szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Spanyolországi uborkákból származó coli baktérium okozhatta azt a súlyos hasmenésjárványt, amely Észak-Németországban négy ember halálát és több száz személy megbetegedését okozta.

Spanyolországból származó uborkák, illetve az azokkal terjedő coli baktériumok okozták a Németországban több áldozatot is követelő, hasmenéssel járó járványt - jelentette be a Hamburgi Higiéniai Intézet a Deutsche Welle beszámolója szerint. Nem sokkal korábban a németországi mezőgazdasági termelők szövetsége jelentette be, nem tartja valószínűnek, hogy belföldi zöldségek vagy gyümölcsök okozhatták a fertőzést.

A német hatóságok arra kérték az embereket, egyelőre ne fogyasszanak uborkát és kerüljék a többi nyers zöldséget is. Szerdán a Robert-Koch Intézet arról számolt be, a járványt okozó baktériumok feltehetően nyers paradicsom, uborka vagy saláta fogyasztásával jutottak be a betegek szervezetébe.

©

A korábbi hírek szerint a járványban, amely már Dániába is átterjedt, több százan betegedtek meg, és négy ember bele is halt a fertőzésbe. Szerdai hírek szerint három áldozat nő volt, és a fertőzés is jobban érintette a nőket. Az EU egészségügyi biztosa, John Dali csütörtökön arról számolt be, hogy gyanús esetekre bukkantak Nagy-Britanniában, Svédországban és Hollandiában is.

A coli bélbaktérium egyik válfajának számító EHEC-baktérium által kiváltott, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés május közepén Észak-Németországban kezdődött. Az elmúlt évekből már ismert járvány ezúttal minden korábbinál gyorsabb ütemben terjedt, a 16 német tartomány közül már 14-et érint.

©

Magyarországon szerdáig nem jeleztek olyan esetet, amelyet összefüggésbe lehetne hozni a súlyos szövődménnyel járó hasmenéses járvánnyal - tudatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az ÁNTSZ-hez tartozó Országos Epidemiológiai Központ (OEK) viszont kitért arra: azok esetében, akik az elmúlt két hétben Németországban jártak és hasonló tüneteket észlelve megbetegedtek, felmerülhet ennek a betegségnek a gyanúja is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!