szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

„Ellenőrzött minőség”, „természetközeli előállítási mód”, vagy „a legjobbat a természettől” típusú szlogenek...

„Ellenőrzött minőség”, „természetközeli előállítási mód”, vagy „a legjobbat a természettől” típusú szlogenek hangzatosak a reklámokban, de vajon minden ilyen élelmiszer bio, amelyet sokat ígérő jelzésekkel látnak el? Kétségtelen, hogy e termékeket saját ellenőrző számukról és az őket megkülönböztető kis jelzésekről ismerjük fel, de hogy jobban megértsük, és később felismerjük, nézzük, milyen jelek vannak használatban és mit is jelentenek pontosan.

Demeter
A Demeter az egyik legrégebbi, 1928-ban alapított védjegy, az ökológiai gazdálkodásból származó termékek megjelölésére használják. A világ egyik legnagyobb farmergazdaságait fogja össze és a három legnagyobb biotermék tanúsító szervezet egyike. A legszigorúbb és a legmegbízhatóbb szabályozás egész Európában, de talán a világon is, főleg német nyelvterületen használják.

Naturland
A német Naturland Szövetség előírásai többek közt a feldolgozásra, állattartásra, zöldség- és növénytermesztésre terjednek ki. Céljuk a természetes állapotukban meghagyott, kíméletesen feldolgozott élelmiszerek előállítása. Termékcsoportokra (pl. hús, húsáru, tej, tejtermékek) lebontva, szűkre szabott listák tartalmazzák a feldolgozás során felhasználható összetevőket, adalékanyagokat és technológiai segédanyagokat.

Bioland
Több mint 5000 gazdálkodó ember tartozik a Bioland Szövetségéhez és rajtuk kívül még 860 szerződő fél, úgy, mint például hentesek és pékek. Németországban a Bioland a termelők legnagyobb egyesülete. A tagok alapelve, hogy lemondanak a vegyi trágyázásról és a növényvédő szerek használatáról.

Európai Uniós jelzés
Az Unióban ezentúl minden új bioterméket egységesített zöld jelzéssel fognak ellátni, amelyet legkésőbb 2013-ra minden EU-s országnak használnia kell, és az említett termékeken láthatóvá kell tenni a vásárlók számára. A bio-jelölés az EU-s tagországokból származó bioélelmiszereken található meg, és több nyelven létezik. Lényege, hogy a termék mezőgazdasági jellegű összetevőinek legalább 95 százalékban biológiai eredetűnek kell lennie és a biotermékekhez a gyártás során nem használhatnak fel génmódosított adalékokat és nem alkalmazhatnak ionizáló sugárzást.

A biotermékek előállítását az EU-ban, így Magyarországon is szigorúan szabályozzák. Ezt a feladatot a Biokontroll Hungária Kht. vagy a Hungária Ökogarancia Kft. végzi. Az általuk ellenőrzött, hitelesített termékek címkéin szerepelhet még a "biológiai” vagy "ökológiai gazdálkodásból származó”, "bio-” vagy "ökotermék” felirat. Ez igazolja, hogy az élelmiszert ellenőrizték, és az megfelel a hazai és nemzetközi előírásoknak. Az ellenőrző-jelölésnek mutatnia kell az ország betűjelzését, pl. Magyarország: HU, a terméket megvizsgáló hivatal számát, így a vásárlók többletinformációkhoz juthatnak a termékkel kapcsolatban.

Ökológiai termelésből származó termék
A Biokontroll Hungária egy magyarországi ellenőrző szerv, melynek ellenőrzési rendszere garantálja az itthoni termékek minőségét. Ha a terméket az ellenőrző szervezet feltételrendszere szerint állították elő, az árun megkülönböztető jelölést kell használni. A termékeken fel kell tüntetni az ellenőrző szervezetet, amelyik az utolsó ellenőrzést végezte.

Kiváló magyar termék
1998-ban hozták létre a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet, melynek létrehozása arra szolgált, hogy a többi terméktől hangsúlyosan megkülönböztesse azokat a termékeket, amelyek a magas minőségi követelményeknek eleget tesznek.

Magyar Termék Nagydíj
E díj elismeri a fogyasztói alapjogoknak, fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő magas minőségű termékeket, szolgáltatásokat és előállítóikat. A pályázat díjazottjai olyan példaértékű modelleket jelenítenek meg, amelyek hozzájárulnak a gazdaság fejlesztéséhez. A védjegy az európai regionális tanúsító védjegyek sorába tartozik.

Meghalt Kerezsán László, a DK pilisi önkormányzati képviselője

Meghalt Kerezsán László, a DK pilisi önkormányzati képviselője

Vers mindenkinek: összegyűjtöttük, mely költők kaptak szobrot mostanában

Vers mindenkinek: összegyűjtöttük, mely költők kaptak szobrot mostanában

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este