szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elhunyt Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenus. Feledhetetlen bajnokunk az ötödik olimpiájára készült.

© MTI - Koszticsák Szilárd
Baráth Etele, a sportági szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, Kolonics edzés közben rosszul lett egy résztáv végén, rádőlt a kísérő motorcsónakra, majd elvesztette eszméletét. A parton rögtön megpróbálták újraéleszteni, de nem sikerült, a kiérkező mentők pedig már nem tudtak segíteni rajta. A Nemzeti Sport úgy tudja, nagy bajnokunk a csepeli vízitelepen történt halálát szívelégtelenség okozhatta.

A halálhírt Angyal Zoltán szövetségi kapitány is megerősítette, az MTI érdeklődésére hosszú szünet után annyit tudott mondani: "Koló meghalt..." Majd még hozzáette, ő maga Ludasi Róberttől, Kolonics edzőjétől értesült a tragédiáról. Kozmann György, Kolonics párostársa a távirati iroda megkeresésére azt mondta, nem tud a történtekről beszélni.

Kolonics párjával együtt készült a pekingi olimpiára. Az 500 és az 1000 méteres számok éremesélyeseinek számítottak. Tavaly a rövidebb távon világbajnokok lettek.

A 36 éves Kolonics György a magyar kenusport példátlanul eredményes versenyzője volt.  Két olimpiai aranya (az elsőt Horváth Csabával együtt, a másikat egyéniben nyerte) és két bronza mellé 15 világbajnoki és 3 Európa-bajnoki aranyat nyert. Emellett a szűk szavú, tépelődő, de mindig figyelmes, a szertárosfiúknak is előre köszönő  "Kolót" versenytársai és a közönség is nagyon szerette.

"Kolonics György személyében a magyar sport igazi legendája, pályafutása csúcsán lévő klasszisa távozott az élők sorából. A kajak-kenu család és valamennyi sportszerető ember számára elhunyta nem pusztán egyedülálló sportolói nagysága, hanem példaadó emberi tulajdonságai miatt is pótolhatatlan veszteség. Mindannyian osztozunk családja, jelenlegi és korábbi edzője, valamint versenyzőtársai fájdalmában" - olvasható a Magyar Kajak-Kenu Szövetség oldalán.

A szívgyógyász véleménye
 
Minden szívhalálos esetnél kulcskérdés, hogy mennyire gyorsan érkezik a segítség, s kezdődik el a mellkas nyomogatásával a keringés fenntartása, illetve, van-e a közelben életmentő készülék, defibrillátor. Ezt Matos Lajos nemzetközi hírű szívgyógyász mondta azt követően, hogy a véleményét kérdezték Kolonics György haláláról. Bár a csepeli parton rögtön megpróbálták a sportolót újraéleszteni, nem sikerült, a kiérkező mentők pedig már nem tudtak segíteni rajta. Az első diagnózis alapján hirtelen szívhalál vezetett a tragédiához.
 
Matos doktor szerint minden egypercnyi késlekedés 10 százalékkal rontja a túlélési esélyt. A szakember idézett egy amerikai tanulmányt, amely fiatal sportolók általában sportesemény közben bekövetkezett hirtelen haláláról készült. Ötszáz esetet gyűjtöttek össze, és kiderült: közülük minden tizediket sikerült csak megmenteni. A szívgyógyász hozzátette, hogy azok vannak kitéve a leginkább a szívritmuszavarok kockázatának, akik nagy fizikai terhelést kapnak, vagyis az élsportolóknál különösképpen megnő a veszély. A szakember megemlítette, hogy négy éve ő maga túlélt egy szívhalált, az utcán esett össze, és orvos felesége élesztette újra.

OMSZ: 17-18 perc alatt értek ki a mentők
 
17-18 perc alatt értek ki a mentők a kedd délelőtt elhunyt Kolonics Györgyhöz - mondta Zerkovicz Kristóf, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) keddi szolgálatvezető főorvosa. Ludasi Róbert, a kétszeres olimpiai bajnok kenus edzője szerint 37 perc alatt érkezett ki a mentőautó a helyszínre.
 
Zerkovicz Kristóf elmondta: az OMSZ a rendőrség központi ügyeletétől kapta a bejelentést 10 óra 25 perckor, a rohamkocsi pedig 10 óra 42-kor érkezett meg a helyszínre. Hozzátette: bizonyos életmentő készülék a mentőszolgálat minden autójának alapfelszerelése, de többszintű mentőautó létezik: mentőgépkocsi, kiemelt kocsi, esetkocsi, rohamkocsi, valamint speciális járművek (például gyerekrohamkocsi). Ezen autótípusok közül csak a mentőgépkocsinak nem alapfelszerelése például a defibrillátor; a kiemelt kocsiban félautomata defibrillátor van, a többinek azonban az alapfelszerelése közé tartozik ez a fajta életmentő készülék. Hozzáfűzte: a rohamkocsi a Markó utcából, a mentőorvosi kocsi pedig Budáról indult, és előbbi ért oda elsőként. 
 
"Harminchét perc alatt ért ki a mentőautó!... Van itt a közelben egy új állomás, de nem tudtak onnan küldeni kocsit, mert nem akadt olyan, amelyik fel lett volna szerelve életmentő készülékkel. Aztán amikor végre megérkezett, a mentősök folytatták az újraélesztést, Gyuri infúziót is kapott, de már semmi sem segített rajta" - mesélte Ludasi Róbert edző a csöndbe burkolózó telepen, a hajótároló előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Benyújtja a lemondását az olasz miniszterelnök

Benyújtja a lemondását az olasz miniszterelnök

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára