szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kezdődik a kirándulószezon, a kullancsok pedig tárt csápokkal várják a kicsiket, a nagyokat és a kutyákat, hogy jól lakjanak belőlük. A magyarok pedig sokszor még akkor sem foglalkoznak a rovar okozta veszélyekkel, amikor nyilvánvaló a fertőzés. Feltűnt egy új faj is, aminek – mintázata alapján – egy magyar orvos adott művésznevet: ez a tigriskullancs.

2005-ben még a vizsgált kullancsok 17,3 százaléka volt fertőző, ez az adat 2012-re viszont ijesztő mértéket öltött, már 30-50 százalékos fertőzöttséget állapítottak meg Magyarországon a szakemberek. Kapiller Zoltán, aki magát a „kullancsok őrültjének” nevezi, évről évre próbálja felhívni a figyelmeket a veszélyekre, elmondása szerint több-kevesebb sikerrel. Szerdán reggel például kullancsvadászatra indult a Margitszigeten, miután egy sajtótájékoztatón orvos kollégáival tájékoztatott a magyar kullancshelyzetről.

Kapiller szerint a lakosság 2 százalékát érinti a probléma közvetlenül, tehát már fertőzöttek, bár ennél sokkal kevesebben törődnek a betegséggel, amit jelenleg Lyme-kórnak hívnak, de új kullancsfajok megjelenésével eddig ismeretlen bajokat is hozhatnak. Úgy mint a Kapiller által tigriskullancsnak elnevezett egyed, melynek művésznevét az orvos adta színe és mintázata miatt. A kullancs színe barnás-vöröses és tigrisszerű, fekete csíkok borítják, az első példány pedig fertőzött volt a szakember beszámolója szerint.

Képünk illusztráció
©

Közelebbit nem tudunk erről az új fajról, Kapiller viszont nem túl optimista. De nem is a rovar zavarja, hanem a hazai hozzáállás, ugyanis mivel a kullancs irtása lehetetlen, a környezetjárók felelőssége lenne, hogy megelőzzék, vagy ha megtörtént a találkozás a kellemetlen élősködővel, megfelelően reagáljanak rá.

Sok a tévhit a kullanccsal kapcsolatban, onnan kezdve, hogy hogyan lehet elkerülni, odáig, hogy milyen tünetekre kell figyelni, ha fertőzött kullancs fúródott belénk.

A sajtótájékoztatón Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főközpontjának vezetője és Varga Károly gyermekgyógyász is jelen volt, akik segítettek az eligazodásban. A megelőzés például elsősorban megfelelő ruházattal és kullancsirtó használatával lehetséges. Ha a természetben járunk tehát, fontos lenne zártabban öltözni, még akkor is, ha nagyon meleg van: ez akár könnyű anyagú, de hosszú ujjú és szárú ruhadarabokat jelent. A szabadon lévő testrészeken pedig elengedhetetlen lenne a kullancsirtó spray vagy kenőcs, a gyerekorvos például azt ajánlja, kisebbeken a golyós applikálót használjuk, hogy biztosan fedje a csuklót, nyakat, bokát a riasztószer.

A következő teendőt a természetjárás alatt kellene betartani, a szakemberek azt tanácsolják, 1-2 óránként nézzük át magunkat és családunkat. Minél előbb vesszük észre a kullancsot, annál kisebb a veszélye, hogy fertőző nyálát belénk köpje.

Ha ránk cuppant egy kullancs, akkor nem kell pánikba esni. Az orvosok azt mondják, felesleges rohanni az ambulanciára, mert azzal időt vesztünk, a kullancs szakszerű eltávolítása egyszerű házilag is. A régi módszerek nem hatásosak, sőt még nagyobb kárt okozhatnak: az ide-oda tekergetés, a kenegetés, vagy alkohollal pusztítás tilos. Ennek során ugyanis az állat elkezd vergődni, és eközben nyálmirigyeiből testünkbe bocsátja a méreganyagot. A szakemberek egyöntetűen a kullancskanál használatát tanácsolják, melyet a patikából be lehet szerezni. Ugyanott kullancstesztet is vásároljunk be, mely rövid idő alatt kimutatja, hogy a támadó fertőzött volt-e.

A kullancs-eltávolító csipesz szakszerű használata
©

Ha a fentiek bekövetkeztek, akkor viszont heteknek kell eltelni, hogy orvosilag fel lehessen lépni. A vérből például csak 6-8 hét után mutatható ki a Lyme-kór, a tünetek viszont már előtte is árulkodóak lehetnek: a leghíresebb a kokárdaszerű piros folt, ami egyre nagyobbra duzzad. Ám amit megint kevesen tudnak: nem feltétlenül alakul ki a folt annak ellenére, hogy a Lyme-kór már ott van a szervezetben: jelezheti láz, ízületi fájdalmak vagy zsibbadás is. És még ebben az esetben sincs nagy baj, ha az ember tudja, hogy mi okozhatja, és úgy fordul orvoshoz. A Lyme-kór diagnózisa után ugyanis egy antibiotikumos kúrával egyszerűen ki lehet gyógyulni.

Ám azok sem könnyebbülhetnek meg, akik egyszer már átestek a betegségen, Kapiller elmondása szerint az ellenanyagok csupán hat hónapig hatnak, tehát utána ugyanúgy megfertőződhetünk újra, ha nem figyelünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megérezték a győri Audi-gyárban, hogy a járvány miatt egy hónap kiesett a munkából

Megérezték a győri Audi-gyárban, hogy a járvány miatt egy hónap kiesett a munkából

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

Charles Leclerc koronavírusos

Charles Leclerc koronavírusos