szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Caius Galerius Valerius Maximianus római császár után kapta a nevét a Siófok-Szabadifürdőn épülő új lakónegyed...

Caius Galerius Valerius Maximianus római császár után kapta a nevét a Siófok-Szabadifürdőn épülő új lakónegyed látványos fürdője, amely egészen egyedülálló próbálkozásnak nevezhető a Balaton partján. Nem hittük volna, hogy egy vízparton felépített fürdő lehet sikeres, de a wellness és élményfürdő azért még ma is jó üzlet, nem véletlen, hogy még nyáron is képes a Galerius telt házat produkálni.

©

Ennek valószínűleg a helyi lakók és nyaralók örülnek a legkevésbé. A valaha kellemes hétvégi ház és villanegyedként ismert partszakasz mára egy lakópark-komplexum, mindenhol újépítésű házak, ameddig a szem ellát. Felfoghatatlan, hogy ennyi plusz embert hogy lesz képes befogadni a környék, hányan lesznek majd a szabadstrandon, és a most is épülő Galerius lakópark vajon mit is szabadít majd erre a környékre.

A tömeg és a zsúfoltság sajnos a Galerius fürdőn is érződik. Főszezonban, hétvégén dugig tele van a hely, szerencsére tavasszal és ősszel is mehetünk, és ha hétköznap tudunk ide látogatni, akkor jó eséllyel zavartalanul próbálhatunk ki minden szolgáltatást.

Maga az épület kívülről tökéletesen illeszkedik a modern stílusú, tökéletesen lélektelen és semmitmondó környezetbe, de a belső terek sem nyerték el a tetszésünket. A római kor stílusát utánozni próbáló elemek teljesen elvesznek, viszont örvendetes a sok üveg használata, így szinte az épület minden pontján természetes fényben lubickolhatunk, még az újonnan felépített föld alatti wellness-élményvilág is kapott tetőablakot, hogy ne essünk depresszióba a szaunában ülve.

©

A napfénynek és a vízi élményeknek persze meg is kérik az árát. Bár a választás szabadságát megadják a vendégnek (többféle időkorlátos és adott helyekre szóló jegyek között válogathatunk), alapvetően azért mélyen a tárcánkba kell nyúlni, ha a Galerius szolgáltatásaira vagyunk kíváncsiak. A jegy helyett kapott karperec nagyon jó ötlet, ugyanis ezzel nyithatjuk az öltözőszekrényünket, sőt, az étteremben is ezzel fizethetünk, tehát nem kell a tárcánkat magunkkal hurcolni az egész napos fürdőzés alatt.

Az alap jegyárért kapunk egy hatalmas élményfürdő medencét csúszdával, egy gyermekmedencét, egy pezsgőfürdőt, egy tanmedencét (itt egyébként úszásoktatás is folyik gyerekeknek), valamint egy meleg vizes ülőmedence a nagyberényi termálvízzel (fedett részen és kint a kertben is, szabad ég alatt). Korábban az emeleti wellness részt adták drágább jegyáron, most ez is nyitva áll a "másodosztályos" jegyárat fizető vendégek előtt, ezért egy jakuzzi, egy gőzkabin, két finn szauna kabin, és egy aromaterápiás kabin áll pihenő a crendelkezésre, valamint egy elszeparált tér a csendre vágyóknak (nyilván teltház esetén sehol nincs csend, de ez már egy másik kérdés). Van még itt masszázs, szolárium, manikűr-pedikűr - de ez már mindenkinek plusz fizetős szolgáltatás.

©

Talán az előbbi felsorolásból érezhető, hogy a korábban szauna-világnak keresztelt részleg röhejesen kicsi volt, nem is érte meg az extra árat. Ezt valószínűleg a fürdő vezetése is érezte, ezért fejlesztésekbe fogott, amelynek köszönhetően 2009 őszén egy teljesen új részleg nyílt meg: találhatunk itt óriás finn szaunát, tepidáriumot, illetve egy 21 személyes jakuzzit, de megtalálható itt sóbarlang parajdi és himalájai sótéglából építve, tengeri levegős kabin, vagy a Magyarországon páratlannak mondható hóesés kabin. Ez utóbbi egyébként tényleg vicces: egy kis kabinban jég darabok hullnak középre, amelyekkel bedörzsölhetjük a testünket szauna után. Közben színterápia néven színes fények váltakoznak a plafonon, bár ez inkább volt frusztráló, mint relaxációs segítség, de lehet, hogy velünk van a baj.

Az új szauna-világ még most is kicsi, ha éppen teltház van, de már megüti egy kellemes wellness-szálloda kínálatát, és valóban profi hatást nyújt. Egy kis vitamin-bár is található ezen a részen, ahol jórészt gyümölcslevet és ásványvizet próbálhatunk, ezen a téren ne legyenek túl nagy elvárásaink, a hangzatos név egy büfét takar csupán, pedig simán el tudtunk volna képzelni friss gyümölcsöket, vitamin-koktélokat, esetleg egészséges snack-eket is.

©

Hasonlóan szegényes a Galerius éttermi kínálata is, amely leginkább a parti kifőzdék hangulatát idézi. Sör, bor, kávé, üdítő, jégkrémek, és mirelit kaják választéka, amelyek nem is olcsók, nem is finomak. Hamburger, hot-dog, sült és rántott szeletek salátával vagy sült krumplival - unalomig ismert választék, és az egészséges ételeknek itt sem láttuk sok nyomát, amit egy wellness központ esetében súlyos hiányosságnak érzünk.

Ami viszont igen kellemes (főleg a balatoni beidegződésekhez mérten), az a tisztaság. Az egész fürdő területén fokozottan ügyelnek a higiéniára, sem a medencékben, sem a zuhanyzókban, sem az öltözőben, sem az étteremben, vagy a pihenőkben nem találtunk olyan nyomot, amely a takarítók hanyagságára utalt volna. Hasonlóan elégedettek lehettünk a személyzettel is, akik rendszerint udvariasan és mosolygós arccal segítettek nekünk eligazodni a Galerius világában. Néha ugyan üres volt egy-egy pult, vagy éppen lassúra sikerült kiszolgálás, de ennyi problémával még együtt lehet élni.

A családbarát megoldások (gyermekmedence, játszószoba) szintén piros pontot érdemelnek, ezekre még akár nagyobb hangsúlyt is lehetne fektetni, mert minden körülmény adott a bővítéshez, ráadásul a környező építkezések miatt feltehetően még több családos érkezik majd ide.

©

Összességében tehát pozitív eredménnyel zárt a Galerius Élményfürdő és Wellness Központ. A hétvégi tömeget nehéz elviselni, a hétköznapok nyugalma viszont tökéletes. A fürdő rész teljesen rendben van (talán több csúszda, vagy élményelem még beférne), a wellness rész is remek, de lehetne bővíteni. A szolgáltatások kiválóak, a személyzet kedves és udvarias, csak az éttermet gondolnánk teljesen újra az egészséges életmód fényében (vagy akár csak minőségi kérdésekben).

Kiderült, hogy lehet Balaton nélkül is remekül szórakozni, pihenni és fürdeni Siófokon. Ha egy kicsit jobban odafigyelnek, akkor valóban kiemelkedő élményfürdő lesz a római hangulatú Galeriusból. Kipróbálni viszont addig is érdemes.

-NB-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

Szálloda: csak nők számára

A WTM Global Trends Report 2009 hozta nyilvánosságra ezt a trendet, amely várhatóan egyre szélesebb körben terjed...

Felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét

Felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó