szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az unfriend, vagyis a baráttiltás lett az év angol szava a New Oxford American Dictionary szerint. A helyezettek között a halott hírességekre alkalmazott deleb (dead celebrity) is helyet kapott, csakúgy, mint a sexting, ami a szexuális tartalmú szöveges és képüzeneteket takarja.

Az unfriend a Facebookhoz hasonló közösségi oldalak világának kedvelt szava, és arra utal, ha valaki már nem akarja barátként számon tartani felhasználótársát. "Az internetes közösségi oldalak kontextusában értik a jelentését, és modern igeként való elfogadása érdekes választássá teszi az év szavára" - mondta Christine Lindberg, az Oxford szótár amerikai programjának vezető lexikográfusa.

A technológia terén a hashtag, az intexticated és a sexting kapott külön említést. Az első (kettőskeresztelés) a Twitter közösségi oldalon a hasonló hozzászólások keresését könnyíti meg, az intexticated a vezetés közbeni őrült sms-küldözgetésre utal, míg a sexting szexuális tartalmú üzenetek küldését jelenti.

Gazdasági téren a freemium szó aratott nagy sikert, ez olyan üzleti szolgáltatást takar, amelynek bizonyos alapszolgáltatásai ingyen elérhetők. Szintén nagy tetszést aratott a funemployed, vagyis az örömmunkanélküli kifejezés. Ezzel a szóval olyan frissen munkanélkülivé vált embereket jellemeznek, akik az élet napos oldalát nézve jól akarják magukat érezni munka nélkül is.

A politika világában a birther szó ért el nagy sikert, ez a kifejezés azokat az összeesküvéselmélet-hívőket tömöríti, akik meg vannak győződve arról, hogy Barack Obama elnök anyakönyvi kivonatát meghamisították, és a politikus valójában nem is az Egyesült Államok területén született (ha ez így lenne, nem lehetne elnök).

A felsoroltak mellett nagy népszerűségnek örvend a deleb, vagyis dead celebrity, ami a halott hírességekre utal, valamint a choice mom, vagyis a szinglimami.

Ferenc pápát nagyon is foglalkoztatják a nők

Ferenc pápát nagyon is foglalkoztatják a nők

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról