szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„Az edzőnek át kell látnia a szitán.

„Az edzőnek át kell látnia a szitán. Lehet, hogy valakit lecibál a barátnője, mert állítólag szuper órára jár, viszont ő mégis csalódik. Nem biztos, hogy neki is az a megfelelő óra, nem biztos, hogy neki is ugyanarra van szüksége, mint a másiknak”- mondja Vermes Annamária, a Montevideo Wellness vezető edzője. Szerinte, bár mostanában sok divatos mozgásforma közül lehet választani, az ember teste nem tud „trendin” gondolkodni. Ebből viszont az is következik, hogy egy egészséges ember bármelyik edzésre mehet, és bármelyiket szeretheti is, függetlenül a korától.

Máramarosi Rita vezető edző szerint az edzések kulcsa a sokszínűségben rejlik. „Úgy kell felépíteni az órákat, hogy mindent átmozgassunk. Ez az edző szakértelmén múlik: nem ritka, hogy egy edzésre akár három órát is készülünk”- mondja. A sokszínűség a sportolóra is vonatkozik: ha rendszeresen, hetente háromszor edzünk, testünk megszokja az egyféle mozgást, és egy-két év alatt azt vesszük észre, mintha megakadtunk volna a fejlődésben. „Ezt elkerülendő, érdemes kombinálni: a pilates vagy jóga mellett futni, futás mellett alakot formálni, erősítés mellett táncolni.

Egy korábbi cikkünkben már bemutattunk néhány ismert és közkedvelt edzési formát, ezek mellett is maradt még pár testmozgató stílus, lássuk a kínálatot!

Bamboo fight
Ahol kipróbálható: Jump Fitness
Az egyik legújabb trend a japán ju-jitsuból merített ötleteket, így például azt, hogy botot használnak a küzdelemhez. A bamboo fight órákon két bambuszrúddal dolgoznak, ez segít összehangolni a mozgást, és hogy picit se legyen unalmas, táncos elemek is fokozzák a jókedvet. A gyakorlatok alapütésekre és -rúgásokra épülnek, a kombinációk egészen egyszerűek és többször ismétlődnek. A két bambuszrúd a bemelegítéstől az óra végéig fontos kelléke az órának, ami ettől függetlenül ízületkímélő és kevésbé intenzív, mint például a wellbox. A gyakorlatokat lassú zenére végzik. Ez a mozgásforma remek zsírégető, ugyanakkor fejleszti a törzs izmait, a mély hátizmot, a vállat, a karokat, de a rúgásoknak köszönhetően a comb- és farizmokat is. A bambuszrúd használata során erősödik a kézfej, az alkar és a csukló is. Mivel kevésbé intenzív óráról van szó, nagyon jól felkészíti a kezdő sportolni vágyókat, a nagyobb állóképességet igénylő testedzésre. Azoknak, akik a pörgősebb órákat kedvelik, nem ajánlott.


Nordic walking
Ahol kipróbálható: Nordic Walking Klub
Egyre többfelé látni olyan társaságot, amelynek tagjai síbotokhoz hasonlóakkal sétálnak intenzíven, ők a „nordic walkerek.” A Finnországból származó különleges sportnak számos előnye van a hétköznapi gyalogláshoz vagy kocogáshoz képest: megmozgatja az összes izmot, növeli az állóképességet, serkenti a vérkeringést, és nem utolsósorban remek zsírégető is. Kutatások bizonyítják, hogy a botok használata 30 százalékkal tehermentesíti a csípő- és térdízületeket a normál sétáláshoz képest. Ezt a mozgásformát az idősek, a túlsúllyal küzdők, a kismamák (szülés előtt és után), a szív-és érrendszeri panaszosok, a cukorbetegek és a nagy betegségek, műtétek utáni rehabilitációs időszakban lévők is végezhetik. Ennek oka, hogy a Nordic Walking a test izmainak mintegy 90 százalékát megmozgatja, és ezzel serkenti az anyagcserét és minden életfunkciót, jótékony hatással van az ülés alatt felgyülemlett salakanyagok távozásának sebességére, többek között a bélműködésre. Kismamáknál ez a sport például a felsőtest aktív használata segít a pocak növekedésével fokozódó hát és vállfájdalmakat csökkenteni, kilazítani az egyre nehézkesebb testhelyzetek (ülés, alvás) okozta húzódásokat, görcsöket, kellemetlen elgémberedett érzést. Időseknél fontos szempont lehet, hogy nagyon minimális terheléssel is elkezdhető és folyamatosan emelhető az intenzitás a kondíciónak megfelelően.




Bikram jóga
Ahol kipróbálható: Bikram Jóga Központ
A különféle jógatípusok közül a bikram jóga a legnépszerűbb mostanában. Az indiai Bikram Choudhury találta ki, aki súlyemelőként volt ismert, ám egy térdsérülés miatt abba kellett hagynia pályafutását. Általában „Hot” – vagyis meleg/forró - jóga néven ismerik. Az elnevezés onnan fakad, hogy a 90 percig tartó órán a gyakorlatokat az átlag sporthelyszínekhez képest igen magas, 40 fokos helyiségekben tartják. Ennél a hőmérsékletnél az izmok, szalagok lazábbak, könnyebben nyújthatók, így a sérülésveszély kockázata lényegesen lecsökken. A meleg hatására az izzadás fokozottabb, így a méreganyagok kiválasztása jóval hatékonyabb. Mint minden jóga, ez is fejleszti a koncentrálóképességet és csökkenti a stresszt. Fontos, hogy mindig legyen víz a közelben, hogy az izzadás során elveszített folyadékmennyiséget pótoljuk.


