szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A passzív dohányzásnak kitett embereknél emelkedik a halláskárosodás kockázata - idézte amerikai kutatók megállapítását kedden a BBC hírportálja.

A Tobacco Control című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány több mint háromezer amerikai felnőtt bevonásával készült. A szakértők úgy vélik, hogy a dohányfüst a fülben lévő kiserekben rontja a vér áramlását, emiatt a szervben oxigénhiány alakul ki, és toxikus anyagok halmozódhatnak fel. A károsodás eltérő jellegű, mint amit zajhatás vagy egyszerűen az öregedés okoz. Korábbi vizsgálatok dohányzóknál már mutattak ki összefüggést a hallás romlása és a cigarettázás között, passzív dohányosoknál azonban most első alkalommal derült fény a kapcsolatra.

A Miami Egyetem és a Floridai Állami Egyetem kutatói 3307 nem dohányzó önkéntes hallástesztjét elemezték. A vizsgálatba bevont emberek vérében ellenőrizték a nikotin egyik melléktermékének, a kotinin nevű vegyületnek a szintjét, hogy megállapítsák, ki és milyen mértékben volt passzív módon cigarettafüstnek kitéve. Kiderült, hogy a passzív dohányosoknál sokkal nagyobb volt a halláskárosodás kockázata, mint azoknál, akik nem ilyen környezetben töltötték idejüket. A passzív dohányzás az alacsony, közepes és magas hangfrekvenciákon is mintegy harmadával növelte a hallásromlás kockázatát.

Mint David Fabry kutatásvezető a BBC-nek elmondta, nem tudják pontosan, mekkora az a füstmennyiség, amely már hallásromláshoz vezet, ám a legjobb elkerülni a kockázatnövelő füstöt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Újabb rejtélyre derült fény a dohányzással kapcsolatban

A dohányosok nikotintartalmú tapasszal és rágógumival próbálják meg legyőzni a cigaretta utáni vágyat – gyakran sikertelenül. A Tel Avivi Egyetem kutatóinak új tanulmányából kiderül ennek oka, sőt az eredmények új, pszichológiai alapokon nyugvó leszoktatási programok kidolgozását is előmozdíthatják.

Egészség

Dohányzási tilalom: a spanyolok szigorítanak

Spanyolországban szigorítják a dohányzási tilalmat, a legnagyobb változás a bárokban és az éttermekban lesz - ezekben ezentúl a hermetikusan elkülönített helyiségekben sem lesz szabad rágyújtani.

MTI Plázs

Több száz gént befolyásolhat a dohányzás

A dohányzás több száz olyan gén aktivitását befolyásolja, amelyek az immunrendszer működésében, a sejtek programozott halálában vagy az anyagcserében vesznek részt - idézte szerdán amerikai genetikusok megállapítását az EurekAlert című tudományos portál.

MTI Plázs

Kevesebb a dohányzás miatti halálozás New Yorkban

A dohányzással összefüggésbe hozható halálozás 17 százalékkal csökkent New Yorkban az elmúlt nyolc évben, a dohányosok száma pedig mintegy harmadával lett kevesebb - közölte a város egészségügyi osztálya.