szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője megkapta a társadalmi vállalkozások Nobel-díjának tartott rangos nemzetközi kitüntetést, az Ashoka-tagságot. Eközben az alapítvány óriási bajban van.

Az Ashoka a világ legnagyobb társadalmi vállalkozókat összekötő nemzetközi civil szervezete, amelyet a McKinsey&Company tanácsadó cégnél és az amerikai Környezetvédelmi Ügynökségnél vezetőként eltöltött évek után 1980-ban alapította Bill Drayton. Jelenleg több mint 80 országban van jelen, több mint háromezer Ashoka-tag van a világon.

A szervezet egy nagyon bonyolult, többlépcsős nemzetközi kiválasztási folyamat (erről itt olvashat bővebben) során vesz fel a tagjai sorába olyan társadalmi vállalkozókat, akiknek a tevékenysége bizonyítottan, hosszú távon a társadalom javát szolgálja.

Az Ashoka-tagoknak folyamatos, hálózati, szakmai támogatást adnak ahhoz, hogy a tevékenységüket rendszerszintűvé tudják emelni – magyarázta a hvg.hu-nak az Ashoka Magyarország vezetője a tagság előnyeit. Demeter Zsazsa hozzátette, a tagság önmagában is egy óriási elismerés, egy nemzetközi védjegy: „a társadalmi vállalkozók világában ez a top díj, egyfajta Nobelnek is mondhatnánk.”

L. Ritók Nóra a 35. magyar tagja a szervezetnek. Korábban a hat kategóriában (amelyek kiterjednek többek között az oktatás, környezetvédelem, egészségügy és emberi jogok területére, valamint a közösség és a gazdaság fejlesztésére is) többek között Bácskai Mártát, Czeizel Barbarát, Furmann Imrét, Jakubinyi Lászlót, Aba-Horváth Istvánt, Persányi Miklóst vagy Csermely Pétert érte ez a kitüntetés. Az Igazgyöngy alapítója a „Polgári részvétel” kategória 4. magyar tagja.

©
L. Ritók Nóra és az általa vezetett berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány sajátos, az integrált oktatást megvalósító művészeti nevelési elképzeléseit, a szociális iskola modelljét, és az ebből kinövő számos projekt tevékenységét többször bemutattuk. A hvg.hu-n általa vezetett Nyomor széle blogban ő maga is rendszeresen beszámol az eredményeikről, gondjaikról.

Legutóbb rossz hírekről kellett írnunk: az alapítvány számlavezető bankja ugyanis érintett a Buda-Cash-botrányban, veszélybe kerül az Igazgyöngy működése. Ideiglenesen egy széles körű civil összefogás, úgy tűnik, túllendítette az alapítványt, de további segítséget is kértek.

Kedden számoltunk be arról, hogy Matolcsy György jegybankelnöktől és Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől kért segítséget az Igazgyöngy. L. Ritók Nóra azt mondta, hogy az évi 100 millió forintból gazdálkodó alapítványt akkor is 40 millió forint kár éri, ha megkapja a 30 millió forintos kártalanítást az Országos Betétbiztosító Alaptól. A kártérítést 16 előfinanszírozású pályázatukhoz használhatják fel. A zárolt számlájukon lévő további 40 millió forint volt az úgynevezett krízislap, amelyből a nehéz helyzetben lévő családokat segítik.

Az alapítvány ebből az összegből szerette volna elindítani a sáfránytermesztést Toldon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!