  
 
Tae-bo
Ahol kipróbálható: Arena Fitness
A karate és a tánc mozgáselemeit ötvöző tae-bo Amerikából terjedt el Billy Blanks hétszeres karate világbajnoknak köszönhetően, aki először saját edzésprogramjában vegyítette a rúgásokból, lépésekből és ütésekből álló koreográfiát a táncos elemekkel. A tae-bo elnevezés egyébként két szó kombinációja. A „tae” lábat jelent, és a test alsó részének edzésére utal, a „bo” szócska pedig a boksz rövidítése, és a felsőtestre mért ütéseket jelöli. Az egyik leghatékonyabb állóképesség-fejlesztő aerobiktípus. Az ütések által a felsőtest, a rúgások révén a comb, a vádli, a farizom, a törzs és a hasizom is erősödik. Jó hatással van a szív- és érrendszerre. Ha elég dinamikusan végezzük, egyetlen óra alatt akár 600-800 kalóriát is elégethetünk vele.

Capuera Aerobik
Ahol kipróbálható: Balázs Fitness
Az egyik legkedveltebb speciális aerobikstílus. Maga a capoeira egy dél-amerikai harcművészeti forma, melyet a Brazíliába hurcolt afrikai rabszolgák fejlesztettek ki. Hogy gyanakvó gazdáik előtt titokban tartsák, technikájukat táncnak álcázták. A capoeira aerobik órákon egyaránt találkozhatunk táncos és a küzdősportra jellemző gyakorlatokkal. Az óra a bemelegítést követően általában egy hosszabb (körülbelül 20-30 perces), rúgásokkal, ütésekkel kombinált aerob, illetve egy ennél valamivel rövidebb alakformáló részből áll. A gyakorlatsort 5-10 perces lazító nyújtások zárják. A capoeira aerobik könnyen elsajátítható koreográfiákon alapul, alaplépése pedig megegyezik a mindenki által jól ismert hintalépéssel, a szaknyelven side to side-dal. Elsősorban a hátizmokat erősíti, de jól megdolgoztatja és formálja a kritikus területeket: a combhajlítókat, a farizmot és a hasizmot is. Fejleszti az állóképességet, a koordinációt, de mindenekelőtt remek zsírégető. „Ideális választás hátfájósoknak és ülőmunkát végzőknek. A legtöbb gyakorlatot enyhén döntött törzzsel végzik, így megerősödnek a gerinc menti izmok. Mivel egy igen dinamikus aerob jellegű óráról van szó, főként azoknak ajánlott, akik már rendelkeznek némi alapkondícióval.




NIA
Ahol kipróbálható: Arany Buddha
A Nia egy holisztikus fitness irányzat, nemcsak mozgás, de életforma is, mely a testet és a lelket is frissíti és gyógyítja. Segítségével nem csak szép alakunk lehet, hanem segít visszanyerni a mozgás örömét és azt, hogy otthon érezzük magunkat a testünkben. A technikát 1983-ban egy amerikai házaspár, Debbie és Carlos Rosas fejlesztette ki. Egy olyan mozgásvilágot hoztak létre, mely harmonikusan egymásban illeszkedik a Keleti harcművészetekből átvett Tai-Chi, Tae-Kwon-Do, Aikido elemeket, a jóga pozíciókat a nyugat táncművészetének stílusaival melyek a modern tánc, jazz tánc, funky, illetve a terápiás módszerek közül az Alexander technika és a Feldenkrais módszer. A mozgásformának az a lényege, hogy minél felszabadultabban, az ősi erővel bíró tánc által kiváltott „transzállapot" állapotba kerüljön a sportoló. A sokszor ismételt, bárki számára könnyen végrehajtható mozdulatok harmonizálják a testet-lelket. A Tai-Chi lágy, folyamatos mozdulatait kemény küzdősport-elemek, jazzes tánclépések, laza funky mozdulatok és speciális légző gyakorlatok váltják. Nincsenek szigorú szabályok, a lényeg a feloldódás, az ősi erővel bíró tánc által kiváltott transzállapot megélése, egyszerűen nem lehet rosszul csinálni! A Nia gyakorlása elősegíti a szív-és érrendszer, a légző és izomrendszer erősödését, ellenálló képességét, növeli a rugalmasságot, hajlékonyságot és az állóképességet, segíti a relaxációt, az ellazulást.

A Reanult új logójával debütál majd az első elektromos Megane

A Reanult új logójával debütál majd az első elektromos Megane

Brexit a köbön: francia halászhajók a brit őrnaszádok ellen Jersey partjainál

Brexit a köbön: francia halászhajók a brit őrnaszádok ellen Jersey partjainál

Koronavírus: 106 újabb elhunyt, 1541 új fertőzött

Koronavírus: 106 újabb elhunyt, 1541 új fertőzött