szerző:
Orcifalvi Anna Nóra
Tetszett a cikk?

Hegtetoválás, fültágítás, fülhegyesítés, szemgolyó-tetoválás, nyelv- és húgycsőkettévágás és bőr alá ültetett implantátumok – többek között ezeket várják a testmódosítástól. Zagyvai Gábor budapesti testmódosító a hvg.hu-nak a body modification múltjáról és jelenéről.

Rég elmúltak azok az idők, mikor az utcán sétálva egy ruha alól kibukkanó tetoválás látványától halálra válva a szívünkhöz kaptunk. A tetoválás, akárcsak a piercing ma már minden, csak nem meglepő, sőt mi több, az önkifejezés egyik kedvelt formája. A testfelület újraértelmezése azonban nem állt meg a tetoválásnál és a testékszereknél, több évtizeddel ezelőtt a nyugati társadalomba is bekúsztak a drasztikusabb testmódosítások.

Magyarországon először 9-10 évvel ezelőtt jelent meg a body modification, azaz a testmódosítás, ami az első próbálkozások után még nem vált népszerűvé. A műfaj képviselői túllépve a hagyományos tetoválásokon és piercingeken, vágásokat, nyúzásokat alkalmazva formálják a testet, ide tartoznak az intim változtatások, a fül vagy a nyelv átalakítása, a bőr alá ültetett implantátumok is. A műfaj magyarországi úttörője, Zagyvai Gábor hét évvel ezelőtt hozta be a test díszítésének ezt a formáját. „Igyekeztem széles körben terjeszteni, hogy az emberek megtudják, létezik ilyesmi, és egyáltalán nem ördögtől való dolog, steril és biztonságos.”

A tetoválásokkal, piercingekkel, vagy éppen testmódosításokkal foglalkozók számára alapvető követelmény a sterilizációs tanfolyam elvégzése. „Amit egy orvos etikai okokból nem vállal el, azt a testmódosító szakemberek végzik, itthon és külföldön is. Ilyen például a nyelv kettévágása, vagy a homlokba helyezett szilikon-implantátumok; így rendkívül alapos lexikális tudással kell rendelkezniük adott témában" – magyarázza.

Törzsi hagyományok nyomában

A modification gyűjtőfogalom alatt futó beavatkozások legtöbbje törzsi eredetű. Egykor beavatási szeánszok voltak indián és afrikai törzsekben, amelyek során a felavatandó személy bizonyította a törzs tagjainak, hogy kibírja azt a fájdalmat, amit ősei is átéltek. Később a testmódosítási és testdíszítési, bőrátszúrási rítusokat átvette a nyugati társadalom is, először főleg a meleg és leszbikus közösségek.

Amerikában már az 1950-es 60-as években megjelentek a testmódosítások, Magyarországon pedig 9-10 évvel ezelőtt. Az úgynevezett suspension, vagyis bőrnél való felfüggesztés is ősi rituálékból ered. A harcosok régen így szereztek testen kívüli élményeket, amelyekkel közelebb kerültek saját megismerésükhöz. Később ezt is átvették nyugaton, mint az önmegismerés egy módját és ma már suspension csoportok is alakultak.

Mint mondta, nem csak az csináltat hegtetoválást, aki túl van már néhány hagyományos tetkón, „bárki, aki érdeklődik a testének és szabadságának kiterjesztése iránt, ki akarja fejezni, hogy ő birtokolja a testét, és nem rendelkezhet felette más”.

Zagyvai orrnyereg-piercinget készít
©

„A bőr válik művészeti alkotássá”

Bár az érdeklődés az elmúlt években nőtt, még mindig meglehetősen periférikus a műfaj, aminek az is lehet az oka, hogy a beavatkozás fájdalommal is jár. A hegtetoválás során ugyanis a kívánt minta a bőr bemetszésével, vagy egy vékony bőrréteg eltávolításával válik maradandóvá. „Nem a fájdalom a lényeg, de fájdalom szükségeltetik minden maradandó változáshoz. Aki bejön és egy új tetoválással vagy hegmintával távozik, már más ember lesz, egy élménnyel gazdagabb” – meséli a szakértő. „Aki erre vállalkozik, annak tudnia kell, hogy a fájdalom szerves része a dolognak, ezt is ugyanúgy át kell élnie, így még maradandóbb, még mélyebb lesz az élmény. Ha fájdalom nélkül is lehetne csinálni, sokkal többen vállalkoznának rá.”

