szerző:
MTI

Az idén 75 éves Richard Chamberlain 2003-ban beszélt először a nagy nyilvánosság előtt homoszexualitásáról, azonban befutott pályatársait inkább óva inti a hasonló megnyilatkozásoktól.

Az 1960-as években futó Dr. Kildare és az 1983-as Tövismadarak című sorozatok sztárja a The Advocate című folyóiratnak adott interjújában mesélt arról, miként alakult a karrierje az elmúlt hét évben, illetve, hogy szerinte az amerikai közönség számára miért jelent még mindig problémát a filmvásznon, képernyőn feltűnő homoszexuális férfiak elfogadása. 

"Ez egy nagyon nehéz dolog. A kultúránkban még mindig jelen van egy nagy adag homofóbia. Ami persze szomorú, buta, szívtelen és erkölcstelen, de akkor is létezik" - mondta Chamberlain, aki jelenleg az ABC csatorna Testvérek (Brothers and Sisters) című sorozatában látható HIV-vírushordozó homoszexuálisként. 

"Az, hogy egy színésznek munkája van, valóságos csoda, mert sajnos a legtöbbjüknek nem akad, tehát egy sikeres színész részéről bolondság lenne azt mondani, hogy Ó, engem nem érdekel, ha mindenki tudja, hogy meleg vagyok, főleg akkor, ha egy befutott sztárról van szó. Szóval én inkább azt tanácsolom a sikeres színészeknek, hogy ne valljanak színt a nagyközönség előtt" - mondta a Broadway-veterán. 

Az elmúlt időkben javult a homoszexualitás megítélése és elfogadottsága, azonban Chamberlain szerint az emberek hozzáállása még korántsem változott meg eléggé - olvasható az interjúban. "Függetlenül a figyelemreméltó előrelépésektől, továbbra is veszélyesnek tartom, hogy ebben a rettentő érzékeny kulturális környezetben egy színész nyíltan beszéljen erről a témáról". 

Hasonló elveket vall az Álljon meg a nászmenet! sztárja, a ma már 51 esztendős Rupert Everett is, aki húsz évvel ezelőtt vállalta fel nyíltan homoszexualitását. "A helyzet az, hogy ebben az iparban sem régen nem lehetett, sem ma nem lehet melegként dolgozni, és ezt egy olyan, magát 25 éve homoszexuálisnak valló színész mondja, aki megpróbálta a brit, az amerikai, sőt még az olasz filmiparban is" - nyilatkozta még 2009-ben a brit színész. "Egy bizonyos ideig még kezelni tudja a dolgot az ember, aztán a bukás első szikráját látva egyszerűen búcsút intenek neked" - tette hozzá.

hvg.hu Karrier

"Nem alkalmazunk homoszexuálisokat"

A foglalkoztatási visszásságokról hírt adó Munkahelyi terror blogon egy pályakezdő fiatal meséli el, milyen megaláztatás érte egy állásinterjún.

hvg.hu Itthon

Nem vagyunk homofóbok, de a homoszexualitás nem közügy

A magyar társadalom többsége továbbra sem nevezhető homofóbnak. A közvélekedés azt ugyanakkor elutasítja, hogy a melegek ügyéről közügyként lehessen beszélni - állaptíja meg a Political Capital (PC) melegek társadalmi elfogadottságáról szóló elemzése.

hvg.hu Plázs

Homoszexualitás: elfogadjuk, csak ne lássuk?

Magyarország a közepesen előítéletes országok közé tartozik. A European Social Survey felmérése szerint a megkérdezettek csupán negyvenkét százaléka véli úgy, a homoszexuálisoknak meg kell adni a lehetőséget, hogy úgy éljék az életüket, ahogy szeretnék. Az eredmény azonban nemzetközi összevetésben nem számít kedvezőnek, hisz Nyugat-Európában az ezzel egyetértők aránya meghaladta a hetven százalékot. A melegek rejtőzködése ugyanakkor régiós összehasonlításban itthon kiemelkedően magas volt. Május 17. a másság elfogadásának a világnapja volt.

MTI Világ

Obama: homoszexuálisok is lehetnek katonák

Barack Obama amerikai elnök szerdán Washingtonban aláírta a nyíltan homoszexuális személyek katonai szolgálatát tiltó törvény visszavonásáról szóló jogszabályt.

Megkerülte a Napot a Tesla autója

Megkerülte a Napot a Tesla autója

Lezárt utcákkal ünnepelték a 30 éves szabadságot Sopronban

Lezárt utcákkal ünnepelték a 30 éves szabadságot Sopronban

Lengyelországban is jól fekszik a hatalomnál az, aki kormánypárti médiát működtet

Lengyelországban is jól fekszik a hatalomnál az, aki kormánypárti médiát működtet

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban