szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felsőmocsoládi öreg hárs nyerte az Európai Év Fája versenyt.

A Somogy megyei öreg hárs végig fölényesen vezetve, 11 158 szavazattal nyerte meg a február végéig tartó versenyt, 1300 szavazattal maga mögé utasítva a második helyezett köpeci (Capeni, Románia) szilt. Harmadik helyen, hatezer szavazattal, a bulgáriai "Kívánságfa" végzett. Voksolni február 29-ig lehetett a http://www.treeoftheyear.org internetes portálon, eredményt csütörtökön hirdettek.

©

Az eredményről értesülve Vogl Szilvia, a település polgármestere pénteken az MTI-nek azt mondta: "nem voltunk biztosak benne, de nagyon-nagyon reménykedtünk a győzelemben". A polgármester szerint azzal, hogy valóra váltak a reményeik, új távlatok is feltárultak a mintegy ötszáz lelkes falu előtt.

"Régóta vártunk már arra, hogy adódjon lehetőség a turizmus fellendítésére, értékeink bemutatására" - mondta Vogl Szilvia, hozzátéve: ez a győzelem most lendületet ad, máris elkezdtek gondolkodni azon, miként tudnának pályázni parkolóhelyekre, rendezett fogadóhelyre az öreg hárs környékén. A falun két turistaút is átvezet, ezt is szeretnék kihasználni - osztotta meg a friss terveket a polgármester.

A versenyre Csorba Simon Mária, a felsőmocsoládi birtok egykori tulajdonosainak egyik leszármazottja nevezte be a öreg hársfát. Az egykori Bánó-kastély ma ismét a család tulajdonában van, és jelenleg szállodaként működik.

Mint korábban beszámoltunk róla, a versenyen azok a fák vehettek részt, amelyek megnyerték saját országuk Év Fája versenyét.

A fák saját történeteikkel, legendáikkal indulnak a versenyen. A több száz éves matuzsálemekről szóló, és az őket az emberekkel összekötő legendákról az érdeklődők a verseny honlapján olvashatnak.

A legenda szerint a felsőmocsoládi öreg hárs mágikus erejével védelmezi az őt körülvevő erdőt. Történetét a környékről származó Bánó család őrizte meg. A család máig élő hagyománya, hogy legfiatalabb tagjaikat bemutatják az „öregnek".

Az Európai Év Fája versenyt második alkalommal szervezik meg az Environmental Partnership alapítványok, a Cseh Környezetvédelmi Alap és Csehország Környezetvédelmi Minisztériumának támogatásával. Az ismert cseh művész, Martin Patřičný által készített díjat május 23-án Brüsszelben vehetik át a győztes fa nevezői.

Az Oscar-díjas Hans Zimmer hangszereli az új elektromos BMW-ket

Az Oscar-díjas Hans Zimmer hangszereli az új elektromos BMW-ket

Rossz hír az Apple-nek: feltörhető az AirTag

Rossz hír az Apple-nek: feltörhető az AirTag

Kedden indul a rendőrségi Zebra terv

Kedden indul a rendőrségi Zebra terv