szerző:
MTI

A rák diagnózisa hosszan tartó pszichológiai hatással járhat, a rákot túlélő emberek tünetei hasonlóak lehetnek azokéhoz, akik háborús élményeket éltek át - állapították meg amerikai kutatók.

Több mint egy évtizeddel a diagnózis közlése után a rákot túlélő emberek 37 százaléka elismerte, hogy még mindig felbukkannak nála a poszttraumás stresszre (PTSD) jellemző tünetek. Ezek között lehet erős izgatottság, nyugtalanító gondolatok a rákkal és kezelésével kapcsolatban, vagy érzelmi fásultság érzete a barátok és családtagok iránt.

A válaszadók közül minden tizedik igyekezett elkerülni, hogy a rákra gondoljon, sokan pedig minden olyan helyzetet és tevékenységet kerültek, amelyek a betegségre emlékeztették őket. Sophia Smith kutatásvezető, a durhami Duke Rákintézet munkatársa úgy véli, hogy ez akár orvosi problémákhoz is vezethet a pszichológiai megterhelésen túl.

A felmérésbe 566 non-Hodgkin limfómával diagnosztizált pácienst vontak be, akiknél átlagosan 13 évvel korábban állapították meg a rákot. A tanulmányt a Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban tették közzé.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!