Szerinte ez is épp olyan művészet, mint a szobrászat, a festészet vagy a rajzolás, csak itt a bőr a médium, és azon keresztül válik a minta láthatóvá. „A bőr alakul művészeti alkotássá. Akár egy tetoválás, akár egy hegminta díszíti a testet, nem lerontja az értékét, hanem esztétikailag növeli, ez abszolút művészet.” Hegminta esetében maga a bőr is alakítja a végeredményt, hiszen számít a genetika, az adott testrész, a kezelés, a technika, a bőrszín.

„Lehet, hogy valakié alig fog látszani, míg olyan is lehet, ami túlságosan hegesedik” – magyarázza a szakember, akinek az eddigi legnagyobb munkája egy egész kezet befedő törzsi hegminta volt. „Volt, aki közben nem bírta a fájdalmat, így az eredeti méret helyett kisebbet készítettem neki. A legtöbben mégis úgy veszik, hogy fájdalommal is fizetnek.”

„Bízom benne, hogy nem divatból tetováltatnak”

„Sokszor megkapom, hogy beteg és abnormális, amit csinálok” – mondta Zagyvai, aki szerint ez azon a skálán mozog, mint a haj- vagy a körömfestés, csak kicsit távolabb helyezkedik el attól a szinttől, amit a többségi társadalom normálisnak vél. „Azt tekintjük normálisnak, amit a társadalom nagy százaléka annak tart, de amit nem tartanak annak, az sem kell, hogy automatikusan abnormálissá váljon” – véli. „A lényeg az egyén boldogsága, hiszen a saját teste, neki kell, hogy megfeleljen.”

A test festővászon
©

Úgy véli, a body modification soha nem lesz divat, még külföldön sem, mert: "mégis csak fájdalommal jár, a testünkről van szó, amiből csak egy van” – mondta Zagyvai, aki szerint még a tetoválás sem elég elfogadott ahhoz, hogy divatnak lehessen nevezni. "Mindig abban bízom, hogy az emberek, akik tetováltatnak, nem egy közös csorda után mennek, hanem inkább a saját maguk által vágyott mintákat akarják megszerezni.”

Van olyan, hogy túl extrém

Zagyvai soszor kap extrém kérést is, ilyen volt, amikor egy illető kislábujj-amputációt kért. „Azt természetesen nem vállaltam el. A nyelv kettévágása is egyre gyakoribb, de még így is elenyésző, nem lesz trend belőle. A nyelv érzékelő képességének megszűnésére vonatkozó hiedelmek pedig nem igazak” – mondta. Elmesélése alapján az intim változtatások is népszerűek, főleg a férfiak körében.

Fájdalommal is fizet az ügyfél
©

„Előfordul, hogy valaki azért akart pénisz implantátumot, mert látta egy sittes haverján. De vannak olyan extrém kérések is, amelyeket nem vállalok be. Ilyen a húgycső teljes kettévágása. Olyan is akadt, aki máshol akarta kivezettetni a húgycsövét, ez már nagyon brutális műtét” – mesélte Zagyvai. Elmondása alapján balesetek nem szoktak előfordulni; „csak olyat vállalok, amit tudom, hogy meg tudok csinálni”.

Zagyvai szerint nehéz megjósolni, hogy mi fog még betörni a testmódosítás világába, most a szemgolyó-tetoválás kezd terjedni, ami pontosabban a szemgolyó megfestését jelenti. „Nem veszélyes, de a hosszú távú hatásai még nem ismertek. Nem tudjuk, hogy húsz év múlva milyen lesz, de nincs semmi arra utaló jel, hogy gondot okozna” – mesélte a két-három éve felbukkant tetkóigényről.

„Volt egy srác, aki a tarkójára egy csatlakozót kért, mint amilyen Neónak van a Mátrixban, de természetesen nem megvalósítható, hogy USB-portot ültessünk valakibe” – mesélte a szélsőséges igényekről. A jövő trendje lehet egy másik implantátum: „megkeresett egy srác, hogy be szeretne ültetni a karjába egy paypass kártyába való chipet, testbarát szilikon-bevonattal. Már dolgozunk rajta, tartom a kapcsolatot külföldi testmódosítókkal, ott ugyanis már volt erre példa. Utána csak odatartja majd a kezét a leolvasóhoz és fizet. Elég futurisztikus, de megvalósítható.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni

Bödőcs Tibor: Lehet, hogy jövőre jelentkezem az SZFE-re

Bödőcs Tibor: Lehet, hogy jövőre jelentkezem az SZFE-re