szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megjelent Fábián Évi portrégalériájának második része. A Nők Magyarországon 2. című kötetben 88 magyar nő fekete-fehér fotója látható, retusálatlanul.

Winkler Nóra azt szerette, hogy egy miközben beszélt hozzá, a kameráját egy pillanatra sem tette le. És azt is, hogy nem tartott órákig a fotózás. Fábián Évi legújabb portrégalériáját a mostanság aukciós tevékenységéről híres Winkler zárja, lévén utolsó az ábécében. Előtte 87, valamiben sikeres magyar nő fekete-fehér fotója látható egészen másképp, mint ahogy a női magazinokban megszoktuk: retusálás nélkül. Nincsenek művin elrendezett frizurák, az öltözet sem valami szponzorcucc, amit a stylist simít bele a fotóalany személyiségébe. Saját környezetükben, otthonukban, munkahelyükön kapta le ezeket a nőket Fábián Évi, a kendőzetlenség őszinte mosolya után kutatva.

Hoyer Mária, klinikai és addiktiológia szakpszichológus
©

A 88 nő közül jónéhány közismert: színész, zenész, riporter, pszichológus, sportoló, vagy politikus, aztán vannak azok, akik valami nagyot visznek véghez, de nem kerültek – még – reflektorfénybe. Udvarhelyi Éva Tessza például, aki kulturális antropológus, és a Város Mindenkié Egyesület alapítójaként küzd a hajléktalanokért, vagy Marsovszky Magdalena rasszizmuskutató, és még sokan mások, akik már közül a legtöbben már hallhatták azt a kérdést, hogy "és nőként nem nehéz érvényesülni?" Nekik vagy nem, vagy nem azzal foglalkoznak, hogy nehéz-e. Hanem, hogy megoldják azt a feladatot, amit kitaláltak maguknak. Ez a közös a 88-ban: elkötelezettek munkájuk iránt. Fábián  azzal, hogy flanc nélkül mutatja be, akarva-akaratlanul genderkontextusba helyezi őket.  

Al Ghaoui Hesna riporter
©

„Rengeteg albumot nézegettem korábban és feltűnt, hogy a nők alulreprezentáltak, kivéve, ha a szépség a téma. Szerettem volna egy olyan könyvet, amelyben a nők előtt tisztelgünk, legyenek ők tudósok, sportolók, színeszek, mozgalmárok, bármik, lényeg, hogy a saját területükön hiteles, értéket teremtő személyek” – mondta Fábián Évi, fotográfus. „Egy kiállításom alkalmával a megnyitóbeszédben a következő hangzott el: Csukják be a szemüket. Képzeljék el, ahogy a régi középiskolájukban felmennek a lépcsőn, belépnek a tanterembe, beülnek a padba, majd felnéznek a táblára, végignéznek a kifüggesztett képeken, hazánk nagy íróin. Kiket látnak? Petőfi Sándor, Arany János, József Attila, Ady Endre… Női arcképet nem látunk. Pedig lányoknak és fiúknak egyaránt szükségük van női példaképekre.”

©

A 88 magyar, 19-90 év közötti nőt felvonultató kötet két év munkájának eredménye. A fotográfus-szerző a fényképek elkészítésénél tényleg nem alkalmazott stylistot, sminkest, fodrászt, mert az adott személyt úgy kívánta megörökíteni, ahogy a portré alanya magát szerette volna megmutatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Sinovac vakcinája csak 50,7 százalékban véd a brazil vírusvariáns ellen

A Sinovac vakcinája csak 50,7 százalékban véd a brazil vírusvariáns ellen

Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren