az olyan nevezetességeket, mint a Piazza Navona vagy a délelőttönként nyüzsgő piacnak helyt adó Campo de’ Fiori. Az Angyalvár, azaz a Castel Sant’Angelo masszív, kör alakú épülete Hadrianus tervei alapján épült 123 és 139 között, s eredetileg Hadrianus császár mauzóleuma volt. Ezt a 14. században alakította át IX. Bonifác pápa kastéllyá, majd III. Miklós titkos átjárót építtetett belőle a Vatikánba, a Passetto di Borgo-t. Ezer éven át ez volt a pápák vára, melyből mára múzeum lett, s tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik a városra és a Vatikánra.

Kuszkó-Kalovits Judit

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Amerikai finoman jelezte: Dél-Koreának sem kellene Huawei-termékeket használnia

Amerikai finoman jelezte: Dél-Koreának sem kellene Huawei-termékeket használnia

31 gyerekülés a 2019-es nagy tesztben, 2 nagyon elvérzett

31 gyerekülés a 2019-es nagy tesztben, 2 nagyon elvérzett

Fogadja meg a tudósok tanácsát, holnaptól küldje a gyerekét iskolába gyalog

Fogadja meg a tudósok tanácsát, holnaptól küldje a gyerekét iskolába gyalog

Titokzatos tanács hozza meg a legfőbb döntéseket Budapest nagy fejlesztéseiről

Titokzatos tanács hozza meg a legfőbb döntéseket Budapest nagy fejlesztéseiről

Azonnali átutalás: visszakozik a Pénzügyminisztérium?

Azonnali átutalás: visszakozik a Pénzügyminisztérium?

Videó: Felrobbant egy meteor Ausztrália felett

Videó: Felrobbant egy meteor Ausztrália felett